MOĆ TEHNOLOGIJE

Nije mogao sakriti emocije: Zahvaljujući nastavku 'Top Guna' Val Kilmer ponovno je čuo svoj glas nakon teške bolesti

17.05.2022 u 20:09

Bionic
Reading

Uloga poručnika Toma Kazanskyja u filmu ‘Top Gun’ učinila ga je planetarno slavnim, a iako se godine 2014. suočio s dijagnozom raka grla zbog koje je podvrgnut traheotomiji, danas 62- godišnji Val Kilmer nikako nije želio odustati od repriziranja svoje uloge u nastavku kultnoga filma iz 1986. godine

Uz ozbiljne zdravstvene probleme, Val Kilmer našao se i na crnoj listi Hollywooda kao glumac s kojim je iznimno teško raditi, no producente nastavka filma ‘Top Gun’ ipak je uspio nagovoriti na suradnju.

U svojim memoarima naslova 'I'm Your Huckleberry', Kilmer je otkrio kako scenarijem za 'Top Gun', koji ga je proslavio, nije bio impresioniran te da ulogu poručnika Kazanskyja nije želio prihvatiti jer ga priča nije zanimala i nije ga bilo briga za taj film.

Srećom, kultni redatelj Tony Scott uspio ga je nagovoriti pa se zahvaljujući njegovu entuzijazmu, i ponekom obećanju, tvrdoglavi glumac uključio u projekt, ali su Kilmer i druga zvijezda filma, Tom Cruise, svakodnevno nakon snimanja formirali zasebne kampove u koje su preslikavali svoj sukob iz filma.

'Bili smo momci za zabavu', opisuje u memoarima svoje pijane noći tijekom snimanja filma Kilmer i kaže da je za to vrijeme, planirajući postati svjetska akcijska zvijezda, Tom Cruise do kasno u noć uvježbavao svoju ulogu i vratolomije.

  • +20
Tom Cruise na premijeri 'Top Guna' Izvor: Profimedia / Autor: Carlos Tischler/Eyepix Group / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Top Gun' je zaradio više od 350 milijuna dolara i postao globalni kulturni standard, a ništa od toga nije bilo u Kilmerovim planovima. Kako je 2020. ispričao za The New York Times, slava koju je stekao nije mu bila prioritet.

Nakon što je 2014. godine podvrgnut traheotomiji, njegog glas danas je jedva prepoznatljiv, a za potrebe novoga nastavka ‘Top Guna’ tvrtka Sonantic sa sjedištem u Londonu ponovno je stvorila njegov glas s nevjerojatno realističnim rezultatima.

‘Zahvalan sam cijelom timu u Sonanticu koji je maestralno obnovio moj glas na način koji nikad nisam mogao zamisliti. Kao ljudskim bićima, sposobnost komuniciranja je srž našeg postojanja, a učinci raka grla otežali su drugima da me razumiju. Prilika da ispričam svoju priču, glasom koji se čini autentičnim i poznatim, nevjerojatno je poseban dar’, izjavio je Kilmer.

Tvrtka je proizvela više od 40 različitih modela glasa i odabrala 'najbolji, najkvalitetniji i najizrazitiji'. Rezultati su doveli do suza glumčevog sina Jacka.

'Razgovarali smo s Jackom [Valovim sinom] nakon što smo mu predstavili stvoreni glasovni model i bio je prilično dirnut jer je nakon puno godina čuo tatin glas', izjavio je suosnivač tvrtke Sonatic, John Flynn.

Autobiografski dokumentarac o životu Vala Kilmera, 'Val', a koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu, objavljen je 6. kolovoza na streaming servisu Amazon Prime.

Film sadrži tisuće sati snimaka u rasponu od kućnih videa do probnih snimaka za njegove kultne filmove kao što je ‘Top Gun’, čiji novi nastavk u svjetska kina stiže idućeg tjedna.

  • +29
Val Kilmer Izvor: EPA / Autor: WARREN TODA