REKORDNI BROJ PRETPLATNIKA

Netflix u jurišu na HBO

24.10.2013 u 14:32

Bionic
Reading

Kako javlja njemački tjednik Der Spiegel, online platforma Netflix sakupila je u međuvremenu 40 milijuna pretplatnika diljem svijeta, od čega su zasad tri četvrtine u SAD, što naročito ugrožava kabelsku televiziju HBO, koja na online konkurenciju reagira proizvodnjom novog sadržaja

Brojke su nemilosrdne: HBO u SAD-u ima 28,7 milijuna pretplatnika, dok Netflix odnedavno bilježi skoro 30 milijuna, pokazali su poslovni izvještaji za treći kvartal ove godine. Poznata kabelska televizija HBO, poznata po visokokvalitetnim i inovativnim serijama, tako je izgubila utrku sa svojim novim i velikim konkurentnom, online servisom Netflix, koji omogućava streaming brojnih filmova i serija, a odnedavno proizvodi i vlastiti sadržaj. Netflix se istaknuo svojim hit serijom 'House of Cards' s Kevinom Spaceyjem u glavnoj ulozi, a diljem svijeta već ima 40 milijuna pretplatnika.

Ipak, HBO na svjetskom nivou ima čak 114 milijuna pretplatnika, pa je šef Netflixa Reed Hastings požurio izjaviti kako će im trebati 'još mnogo vremena da dobijemo Emmyja kao HBO', kao i da se dostigne njihov broj pretplatnika. Hastings od toga naravno ne odustaje te ističe da 'ostvaruju napredak korak po korak, naslov po naslov, zemlju po zemlju'. O rastu Netflixa svjedoči i četverostruki rast profita sa sveukupnim prihodom od 1,1 milijarde eura.

Tome je pomogla i nova hit serija Netflixa 'Orange is the New Black', koja je odlično primljena kod publike a dobila je i dobre kritike. Najavljuje se i produkcija jednog trilera s filmskim studijem Sony, kao i animiranog filma u suradnji s Dreamworks. Plan Netflixa je ubuduće ponuditi se i kao dio paketa TV programa te više se probiti na europsko tržište.