nove titule

Nakon govora kralja Charlesa William i Kate službeno su postali princ i princeza od Walesa

09.09.2022 u 21:37

Bionic
Reading

Par je naslijedio titule princa i princeze od Walesa. Kralj Charles III, koji je nosio titulu princa od Walesa do kraljičine smrti u četvrtak, također je prethodno nosio titule vojvode od Cornwalla i vojvode od Rothesaya, koje su se koristile u Škotskoj

Na njihovim službenim profilima sada stoje titule princa i princeze od Walesa (Kate je prva princeza od Walesa nakon smrti princeze Diane 1997. godine, Camilla Parker Bowles, koja danas nosi titulu kraljice pratilje, nije nosila titulu princeze od Walesa nakon Diane).

To je drugi put u 24 sata da je kraljevski par mijenjao titule na društvenim mrežama, budući da su nakon smrti kraljice odmah titule promijenili u vojvoda i vojvotkinja od Cornwalla i Cambridgea. Prije toga su bili vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea.

U petak je kralj Charles III to objavio dok se obraćao javnosti prvi put otkako je kraljica Elizabeta II preminula u dobi od 96 godina.

'Kao moj nasljednik William sada preuzima škotsku titulu i preuzima odgovornosti i dužnosti za vojvodstvo Cornwella koje sam imao više od 50 godina. Ponosno ga proglašavam princom od Walesa. Uz Catherine naši novi princ i princeza od Walesa nastavit će nadahnjivati i pomoći da se oni s margina dovedu u centar, poručio je kralj u govoru, snimljenom u Buckinghamskoj palači.

Kraljevski izvor kaže za People da je par usredotočen na 'produbljivanje povjerenja i poštovanja naroda Walesa tijekom vremena'. 'Princ i princeza od Walesa pristupit će svojim ulogama na skroman i ponizan način na koji su pristupili svom poslu prije', dodaje izvor. 

  • +4
Princ William i Kate Middleton s djecom Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Podsjetimo, Charles je automatski postao kralj nakon jučerašnje smrti kraljice Elizabete u Balmoralu, no službeno će biti proglašen monarhom na povijesnom sastanku Vijeća za pristupanje sutra u palači St. James.