VOLITE LI TREĆI?

Nova shema HTV 3: Obilje novih emisija i dobrih filmova

27.09.2013 u 17:38

Bionic
Reading

U ponedjeljak, 30. rujna, počinje nova shema na HTV 3 s puno novih emisija, koje nam je približio urednik programa Dean Šoša

Većina novih emisija počinje s emitiranjem u prvom tjednu sheme, objasnio je Dean Šoša, dodavši kako su među njima su i 'neke specijalizirane emisije o temama koje su iščezle s ekrana prije više od desetljeća, poput specijaliziranih emisija o arhitekturi i dizajnu i emisije o povijesti'.

Uz nove specijalizirane emisije, HTV 3 će zadržati vrhunski filmski program. Od filmskih ciklusa, 'ponedjeljak će biti dan jednog od najvećih komediografa u povijesti, Prestona Sturgesa, utorkom će vladati genijalni ruski klasik Grigorij Kozincev, srijedom najugledniji suvremeni turski autor Nuri Bilge Ceylan, a četvrtkom legendarni Alfred Hitchcock'.

Srijedom kasno navečer, u okviru večernje matineje, bit će veliki ciklus talijanskog podžanra 'giallo' filmova. Subotom ujutro golema retrospektiva film noira. Subotom navečer 'Put oko svijeta u 52 filma' vodit će nas do malo poznatih i dalekih kinematografija. Nedjeljom poslijepodne na rasporedu su europski evergreeni iz vremena kad je europski film u kinima bio gledan koliko i američki – francuski popularni serijal 'Angelique', filmovi Luisa de Funesa, Fernandela, Tota i drugih. U pripremi su velike retrospektive klasičnog češkog i talijanskog filma, ciklusi Bustera Keatona, D. W. Griffitha, francuskog novog vala


Prvi tjedan nove sheme
U ponedjeljak u 21:45 kreće prvo izdanje emisije 'Trikultura' koja će se emitirati od ponedjeljka do četvrtka, a koja donosi četiri kulturna sadržaja četiri dana u tjednu. Od ponedjeljka do četvrtka emisija 'Trikultura' će treći program obogatiti temama koje su manje zastupljene u hrvatskom medijskom prostoru. Ponedjeljak je rezerviran za nove medije, a voditelj je Hrvoje Puškec, utorak je dan vizualnih umjetnosti i voditelja Marka Goluba, srijeda je rezervirana za izvedbene umjetnosti i kazalište te voditeljicu Hanju Rakovac Mašić, a četvrtak za arhitekturu i dizajn te voditeljicu Teu Tomić

U utorak, 1. listopada u 22:15 kreće nova emisija 'Treća runda'. Svakog utorka urednici i voditelji Domagoj Novokmet i Jelena Jindra, isprovocirani prvim rundama važnih kulturnih i društvenih tema, uživo će ugostiti njihove aktere da bi raščistili 'problem' ili pokrenuli daljnju raspravu. Cilj emisije je zaokupiti pozornost gledatelja koji prate kulturu, obrazovanje i znanost, civilno društvo i prava manjina te ih potaknuti da zauzmu stav o tematici koja će se problematizirati u emisiji. U prvoj emisiji gošće će biti aktivistica Emina Višnić i književnica Milana Vuković Runjić.

Srijedom u 22:15, počevši od 2. listopada, emitirat će se nova emisija 'Intervju tjedna', autorice i urednice Renate Margaretić Urlić. U njoj će biti razgovori s najznačajnijim umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji su obilježili taj tjedan. U prvoj emisiji bit će prikazan razgovor s velikim njemačkim kazališnim redateljem Thomasom Ostermeierom

Treći element' će se četvrtkom u 22.15 baviti fenomenima i problemima prirodnih znanosti. Sastojat će se od tematskog razgovora u studiju s dva voditelja i dva gosta. Voditelji su mladi znanstvenici s Instituta 'Ruđer Bošković' dr. sc. Marko Košiček i dr. sc. Saša Ceci. Oni će moderirati razgovor, ali će u njemu aktivno sudjelovati te iznositi svoja mišljenja. Razgovoru prethodi uvodni prilog o određenoj temi iz područja prirodnih znanosti, a unutar razgovora, kroz kraći prilog u emisiji bit će prikazan pokus koji pojašnjava neki konkretni fenomen. U prvoj emisiji riječ će biti o grafenu – čudesnom materijalu budućnosti.

I HTV 3 ima svoje 'Dobro jutro', no ne hrvatsko, već kulturno. Riječ je o mozaičnoj emisiji 'Dobro jutro, kultura', koja će ići nedjeljom uživo od 9 do 10:20 sati. Urednica emisije je Gabrijela Perišić, a voditelji Dražen Ilinčić i Miran Kurspahić

U nedjelju u 21.30 kreće i nova emisija 'Treća povijest' u kojoj se na suvremen način problematiziraju važna povijesna zbivanja i procesi. Tema prve dvije emisije je Kubanska raketna kriza 1962. godine. Voditelj emisije je ugledni povjesničar dr. Tvrtko Jakovina, a urednica Lada Džidić.

U tjednima koji dolaze HTV 3 će biti bogatiji za još tri emisije: 'Stand-up 3', 'Tri' i novu filmsku emisiju.

Stand-up 3' – u kratkoj formi u svega nekoliko minuta gosti: najugledniji kritičari i kulturni djelatnici, kritički prate razna područja umjetnosti. Format će se emitirati nekoliko puta dnevno, a kreće sredinom listopada.

Tri' – kratki format u kojem se prisjećamo najvažnijih zbivanja i osoba koje su obilježile taj dan kroz povijest. Format će se emitirati nekoliko puta dnevno.

U pripremi je i velika filmska emisija po uzoru na nekadašnju '3,2,1 kreni', u kojoj će biti intervjuirani veliki svjetski filmski autori, čije će retrospektive potom biti prikazivane na trećem programu. Ona će ići jednom mjesečno, umjesto 'Posebnih dodataka'.