SVE SE PROMIJENILO

Nova zaduženja: Nakon smrti kraljice, princeza Beatrice automatizmom dobila važnu ulogu

12.09.2022 u 14:55

Bionic
Reading

Starija kći princa Andrewa i Sarah Ferguson, princeza Beatrice, dobila je nakon smrti kraljice Elizabete II nove dužnosti te je postala državna savjetnica koja može obavljati dužnosti novog kralja Charlesa III kada on iz nekog razloga bude spriječen

Princeza Beatrice, deveta u nasljednoj liniji krune, ovih dana dobila je puno važnih zaduženja, a koja je možda prije olako shvaćala. Smrću kraljice Elizabete II mnogo se toga promijenilo u nasljednoj liniji te su mlađi članovi monarhije sada došli još bliže kruni, a samim time imaju i nova zaduženja.

Primjerice princeza Beatrice, starija kći posrnulog kraljičinog sina, princa Andrewa, i Sarah Ferguson jedna je od njih. Njoj je pripala zadaća državne savjetnice, što znači da će uskakati umjesto novog kralja Charlesa III na nekim događajima kada je on spriječen doći.

Princeza Beatrice Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Na svom novom položaju princeza Beatrice bit će ovlaštena za obavljanje većine službenih dužnosti suverena, potvrđeno je i na službenoj web stranici kraljevske obitelji.

Situacija je prije smrti kraljice Elizabete bila takva da su prinčevi Charles, William, Harry i Andrew bili na jednakim položajima i mogli su privremeno obavljati dužnosti monarhinje ako ona to nije mogla zbog bolesti ili puta u inozemstvo.

Sada, kada je princ Charles III na tronu, takvi su zadaci pali na nove četiri osobe u nasljednoj liniji, a koje su starije od 21 godinu. Ostali iz monarhije koji dolaze na tu poziciju su kraljica supruga Camilla, princ William, princ Harry i princ Andrew.

Princ George, princeza Charlotte, princ Louis te Archie i Lilibet mlađi su od 21 godinu pa im pravo na takvu poziciju, bez obzira na redoslijed u nasljedstvu, ne pripada.