TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Neshvatljivo je zašto HTV toliko čeka na novu sezonu

18.02.2013 u 11:39

Bionic
Reading

Obožavatelji popularne domaće serije 'Odmori se, zaslužio si' napokon su, nakon podulje stanke, prošle nedjelje došli na svoje jer je HTV počeo s prikazivanjem nove, pete sezone. Kod Kosmičkih se, čini se po prve dvije epizode, nije mnogo promijenilo, osim što su se ekipi pridružila neka nova lica

Nedjelja navečer na HTV-u u novije je vrijeme rezervirana za obiteljske humoristične serije, one koje njihovi tvorci, kako sami kažu, pišu za sve - i mlade i stare, i zahtjevne i nezahtjevne gledatelje. Takva vrsta komedijice omiljena je domaćim scenaristima i producentima jer ne stoji mnogo i po definiciji cilja na široku publiku, ali je u zadnjih nekoliko godina najčešće završavala u prilično primitivnim pokušajima duhovitosti te šprancama u kojima se glavna smješnoća sastojala u tome što glumci govore različitim, naizgled međusobno nepomirljivim dijalektima.

'Odmori se, zaslužio si' oduvijek je bila iznimka tom tužnom pravilu. Iako i sama laganini, prilično srednjostrujaška i tipična, uspijevala je uvijek biti dopadljiva pa je ni najzagriženiji kritičari nikada nisu trpali u isti koš s otpadom zbog čijega nam je svrstavanja u rubriku 'humor' svima bilo neugodno. Dražesni mrgud Marko Kosmički, njegova ponekad pretjerano tolerantna supruga Ruža i niškoristi odrasla djeca svima su nam, naime, vrlo dobro poznati. Ako ih već ne susrećemo pod vlastitim krovom, svi znamo barem jednu takvu obitelj, a bratsko-sestrinski tandem Snježane i Gorana Tribusona uvijek ih je opisivao prilično uvjerljivo. Njihove huncutarije nisu komičarski hard core niti pomicanje granica žanra, nego običan vic o Bobiju i Rudiju, ali riječ je o onim vicevima o Bobiju i Rudiju kojima ćemo se nasmijati čak i ako smo inače ljubitelji superkompliciranog postmodernističkog humora za probrane oči i uši. Glazbenim rječnikom rečeno, 'Odmori se, zaslužio si' nije simfonija, nego zabavnoglazbeni hit s ljetnog festivala, ali nikako i nikada idiotski, kuruzni i blesav, nego onaj simpatičan, koji lako ulazi u uho i kojega se poslije sjećamo s nostalgijom.

Zbog svega toga potpuno je neshvatljivo što je HTV tako dugo čekao s petom sezonom ove serije, u međuvremenu nas hraneći raznoraznim glupostima koje ne bi prošle pod humor ni da se čovjek dobro napuši bunike (a o onome što je za mnogo veće pare snimano kao 'ozbiljan' sadržaj bolje da i ne govorim). Neću ni pokušati nagađati koji je bio razlog tako dugoj pauzi, ali, evo, od prošle su nedjelje Kosmički opet na malim ekranima.

Isječak iz jedne od starijih epizoda serije 'Odmori se, zaslužio si'

Sudeći po prve dvije epizode, u kući Kosmičkih nije se mnogo promijenilo. Ivo Gregurević i dalje djeluje kao da je u liku od života umornog Marka Kosmičkog pronašao sebe, Vera Zima kao njegova supruga Ruža i dalje je utjelovljenje dobre tete iz susjedstva, a neradnička bulumenta neurotika koje je to dvoje donijelo na svijet te pokušalo odgojiti kao vrijedne članove društva - i dalje se u to ne uspijeva razviti. Situacije i replike i dalje su im dovoljno uvjerljive da bi bile smiješne, rijetko tko u seriji djeluje kao da svoj tekst čita s blesimetra (što je za domaću seriju, nažalost, jedan od svemirskih dometa), a iako epizode povremeno više djeluju kao zbirke skečeva nego kao priče, neka zajednička nit ipak postoji. Jedino zamjetna i tužna promjena odsustvo je dvoje prerano preminulih glumaca koji su svojim nastupima obilježili tu seriju - Predraga Vušovića Pređe kao Dide te Ante Čede Martinića kao susjeda Bajsa. Prvi je zamijenjen novim likom - Didinim rođakom iz Bosne kojega glumi Enis Bešlagić, a mesara Bajsa od ove sezone glumi Siniša Popović.

Što se svega ostalog tiče - čini se da autori serije nisu mnogo prčkali po provjerenoj i uspješnoj formuli, i to je dobro. Čak su i nedavno emitirane reprize ove serije, naime, bile prilično gledane i omiljene, pa vjerujem da su obožavatelji novu sezonu dočekali s radošću. Prve dvije epizode sigurno ih nisu razočarale.