'ANIMATIK'

Nova sezona HTV-ove emisije o animiranom filmu

17.09.2013 u 11:24

Bionic
Reading

Pokrenuta prošle godine u okviru Trećeg programa Hrvatske televizije, jedina emisija o umjetnosti animiranog filma u Hrvatskoj 'Animatik' ulazi u svoju drugu sezonu emitiranja. Prvi je ovojesenski 'Animatik' na rasporedu u petak, 27. rujna na HTV 3 s početkom u 23 sata, a u istom će se terminu prikazivati svakog drugog tjedna

Od prve javne projekcije animiranog filma na celuloidnoj vrpci u Parizu 1892. do današnjih 3D računalno animiranih filmova, umjetnost animacije ne prestaje oduševljavati sve ljubitelje filma u Hrvatskoj i svijetu. A Hrvatska je svojim animiranim ostvarenjima, osobito radovima Zagrebačke škole crtanog filma odavno zauzela istaknuto mjesto u svijetu animacije.

Animatik' je posvećen umjetničkim kratkometražnim animiranim filmovima hrvatskih i inozemnih autora koji se prikazuju u cijelosti. 'Animatik', također, kroz priloge i razgovore s gostima u studiju tematizira pojedine aspekte rada na animiranom filmu prikazujući i nova i klasična djela hrvatske i svjetske animacije. U Animatiku će kroz priloge i studijske razgovore sudjelovati autori animiranih filmova, članovi filmskih ekipa, filmski kritičari i filmolozi te organizatori festivala na kojima se prikazuju animirani filmovi. Niz filmskih profesionalaca i amatera koji se bave animiranim filmom imat će prigodu i kroz cijelu sljedeću televizijsku sezonu predstaviti svoje radove, a gosti će biti i domaći i strani autorice i autori. Emisija se u svom prvom ovosezonskom izdanju bavi odnosom animiranog i eksperimentalnog filma povodom ovogodišnjeg 9. međunarodnog festivala eksperimentalnog filma 25 FPS (Zagreb, 26. - 29. rujna). Gošće su koproducentica Festivala Sanja Grbin te višestruko nagrađivana redateljica Ana Hušman, čiji će se film 'Nogomet' prikazati u emisiji. Gledatelji će moći vidjeti i francuski film 'U izgradnji'.