ZABRANJENA LJUBAV

Nova knjiga otkriva dosad nepoznate detalje o početku veze Emmanuela Macrona s današnjom suprugom, 24 godina starijom Brigitte Macron

28.02.2021 u 13:24

Bionic
Reading

U knjizi 'Deux Jeunesses Françaises' objavljenoj krajem siječnja ove godine Hervé Algalarrondo dotaknuo se i kontroverzne ljubavne priče između francuskog predsjednika, tada 15-godišnjeg učenika i njegove sadašnje supruge Brigitte Macron, koja je tada radila kao učiteljica

Emmanuel Macron od svoje supruge, u koju se zaljubio još kao srednjoškola, mlađi je 24 godine, a njihova veza od početak je, očekivano, nailazila na osude. Njegovi roditelji u jednom su trenutku bili vrlo blizu odluke da je optuže za nepriličan odnos. Sudskih parnice i teških optužbi današnju prvu damu Francuske spasila je Macronova baka (po majčinoj strani) Manette Nogues koja je jedina davala podršku paru, otkriva Algalarrondo u svojoj knjizi.

Macronovi su se upoznali 1995. u školi Lycée La Providence u Amiensu, koju je on pohađao, a u kojoj je Brigitte radila kao profesorica francuskog jezika i književnosti te je uz to vodila i dramsku grupu. Upoznali su se za vrijeme kazališnih proba i zaljubili usprkos velikoj dobnoj razlici.

U to je vrijeme Brigitte bila u braku s Andréom-Louisom Auzièreom s kojim je dobila troje djece, a 15-godišnji Macron osvojio ju je, kaže, svojom inteligencijom. Da je Macron bio izuzetno bistar mladić potvrdili su autoru knjige i njegovi školske kolege Algalarrondo koji za današnjeg predsjednika kažu da je bio više nego uzoran đak.

  • +6
Brigitte Macron Izvor: Profimedia / Autor: Moreau Cyril/Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Bio je izvanserijski učenik, najbolji, prvi u svemu, cijelo vrijeme, Emmanuel je imao osjećaj da je drugačiji. Bio je izuzetno nadaren, darovitiji od uobičajenog, ali izvrsno se snalazio. Znao je kako pokazati svoju intelektualnu superiornost dok su ga istovremeno drugi učenici cijenili. Zapravo nije imao prijatelja, ali nije bio izoliran jer je znao i uspostaviti kontakt i nositi se s neprijateljstvom', rekao je u knjizi njegov školski kolega Renaud.

U početku par nije bio previše diskretan pa su Macronovi roditelji za vezu vrlo brzo saznali i odlučili poduzeti sve da je prekinu. Sina su poslali u prestižnu parišku srednju školu Lycée Henri IV da tamo nastavi školovanje nadajući se da će razdvojenost činiti svoje.

  • +19
Brigitte i Emmanuel Macron Izvor: EPA / Autor: JEAN-PAUL PELISSIER / POOL

Françoise Noguès, Macronova majka tražila je od svog tada već bivšeg supruga da uvjeri sina kako mora prekinuti vezu s učiteljicom. No njihovi pokušaji bili su uzaludni, Macron je svojoj voljenoj obećao da će se vratiti kad diplomira i oženiti je, što je i učinio 2007. Kad su saznali da se njihov sin i dalje viđa s Brigitte, roditelji su pobješnjeli i zaprijetili tužbom od koje ih je u posljednji trenutak odgovorila Macronova baka jer nije htjela u to uplitati institucije.

Upravo je Manette Nogues prva shvatila koliko je Brigitte važna njezinom unuku pa im je čak na početku veze omogućavala tajne sastanke. Baka Manette umrla je 2013, a do svog je posljednjeg dana podržavala unuka i njegovu ljubav prema Brigitte.

'Brigitte Macron jednom je prilikom rekla: Ono što je on danas može zahvaliti isključivo samome sebi i svojoj baki', napisao je Algalarrondo u knjizi.

Macron godinama nije bio blizak s roditeljima baš zbog njihovog protivljenja vezi i kasnije braku s 24 godine starijom ženom. No s vremenom su zakopali ratne sjekire, predsjednički bračni par je i dalje u sretnom braku, a s njegovim roditeljima su danas u dobrim odnosima.