KRALJEVA SESTRA

Nazivaju je španjolskom princezom Anne: Tko je Elena, vojvotkinja od Luga

28.12.2023 u 06:06

Bionic
Reading

Otkako je očevom abdikacijom sjeo na španjolski tron, kralj Felipe VI pod povećalom je javnosti, a svi detalji njegovog privatnog života pomno se seciraju. Od svega nije oslobođena ni njegova starija sestra, infanta Elena, poznata i kao vojvotkinja od Luga, koja je ozbiljno shvatila ulogu koju joj je brat dodijelio, zbog čega je nazivaju španjolskom princezom Anne

Ako je po nečemu španjolska kraljevska obitelj poznata u svijetu, osim po ljepoti i nevjerojatnom modnom ukusu kraljice Letizije, to su mnogobrojni skandali koji se uz njih vežu. Tu je bivši kralj Juan Carlos koji je zbog svojih sumnjivih transakcija, ali i brojnih izvanbračnih afera bio zapravo prisiljen odreći se trona i titule u korist jedinog sina, kralja Felipea VI.

A ništa manje zanimljivi medijima nisu bili njegova kćer, infanta Cristina i njezin sada već bivši suprug, nekadašnji španjolski rukometaš Inaki Urdangarin, našli pod povećalom zbog financijskih zavrzlama. Odvilo se to kada je porezna uprava zajedno s ministarstvom financija pokrenula istragu oko financija, zbog čega su njih dvoje izgubili titule vojvode i vojvotkinje od Palme de Mallorce.

Cristina je na kraju oslobođena svega, Urdangarin je završio iza zatvorskih rešetaka, a kralj Juan Carlos u izbjeglištvu, pronašavši novi dom u Abu Dhabiju.

  • +7
Infanta Elena, vojvotkinja od Luga Izvor: Profimedia / Autor: Imapress / Zuma Press / Profimedia

Nekako 'ispod radara' prošla je najstarija sestra aktualnog španjolskog kralja Felipea VI, infanta Elena, poznata i kao vojvotkinja od Luga.

Iako rođena prije brata, Elena nikada nije postala kraljicom i to zbog toga što po španjolskoj ustaljenoj tradiciji po kojoj prednost imaju muška djeca. Elena (60) i Christina (58) zbog 55-godišnjeg Felipea ostale su bez krune, a nakon očeve abdikacije najstarija infanta ostaje treća u liniji nasljeđa španjolskog trona i to nakon Felipeove djece, princeze Leonor i infante Sofije.

Elena je svojom udajom za lorda od Tejada 1995. stekla titulu vojvotkinje od Luga, a tu titulu dao joj je otac i ona je doživotna, no njezini potomci je ne mogu naslijediti. Kada je riječ o njezinom današnjem položaju u kraljevskoj obitelji, iako se dolaskom brata na prijestolja odvojila od službenog dijela obitelji, nastavila je raditi kao veleposlanica za španjolsku krunu kada to od nje zahtijeva kralj.

Rođena u Madridu 1963. godine, princeza je djetinjstvo provela uživajući u jahanju, a to je strast koju je navodno naslijedila od svoje bake, princeze Marije de las Mercedes, grofice od Barcelone. Kasnih 80-ih čak je i sudjelovala na konjičkim nacionalnim natjecanjima, a njezin otac, uvidjevši njezinu strast i napredak, u sklopu Palače Zarzuela dao je izgraditi konjušnicu i prostor za jahanje, koje Elena i danas koristi.

Inače, infanta Elena završila je studij za učiteljicu te je predavala engleski u školama prije negoli je otišla u Francuski, u želji da studira francusku književnost. Upravo je Pariz za nju bio sudbonosan jer je tamo upoznala svog budućeg supruga Jaimea de Marichalara.

Ono što je dobro poznato je da je vojvotkinja iznimno povezana s obitelji, a sa sada već bivšim suprugom, od kojeg se razvela 2009., je dobila dvoje djece - Felipea Juana Froilána i Victoriju Federiceu, koja je od nje naslijedila ljubav prema jahanju.

Inače, vjenčanje infante Elene bio je pravi spektakl održano sredinom ožujka u katedrali Sevilla i nazočili su mu uglednici iz cijeloga svijeta. Na ulicama oko seviljske katedrale okupilo se 150 tisuća ljudi, a razlog je više nego jasan - bilo je to prvo kraljevsko vjenčanje u Španjolskoj od 1906. godine.

Kada su u pitanju javne dužnosti, vojvotkinja od Luga puno je radila na dobrotvornim projektima i javnim pojavljivanjima, a ključna područja njezinog interesa uključuju neurodegenerativne bolesti i oštećenje vida, zbog čega je stekla veliku popularnost među Španjolcima.