aktivna u pandemiji

Neda Ukraden: 'Imotski je moje rodno mjesto, kao i mojih roditelja i njihovih predaka, tu svoju djedovinu ne namjeravam napustiti, niti odustati od svojih Ukradena'

17.05.2021 u 12:50

Bionic
Reading

Više od više od pola stoljeća njezina slava i popularnost ne blijede. Jedna od najpoznatijih pop pjevačica s prostora bivše države trenutno iščekuje povratak na pozornice i druženje s publikom, ali u međuvremenu ne miruje. Nedavno izbacila tri nove pjesme, 'Jednom kada ovo prođe', 'Gdje ćemo za praznike' i 'Muchas Gracias', a rado se prisjeća nekadašnjih vremena i odlaska na Eurosong

Njezina bogata, dugogodišnja, sjajna karijera kao i cijeli životni put odvijao se u više gradova bivše države, najviše u Sarajevu, te u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu. Neda Ukraden je otpjevala mnogobrojne hitove koji su i dan danas rado slušani, a surađivala je sa najeminentnijim autorima domaće glazbe. Evo kako reagira kad danas vidi da je netko 'zvijezda', a da nema ni talenta, niti jedan hit, nego se probija na druge načine, koji nemaju veze ni sa glazbom i emocijama. 'Pomislim 'O tempora, o mores', izjavila je Neda Ukraden za Azru.

Pričala je ponovo i o svom voljenom Imotskom. 'Taj mali grad u Dalmatinskoj zagori je moje rodno mjesto i rodno mjesto mojih roditelja i njihovih predaka. Vezana sam kao i svi jer su tu nastale moje prve uspomene, slike, boje, mirisi koji zauvijek ostaju urezani u sjećanje. Dogodile su se neke ružne stvari, s kojima se već godinama sama pokušavam izboriti. Tu svoju djedovinu ne namjeravam napustiti, niti odustati od svojih Ukradena. Nedavno sam bila tamo i mnogo uspomena me veže, mnogo rodbine i grobovi predaka su mi tamo', otkrila je.

Prisjetila se i pjesme 'Srce u srcu' s kojom je 1975. godine nastupila kao favorit za odlazak na Euroviziju.

'Opatijski festival i nastup u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner ću zauvijek pamtiti. Ne samo po tome što mi je za jedan glas izmakla pobjeda i odlazak na Euroviziju, već po tome što sam, tada od outsajdera, postala velika jugoslavenska zvijezda koja je, kao moralni pobjednik, punila dvorane od Triglava do Đevđelije. Željela sam, kao i svaki pjevač, okušati se na Euroviziji, ali nisam imala razloga da se žalim ni na tadašnju popularnost ni na zaradu', iskrena je Neda.

Nastup u Dublinu na Eurosongu s Vajtom i pjesmom 'Lejla' pamtit će kao nezaboravno iskustvo. 'Tada sam baš uživala jer smo kao vokalna podrška išle nas tri, sve tri već potvrđene zvijezde, da bismo bile dio pjesme ali i podrška Vajti. Divno smo se družile, zajedno bile u sobi, smijale se, šminkale jedna drugu, jednom rječju, nezaboravno, predivno provedeno vrijeme', ističe. Otkrila je koga bi izdvojila kao nekoga tko je prava, neprolazna glazbena i ljudska veličina.

'Meni su najdraži ljudi s kojima sam rasla i stasala kao pjevač i čovjek – Bregović, Čolić, Kemo, Haris, Đorđe Novković, ali obožavala sam i Tozovca i Šabana', naglasila je Neda. Devedesetih se našla u vrtlogu ratne mržnje, obračuna i osveta jer je tada s obitelji živjela na 4 adrese u 4 republike, sada države. 'Kako to biva na ovim prostorima, uvijek ćeš nekome biti kriv, biti meta. Nisam odgojena da ljude gledam i cijenim po tome koje su vjere i nacije, pa tim veće je razočarenje bilo kad sam vidjela i doživjela sve te izljeve mržnje i bijesa. I pored rušenja, pljački, uvreda, crtanja meta, ne želim da mi mržnja bude ideja vodilja. Naprotiv, ljubav je to što me pokreće i što jedino ima smisla.', poručila je.

Nastoji, kaže, svojim životom i izgledom poslati poruku i publici i ženama da život ne prestati sa 50 ili 60 godina. 'Želim svojim izgledom i radom razbiti tabue o tome sta bi žena u 'izvjesnim' godinama smjela, a šta ne – da odjene, da radi. Ako ste vedrog i optimističkog duha, ako sačuvate zdravlje, možete uživati u životu i u 70-tim godinama bolje nego u mladosti, bez grča, straha i opterećenja. Treba, naravno i volje i discipline za dobru liniju, ali ako imate divnu obitelj i svoj posao koji volite, onda imate i želju i motivaciju', istaknula je Neda.