TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Neumjesni Ilinčićev pokušaj stand-upa

02.07.2014 u 09:21

Bionic
Reading

U ljetnoj shemi Hrvatske televizije jučer su počele dvije ljetne emisije - ljetni serijal 'Turističke klase' i ljetna kulturnjačka emisija 'Kulturni kolodvor'. Obje u prvim epizodama izgledaju kao bolja alternativa svojim redovitim pandanima

Na početku ljetne kulture emisije 'Kulturni kolodvor' voditelj Dražen Ilinčić gledateljima je poručio da su 'oni na javnoj televiziji uporni' i da nam uporno donose kulturne sadržaje koje mi ne želimo gledati. Ne znam je li riječ o lošoj šali, je li ta loša šala bila upućena gledateljstvu ili onom dijelu rukovodstva HTV-a koje je možebitnim ukidanjem emisije 'Pola ure kulture' pokazalo naginjanje prema komercijalizaciji sadržaja i marginalizaciji kulture, no šala je bila neumjesna, ako ni zbog čega drugoga, onda zbog onih gledatelja koji žele kulturne sadržaje na javnoj televiziji i koje se takvom izjavom pomnožilo s nulom. Time se samo još jedanput pokazalo da, iako su opušteniji i rubno šaljiviji izričaji svakako pohvalni u inače previše ukočenim emisijama javne televizije, pokušaji stand-upa jednostavno ne pripadaju u određene sadržaje te da voditelji koji nisu komičari ne bi smjeli bez stručnog nadzora baratati humorom. Stoji im naime k'o piletu sise i gotovo je sto posto sigurno da će tako uspjeti i uvrijediti dio gledateljstva i obezvrijediti sami sebe.

Srećom, to je bio i jedini slabiji moment 'Kulturnog kolodvora', emisije koja se svojom dinamikom i temama pokazala mnogo boljom od 'matične' emisije iz koje potječe većina u njoj angažiranih novinara. Razgovor s predstavnicom Ministarstva kulture o potencijalnom odabiru jednog od hrvatskih gradova kao europske prijestolnice kulture bio je zanimljiv i informativan, čak je i - dobro došli u 21. stoljeće - prije emisije započeta diskusija s gledateljima na Twitteru, dobili smo dvije zgodne preporuke za čitanje, koje se - što je dosad bilo gotovo pa nezamislivo - nisu samo sastojale od novinarova monotonog recitiranja osvrta, nego su sadržale i neke sugovornike, zgodno su predstavljene i teme o obilježavanju 450. godišnjice Shakespeareova rođenja te o kulturnoj ponudi Karlovca... Sve u svemu, vrlo dobro, prilično svježe i pravo utjelovljenje dokaza da se formati kulturnjačkih emisija na javnoj televiziji MOGU osvježiti te da nije potrebno ni ukidati emisije o kulturi niti se postojećih držati k'o pijan plota.

Đuro Tomljenović u ljetnom izdanju 'Turističke klase' bio je, za razliku od kulturnjaka u 'Kolodvoru', smrtno ozbiljan, na trenutke ostavljajući dojam da izvješćuje s iskopavanja masovne grobnice, a ne s poprišta podivljale apartmanizacije, no ne bih mu previše zamjerila jer čak i takav mračno ukočen predstavlja velik kvalitativni i društveno osviješteni iskorak od prijašnjih PR magazina turističke zajednice kakvi su se do unatrag nekoliko godina ljeti prikazivali na HTV-u. Tomljenović i inače radi prilično kvalitetnu (iako možda ne baš urnebesno zabavnu, no zašto bi takva i bila?) emisiju o turizmu, samo što je HTV inače drži u nekom lijevom terminu u kojem je rijetko tko primjećuje. Sada je, zbog početka turističke sezone, dobila udarni termin, čime javna televizija pokazuje da i sama podržava dvomjesečno trajanje turističke sezone na hrvatskom Jadranu.

No što je, tu je - barem ćemo ta dva mjeseca u primjetljivom terminu moći gledati emisiju koja o turizmu govori sa sviješću o njegovim stvarnim problemima, što je već pokazala u ovoj, prvoj epizodi ljetnoga serijala, kada se pozabavila učincima nekontrolirane apartmanizacije u mjestima koja za to, prije svega, nemaju odgovarajuću infrastrukturu (kao, primjerice, Medulin, koji je tek nedavno dobio kanalizaciju) te kojom se uništavaju brojne prirodne i kulturne ljepote nekih jadranskih mjesta. Prilog o kulturnom turizmu također je bio zanimljiv, iako se nadam da će se toj temi još koji put vratiti jer je doista, kako je i sam Tomljenović rekao, riječ o najbrže rastućoj grani turizma u Europi.

Sve u svemu, HTV-ovci koji rade na ove dvije ljetne emisije sinoć su prilično solidno odradili svoj posao. Oprostit ćemo im zato sitne pogreške kao što su loše šale s jedne i ukočeno mračnjaštvo s druge strane.