ferdinand zvonimir habsburški

Nesuđeni princ Hrvatske otkrio: 'Vozim utrke, živim sa sestrom i nemam prijestolje'

12.05.2023 u 06:27

Bionic
Reading

Ferdinand Zvonimir Habsburško-Lorenski unuk je posljednjeg ugarsko-hrvatskog kralja i počasni carski princ Hrvatske. Kršten je u Zagrebu, bavi se utrkama izdržljivosti i uživa u pogodnostima 'habsburškog Airbnba'

Raspadom Austro-Ugarske Monarhije 1918. godine, nakon Prvog svjetskog rata, došao je kraj vladavini Habsburgovaca, obitelji koja je držala taj prestižni tron preko 700 godina. Jedan od njihovih nasljednika nesuđeni je princ Ferdinand Zvonimir Habsburško-Lorenski.

Zbog svoje dnevne rutine trčanja oko palače Schönbrunn - velebnog zdanja s 1441 sobom, kraljevskim vrtovima i najstarijim svjetskim ZOO vrtom - njezin nesuđeni vlasnik nerijetko se nađe u posve nesvakidašnjim situacijama.

'Volim trčati oko palače i upijati njezinu ljepotu. No ponekad bude baš čudno. Primjerice, u njoj se nalazi soba u kojoj bih stanovao da i dalje imam status prijestolonasljednika. Sjećam se kada sam je posjetio prilikom osnovnoškolskog izleta i pomislio - 'hej, ja bih je potpuno drugačije uredio'. Bilo je zanimljivo', rekao je Ferdinand Habsburški, 25-godišnjak koji ima nekoliko poveznica s Hrvatskom.

Ferdinand Zvonimir Habsburško-Lorenski Izvor: Profimedia / Autor: DPPI Media / Alamy / Alamy / Profimedia

Ime Zvonimir dobio je prilikom krštenja u Zagrebu

Naime kršten je kao Zvonimir, prema hrvatskom srednjovjekovnom kralju Dmitru Zvonimiru, a krštenje je predvodio kardinal Franjo Kuharić u Zagrebu 20. rujna 1997. godine.

Osim toga, danas nosi počasnu titulu carskog princa Hrvatske. Konkretno, njegovo puno ime i titula glase Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg-Lothringen, nadvojvoda i carski princ Austrije, kraljevski princ Ugarske, Hrvatske i Češke.

Naravno, riječ je tek o počasnoj tituli koja nije zakonski priznata, dapače u Austriji mu je zakonom zabranjeno da se naziva Njegovo Visočanstvo, što bi njegov položaj inače nalagao.

Riječ je o praunuku posljednjeg austrijskog cara i ugarsko-hrvatskog kralja Karla I., koji je porazom Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu protjeran, a ponio je tek putovnicu koja vrijedi svugdje osim u - Austriji.

Dijeli stan s mlađom sestrom i vozi utrke izdržljivosti

No mladi Ferdinand danas živi u ugodnom stanu u Beču i dijeli ga s 22-godišnjom sestrom Glorijom, a bavi se utrkama izdržljivosti.

'Od sedme godine svaku sekundu sam želio provesti vozeći go-kart autiće, svakodnevno sam tjerao dadilju da me vodi ondje. Imao sam odlične ocjene u školi da bih nakon nastave mogao ići voziti aute, a fakultet sam preskočio kako bih otišao u London i priključio se F3 momčadi', govori habsburški nasljednik za The New York Times.

Nakon što se okušao u vožnji formule dvije klase ispod razine F1, prebacio se na utrke izdržljivosti i 2021. postigao rezultat karijere osvojivši najprestižniju utrku Le Mans.

Kako biste uopće ušli u ovaj sport, potrebno vam je oko milijun dolara. Njega je sponzorirala majka Francesca von Thyssen-Bornemisza, koja i danas nosi titulu barunice, a čija se obitelj obogatila na proizvodnji čelika.

'Svojim uspjesima stekao sam dovoljno sponzora i više nikad neću morati tražiti novac od majke', ponosno zaključuje ovaj Habsburgovac, a da bi posjetio razne obiteljske lokacije koje su ujedno turistička atrakcija - mora platiti ulaz!

Plaća posjet vlastitoj grobnici i nesuđenom dvorcu

Osim što se ulaz u 'njegov' Schönbrunn plaća 22 eura, kako bi posjetio svoje pretke u kripti u kojoj će i njegovo tijelo jednog dana biti položeno, svaki put mora izdvojiti 10 eura!

Naravno, to za njega nije izdatak koji si ne može priuštiti, no ipak kroz osmijeh priznaje:

'To je stvarno malo ludo. Ondje ću biti pokopan, a dok sam živ, moram plaćati ulaz!'

'Habsburški Airbnb' preko WhatsAppa

Ferdinand je otkrio i da je članova Habsburške obitelji preko 600, a s obzirom na to da žive diljem svijeta, funkcioniraju kao svojevrstan Airbnb.

'Imamo grupu na WhatsAppu. Mogu odabrati bilo koju lokaciju u svijetu, samo poslati poruku u grupu kamo i kada putujem i netko će mi ponuditi kuću da odsjednem u njoj. Funkcioniramo kao besplatan Airbnb', našalio se 25-godišnjak, aludirajući na popularnu aplikaciju za turistički najam privatnog smještaja.

Iako je kraljevskog podrijetla, priznaje da nema odnose s drugim kraljevskim obiteljima, pa tako nije bio pozvan na nedavnu krunidbu kralja Charlesa III. i kraljice supruge Camille.

'Dosta dobro poznajem bugarsku kraljevsku obitelj, ali samo zato što je moja sestra išla u školu s nekim njihovim članovima. No ne družim se s njima, imam svoje prijatelje', rekao je i otkrio da se drži društva u kojem se nalaze vlasnik vinskog bara, slikar i lutkar u kazalištu.

Kod pape ga čeka počasno mjesto

Ipak, Habsburgovci i dalje imaju poneku funkciju u Europi, stoga mladi Ferdinand povremeno prisustvuje primanjima kod pape da bi predstavljao obitelj u Vatikanu, a ondje ga uvijek čeka počasno mjesto.

Osim toga, hrvatski carski princ živi posve običnim životom pripadnika više klase, vozeći utrke i putujući svijetom uz besplatan smještaj u vilama bogatih pripadnika nekoć najmoćnije europske carske obitelji.

'Ponekad mi prođe kroz glavu misao - 'hm, sada sam mogao biti carev nasljednik, to bi bilo zanimljivo'. No onda jednostavno nastavim sa svojim životom. Smatram se sretnikom jer nisam bio ograničen strogim odgojem i načinom života prijestolonasljednika u kojem bih vrlo rano morao znati 10 jezika i spremati se za najodgovorniju funkciju. Ovako samo uživam u životu', zaključuje Ferdinand Habsburški.