ERA SAMOPOMOĆI

Nakon 'prosvjetljenja' krenuli u biznis: Ove su domaće estradne zvijezde otkrile 'life coaching'

05.10.2018 u 06:59

Bionic
Reading

Zagugla li se ta profesija, doznaje se kako je u Hrvatskoj registriran poveći broj osoba koje se bave 'life coachingom'. Ljudska je priroda takva da se uvijek više vjeruje prijateljskim licima pa su se neka od onih poznatih nakon svojih iskustava i 'prosvjetljenja' odlučila na pomaganje drugima. Najnovija među poznatim damama koja se odlučila za to je Danijela Martinović te posljednjih dana privlači domaću javnost svojim novim životnim pozivom

Nakon što je proživjela pravu obiteljsku tragediju, izgubila supruga od teške bolesti, nekadašnja teen zvijezda Tatjana Cameron Tajči iz Amerike se posvetila svojim obožavateljima u domovini preko Instagrama te je počela dijeliti inspirativne poruke. Uz sveprisutnu duhovnost 'specijalizirala' se za to kako se nositi s teškim životnim situacijama, preživjeti probleme i izboriti se s anksioznošću. Nedavno je najavila kako ovog mjeseca kreće na sedmodnevno krstarenje koje je zamišljeno kao prilika za druženje i osobni rast te da će se uz obilazak otoka na brodu održavati dnevne radionice, vježbanje joge i glazbeni programi.

Tajči Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Na svojevrsnu lifecoach karijeru odlučila se i Ivana Plechinger. Omiljena dječja voditeljica i pjevačica napisala je knjigu i otvorila kanal na YouTubeu. Bez toga se ne možete baviti motivacijskim poslom. Ivana je prije toga imala dramatična dva događaja u životu i ne čudi što je na neki način odlučila pomoći sebi, ali i drugima. Sadržaj za samopomoć nudi u formi videa na YouTubeu te putem radionica, pa je u Zagrebu održala jednu pod nazivom 'Upute za upotrebu tvog sretnog života'. Tema njezine prve radionice bila je: 'Put od straha do sreće popločen je zahvalnošću'.

Izvor: Društvene mreže

HTV-ova novinarka i urednica Tončica Čeljuska godinama radi na svom osobnom razvoju, služi se raznim tehnikama coachinga te pomaže sebi i drugima.

'Osobni razvoj i life coaching uz televizijski posao moja su najveća strast. Danas nema posla i sfere u kojoj osobe koje rade s ljudima ne moraju biti educirane kako će komunicirati, ophoditi se, rukovoditi, motivirati ljude iz svog okruženja. To su takozvane soft skills, vještine koje se ne uče tijekom školovanja, a ponekad su presudne za naše poslovno i osobno zadovoljstvo. Međuljudski odnosi bili bi puno bolji kad bismo više razumjeli jedni druge i osvijestili naše različitosti, znali kako kvalitetno komunicirati s drukčijima od sebe. Nismo svi isti i ne reagiramo svi jednako. Primjerice, nekog melankolika kritika može devastirati i sigurno nije nešto što će ga potaknuti. Kolerik će dati sve od sebe da ti dokaže da je bolji od onog što misliš', ispričala je ranije za tportal. Usavršavanje coachinga je završila kod psihoterapeutkinje svjetskog ugleda, prof. dr. Nade Kaiser.

  • +24
Tončica Čeljuska nekad i danas Izvor: Promo fotografije / Autor: tportal

Među novijim life coachericama je i Josipa Pavičić Berardini. Pamtimo je kao pjevačicu, novinarku, spisateljicu, voditeljicu, a nakon objavljivanja knjige 'Šest milimetara', koju je nazvala terapijom nakon što se 2015. godine podvrgla dvostrukoj mastektomiji zbog borbe s karcinomom dojke i brojnih promocija na kojima je pomagala ženama govoreći o svom iskustvu, odlučila je organizirati radionice.

Na prvoj od tri radionice koju će uskoro održati u Zagrebu, najavila je, prenijet će svoja iskustva i sva znanja koja je stekla i naučila kroz svoje životne padove i boli.

View this post on Instagram

# živi danas# voli danas# učini danas# stvaraj danas

A post shared by Josipa Pavicic (@josipapavicicberardini) on

Danijela Martinović je najnovija među onima koji su odlučili istražiti područje motivacijskih govora. Nedavno je na pozornici konferencije TEDx Zagreb progovorila o svojim životnim dramama koje su je nagnale da se posljednjih godina snažnije posveti duhovnosti. Među ostalim je lani otputovala u Nepal na duhovno putovanje, a pohađala je autogene treninge i postala theta praktičar, osoba koja ulazi u stanje theta moždanih valova i tada jasnije vidi problem osobe koju tretira.

Pjevačica sve češće na Instagramu objavljuje citate iz svoje zadnje knjige 'Šalabahter života', koju je predstavila prije dvije godine u Zagrebu. Najavila je da će uskoro pokazati javnosti nešto što je iznimno veseli. 'Za mjesec dana na mom kanalu na YouTubeu izlazi dio koji se zove #Danijelabezfiltera, a u kojem ću razgovarati s ljudima koji me inspiriraju', izjavila je u IN Magazinu Nove TV.

  • +10
Danijela Martinović Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić