IMPRESIVNA BIOGRAFIJA

Neda Arnerić: Život je posvetila glumi

10.01.2020 u 22:31

Bionic
Reading

Karizmatična Neda Arnerić, jedna od najvećih glumica bivše države, ostvarila je impresivnu glumačku karijeru s čak 100-njak filmskih naslova i 40 uloga u kazalištu. Svakako spada u glumačku elitu koja je obilježila kinematografiju nekadašnje države ulogama i ostvarenjima što se rado gledaju i pamte.

I danas se mnogi sjećaju brojnih rola Beograđanke korčulanskih korijena, od prve joj u trilogiji 'San', Jutro', 'Podne', preko 'Ko to tamo peva', 'Užičke republike', 'Varljivog ljeta', do hit serija 'Otpisani' i 'Grlom u jagode', pa sve do uloga novije produkcije.

Glumica nježnih crta lica, rođena je 15. srpnja 1953. godine u malom mjestu Knjaževac u istočnoj Srbiji, a od malena se zainteresirala za glumu.

Još kao djevojčica je pohađala je Dječju baletnu grupu Danice Šetine (1961-1964) i bila član Dječje dramske grupe Radio Beograda (1963-1966).

  • +3
Neda Arnerić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Sa samo 13 godina, Neda je snimila svoj prvi film 'San', scenarista i redatelja Puriše Đorđevića te postala prva dječja filmska zvijezda u bivšoj Jugoslaviji.

Kako je otkrila kasnije u jednom intervjuu, roditelji su bili izrazito zaštitnički nastrojeni prema njoj jer su bili zabrinuti zbog nastavka obrazovanja budući da je vrlo rano ušla u svijet filma.

Vrijedna glumica nastavila je snimati filmove, a u međuvremenu je uspjela završiti Devetu gimnaziju u Beogradu. Sa samo 16 godina upisala Akademiju za kazalište, film, radio i televiziju u Beogradu klasi prof. Milenka Maričića, ali taj studij nikad nije privela kraju već je diplomirala povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Za ulogu Delfine, u filmu 'Ispravi se, Delfina', redatelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je Srebrnu arenu na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu 'Carica Teodora' na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Od 1985. do 1999. godine imala je vlastitu galeriju 'Atrijum' u Beogradu. Dobitnica je 'Zlatne arenu' na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu 'Haloa - Praznik kurvi', redatelja Lordana Zafranovića. Vrijedno glumačko priznanje, nagradu 'Pavle Vuisić' za životno djelo dobila je 2010. godine.

U nedavnom intervjuu za tportal.hr usporedila je položaj glumaca nekad i sad.

'Nekad su glumci bili 'uzgajani', vodilo se računa o njima, imali su kontinuitet u karijerama, a sad bljesnu na trenutak i nestanu. Mnogo nas ima, previše je akademija. Mladima želim da im slava ne udari u glavu. Svijet nije mali za darovitost, uvijek se nađe mjesto za onog tko se potrudi', rekla je.

Sredinom prosinca prošle godine nakon duge bolesti preminuo je njezin suprug dr Milorad Mešterović s kojim je u braku bila 37 godina.

'Istina je. Moj suprug je preminuo. Tuga koju osećam je neopisiva', izjavila je tad legendarna glumica.

'Godi i kad shvatite da ste posljednjih desetljeća, pored ostalog, i prijatelj sa svojim suprugom', rekla je Neda koja je kazala da je odmah znala da je 'to to' čim su se upoznali.

'Prije toga sam isprobavala svašta jer ne treba se vezivati za neke ljude koje znamo iz škole. Imam puno prijateljica koje su se udale za svoje dečke iz škole i sve što su imale u životu je taj jedan muškarac. Prvo se treba dobro 'istutnjati', treba isprobati svašta kako bi se točno znalo koja vrsta ljudi vam odgovara', izjavila je u jednom ranijem intervjuu N. Arnerić kojoj je neostvarena želja bila imati dijete.