VELEBITSKA EKSPEDICIJA

Nakon pola dana hodanja Kostelić stigao na Zavižan - tri sata kasnije stigla je i vojska

28.01.2018 u 18:33

Bionic
Reading

Proslavljeni hrvatski skijaš Ivica Kostelić krenuo je u subotu s dvanaestoricom pripadnika najelitnije postrojbe Hrvatske vojske u osmodnevnu ekspediciju po Velebitu. Javio se u nedjelju ujutro putem Instagrama sa Zavižana, kamo je večer ranije stigao s tri sata prednosti pred vojnicima

'Jučer sam u 19.15 nakon 11 i pol sati hoda dosegnuo Zavižan. Vojska je stigla 3 sata kasnije. Napravili smo 18.5 km zračne linije, ali po terenu puno više. Bio je brutalno težak dan. Današnji dnevni cilj je Alan. Vani je magla, slab vjetar', napisao je Ivica uz fotografiju šatora u kojem je proveo noć na snijegu.

Možda zvuči poražavajuće za elitne vojne postrojbe, ali treba napomenuti da se po Velebitu s našim najboljim skijašom kreću pješice i na skijama, a sam Kostelić već je sudjelovao u ekspedicijama u surovijim uvjetima.

Dvanaestorica pripadnika Hrvatske vojske za zimsku velebitsku ekspediciju, u kojoj se kreću bez opskrbe, bez korištenja bilo kakve vanjske pomoći i planinarskih skloništa, pripremali su se na Bjelolasici i Platku, i uz opremu koju na svojim leđima nosi Ivica Kostelić, opremljeni su i hrvatskom jurišnom puškom VHS-2 i pištoljem HS 2000.

Kako je prilikom polaska na ekspediciju kazao njihov instruktor, riječ je o 12 pripadnika specijalnih snaga dubinskih izvidnika koji su završili komando obuku i predstavljaju zaista najeltinije što Hrvatska vojska ima.

Prema njegovim riječima, težina cijele opreme kreće se između 25 i 30 kilograma, no Kostelić je prilikom polaska objavio na Instagramu kako njegov ruksak teži 42 kilograma, uz opasku da momci nose slične težine, plus naoružanje.

U osam dana plan im je prevaliti rutu od Vratnika do Paklenice, dugačku 110 kilometara.

  • +12
Ivica Kostelić s pripadnicima ZSS i SOD krenuo na osmodnevno hodanje po Velebitu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL