svečana ceremonija

Ni kralju Charlesu ni pokojnoj kraljici nije ukazana čast kao princu Georgeu

15.04.2023 u 16:18

Bionic
Reading

Devetogodišnji princ George ispisat će povijest kao prvi budući nasljednik prijestolja u modernoj povijesti koji je imao ulogu u ceremoniji krunidbe aktualnog kralja

Princ George, sin Kate Middleton i princa Williama, ispisat će povijest na krunidbi kralja Charlesa III. kada će se prvi puta naći u službenom protokolu i to u ulozi paža.

No, ne samo da će prvi puta sudjelovati u kraljevoj službi, već će to biti prvi puta u modernoj povijesti da budući nasljednik sudjeluje u ceremoniji krunidbe jer ovakva čast nije odana niti kralju Charlesu niti pokojnoj kraljici Elizabeti.

Naime, devetogodišnji princ George drugi je u liniji za prijestolje, iza oca Williama, a postat će i najmlađi budući kralj koji je imao službenu ulogu u ovakvoj svečanosti.

  • +11
Princ William i princ George Izvor: Profimedia / Autor: Ryan Browne / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Davanjem ove uloge Georgeu simboličan je potez koji će mnogo značiti u budućnosti te će mu zauvijek ostati u sjećanju', opisao je kraljevski insajder Hugo Vickers za The Times.

Prilikom krunidbe kraljice Elizabete 1953. godine, kralju Charlesu bile su tek četiri godine te je doveden da pogleda tek segment krunidbe, a ne čitavu trosatnu proceduru. S druge strane, kraljici Elizabeti bilo je 11 godina kada je 1937. godine prisustvovala krunidbi kralja Georgea VI. te je čitavu ceremoniju promatrala s kraljevske galerije.

  • +5
Kralj Charles III i kraljica supruga Camilla u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Devetogodišnji George jedan je četiri imenovana paža jer će se u toj ulozi naći i unuci kraljice Camille, 13-godišnji blizanci njezine kćeri Laure Lopes, Gus i Louis Lopes te 13-godišnji Freddy Parker Bowles, čiji je otac kraljičin sin Tom Parker.

Uz njih će se naći i 13-godišnji Lord Oliver Cholmondeley, sin Davida Cholmondeleyja, 7. markiza od Cholmondeleyja i Rose Handbury, njegov vršnjak Nicholas Barclay, sin Rose Trouton i odvjetnika Piersa Barclayja, potom 12-godišnji Ralph, najstariji sin britanskog aristokrata i bankara Edwarda Tollemacha i njegove supruge Sophie te desetogodišnji Arthur Elliot, sin Camillinog nećaka Bena Elliota i Mary-Clare Winwood.