POLJUBAC U OBRAZ

Emotivni trenutak oca i sina: Kralj Charles III. ganut potezom princa Williama

06.05.2023 u 14:58

Bionic
Reading

Današnji dan članovi kraljevske obitelji pamtit će čitav život: od princa Georgea koji je kao dječak imao veliku čast, prinčeva Williama i Harryja koji su gledali kako njihov otac postaje kralj, ali i Charles koji je u 75. godini sad i na tradicionalan način okrunjen. Jedan moment posebno je ganuo novog britanskog kralja

Charles je današnjim danom postao najstariji tek okrunjeni monarh Ujedinjenog Kraljevstva, a uz njega okrunjena je i Camilla, kraljica supruga. Iako obožavatelji tradicije nisu očekivali da će ljubavnica jednog dana postati kraljica, stroga tradicionalna razmišljanja sigurno je omekšala i zamolba kraljice Elizabete II. koja je prihvatila Camillu kao dio kraljevske obitelji. Veliki dan za kralja Charlesa III. uveličala je grandiozna svečanost, ali i potez princa Williama.

Ceremonijia datira iz vremena Williama Osvajača, vladara iz davne 1066. godine, a i danas je vidljiv utjecaj koji je ostavila na britansku kraljevsku obitelj. Williama Osvajača je tada okrunio nadbiskup Canterburyja Justin Welby stavivši mu krunu svetog Edwarda na glavu, a ista kruna danas je stavljena i na glavu novog kralja.

Kralju je počast odao i princ William, što je Charlesu kao ocu bilo posebno emotivno.

  • +21
Kralj Charles na krunidbi Izvor: Profimedia / Autor: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Kršeći tradiciju, William je kleknuo kako bi dao prisegu na vjernost svom ocu: 'Ja, William, princ od Walesa, prisežem vam na svoju lojalnost i vjeru i istinu koju ću vam nositi, kao vaš nadređeni čovjek života i tijela. Tako mi Bog pomogao.'

Zatim je ustao, dotaknuo krunu i poljubio oca u obraz. Charles je bio vrlo ganut te je kimnuo sinu i rekao 'Amen'.

Nekoliko minuta kasnije okrunjena je i Camilla. Kralj Charles III. i njegova supruga kraljica Camilla nasmiješili su se jedno drugome i zajednici dok su šetali crkvom prije i poslije kršćanske ceremonije, a mnogi će se složiti da se vidi da su Charles i Camilla pravi tim.

  • +50
Uzvanici na krunidbi kralja Charlesa Izvor: Profimedia / Autor: Jacob King / PA Images / Profimedia