ZA svakog serijoljupca

Neke se serije jednostavno moraju pogledati – imamo listu klasika

31.08.2022 u 13:14

Bionic
Reading

Ova je lista prepuna detektivskih i kriminalističkih klasika pa ne možete pogriješiti pri odabiru. Otkrijte kultne likove i priče koje su inspirirale brojne serije i protagoniste.

Želite započeti novu seriju, ali ne znate koju bi krenuli gledati? Ova je lista idealna za sve ljubitelje kriminalističkih i detektivskih serija, ali i one koji nisu toliko upoznati sa žanrom! Za vas imamo listu istinskih klasika koji će zadovoljiti svakog serijoljupca ili eskapista, a sve serije dostupne su na Pickbox NOW streaming servisu!

Poirot (Agatha Christie's Poirot)

Agatha Christie potpisala je kultne detektivske priče i raspisala nezaboravne likove, ali Hercules Poirot svakako je najpoznatiji. U britanskoj ekranizaciji Poirot je protagonist svakog misterija, a njegovoj družini uvijek su pridruženi Arthur Hestings, gospođica Lemon i istražitelj Japp. Ova je serija idealna za sve koji žele vježbati vlastite sive stanice zajedno s Poirotom, dok istražuje kompleksne i zanimljive detektivske slučaje. Maestralno ga je odglumio David Suchet, a jedna je ovo od generalno najslavnijih detektivskih serija svih vremena koja je inspirirala brojne naslove novijeg datuma.

Umorstva u Midsomeru (Midsomer Murders)

Uz Poirota, ovo je drugi britanski klasik među detektivskim serijama. Sigurno se čuli za ovu seriju, glavni likovi su inspektor Barnaby i njegov suradnik. Život engleskog sela u okrugu Midsomer nije toliko idiličan koliko se čini, već je prepun tajna, prevara i ubojstva. Ako volite detektivske serije u suvremenim vremenskim kontekstima i lijepim seoskim pozornicama, ovo je idealna serija za vas.

Inspektor Morse (Inspector Morse)

Inspektor Morse je još jedan ekscentričan inspektor kojeg je zabavno pratiti dok nastoji riješiti razne kriminalističke slučajeve. Morse je osebujan karakter koji uživa u klasičnoj glazbi, filozofiji, rado popije čašu alkohola previše – uz to je nepopravljivi pametnjaković koji rijetko uvažava mišljenja drugih, ali uvijek dođe do istine. Proces rješavanja misterija kriminalističkih slučajeva ovdje je dodatno zabavniji uz osebujnog i moralno upitnog inspektora koji nas iz epizode u epizodu uvlači sve dublje u svoj um, a čitava lepeza genijalno razrađenih sporednih likova čini ovu seriju još boljom.

Ubojstvo (The Killing)

Želite glavni ženski lik u seriji? Želite kompleksnu kriminalističku seriju povezanu s političkim intrigama i privatnim životima likova? Ova nagrađena serija stvorena je za vas! Ovdje nije slučaj o uobičajenom umorstvu. Sarah očekuje da će njezin zadnji dan kao glavne istražiteljice proći bez problema, Troels je političar koji će morati promijeniti svoje ambicije, a bračni par Theis i Pernille te njihova kćer Nana razmišljanju o preseljenju – svi su oni dijelovi iste priče koja postaje intrigantnija iz epizode u epizodu. Danska serija uvrstila se među najbolje serije 2000-ih godina, a iako je uslijedio američki remake - ova inačica uvjerljivo ju nadmašuje svakim svojim segmentom.

Pod sumnjom (Prime Suspect)

Glavni lik serije Pod sumnjom je detektivka Jane Tennison (odlična Helen Mirren) koja istražuje razne slučajeve serijskih ubojica. Osim stavljanja u koštac s kompleksnim slučajevima dnevno se suočava sa stalnim seksizmom u radnoj okolini jer radi u dominantno muškoj okolinu koja stalno testira i omaložava njezine detektivske sposobnosti. Želite intrigantni i kompleksni lik zajedno sa zanimljivim detektivskim slučajevima – ova je serija za vas!