UHODI ODBJEGLU ŽENU

Nove muke za kraljicu Elizabetu: Njezin prijatelj šeik, vladar Dubaija, optužen je za ilegalno prisluškivanje telefona u Velikoj Britaniji

07.10.2021 u 09:54

Bionic
Reading

Visoki sud u Engleskoj utvrdio je da je šeik Mohammeda bin Rashida Al Maktouma odgovorana za ilegalno hakkiranje telefona u Velikoj Britaniji, što je pojačalo pritisak na kraljicu Elizabetu da odustane od prijateljstva s vladarom Dubaija

Bliski saveznik Velike Britanije, šeik Mohammed, uspio je uhoditi parlamentarne e-mailove torijevke i bivše kraljevske odvjetnice Fione Shackleton, a hakirao je i iPhone njene klijentice princeze Haye, svoje supruge koja je u strahu za život s djecom pobjegla u Veliku Britaniju.

Sudac Visokog suda je zaključio da je šeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, prijatelj kraljevske obitelji i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, počinio potpunu zlouporabu povjerenja i zlouporabu moći.

Scotland Yard je u srijedu navečer otkrio da je istražio više optužbi za zločin u koji je uključeno šest navodnih žrtava. 'Šeik Mohammed (72), prisilni i kontrolirajući suprug, potencijalno je počinio serijska kršenja domaćeg kaznenog zakona', prijavljeno je Višem sudu.

Cilj šeikova hakerske zavjere je potraga za njegovom šestom i najmlađom ženom, princezom Hayom (47), koja je 2019. pobjegla iz Dubaija s njihovo dvoje djece, princezom Jalilom (13) i princem Zayedom (9), i sad živi u jednoj engleskoj seoskoj vili u opravdanom strahu od bivšeg supruga.

Ranije je šeik Mohammed organizirao oružanu otmicu svoje odbjegle kćeri princeze Shamsa iz Cambridgeshira 2000. godine, uvjeravajući vladu Tonyja Blaira da to zataška, rečeno je Visokom sudu. Optužen je i za otmicu njezine sestre princeze Latife kada je i ona pokušala pobjeći iz Dubaija.

Kraljica Elizabeta je dugogodišnja prijateljica šeika i Haye, glamurozne kćeri pokojnog jordanskog kralja Huseina koja se školovala na Oxfordu. O šeika Mohammeda, zaljubljenika u konjičke utrke, kraljica je prihvatila nekoliko konja na dar čak i nakon što je 2019. optužen za otmice Šamse i Latife.

  • +9
Kraljica Elizabeta II i Mohammed bin Rashid Al Maktoum Izvor: Profimedia / Autor: ADRIAN DENNIS / AFP / Profimedia

'Unatoč kraljičinim dobro utvrđenim konjičkim vezama sa šeikom, u svjetlu ovih otkrića čini se vjerojatnim da će se udaljiti od njega, barem u javnosti. Kraljica poznaje princezu Hayu od djetinjstva i draga joj je', rekao je Joe Little, glavni urednik časopisa Majesty.

No, jedan krljevski izvor dodaje kako sumnja da će krljičina reakcija biti određena načinom na koji Vlada to odlučuje riješiti.

'Škakljiv je to posao, jer su UAE ključni saveznik Velike Britanije', kaže izvor.

'Uvijek sam poricao optužbe protiv sebe i nastavljam to činiti. Ta se pitanja tiču navodnih operacija državne sigurnosti. Kao čelniku vlade, koji je uključen u privatne obiteljske postupke, nije prikladno da iznosim dokaze o takvim osjetljivim pitanjima osobno ili putem savjetnika na stranom sudu. Ni Emirat Dubai ni UAE nisu stranke u ovom postupku i nisu sudjelovali u raspravi', rekao je sinoć šeik Mohammed.

Misija cyber-hakiranja dogodila se tijekom kritične faze slučaja šeika i Haye na Visokom sudu u ljeto prošle godine. Slučaj je i dalje u tijeku.