JAPANSKA PRINCEZA

Nakon godina kontroverzi udala se princeza Mako, koja se zbog ljubavi odrekla titule, ali i značajne financijske naknade

26.10.2021 u 08:45

Bionic
Reading

Princeza Mako, nećakinja japanskog cara, udala se u utorak nakon godina kontroverzi oko svoje zajednice sa zaručnikom Keiom Komurom, ali je odustala od tradicionalnih obreda i značajne financijske naknade

Japanska televizija prikazala je princezu Mako u trenutku dok napušta Akasakinu carsku rezidenciju u Tokiju i oprašta se od obitelji, klanja se roditeljima i grli sestru. Carska institucija je ranije ovog mjeseca pojasnila da se ceremonija vjenčanja, banket prijema i drugi rituali neće održati i da se paušalni iznos koji se obično daje ženama iz carskog kućanstva koje se udaju za pučane, a koji iznosi 1.2 milijuna eura, ne odobrava.

Nećakinja cara Naruhita, koja je ovog vikenda napunila 30 godina, izgubila je svoju kraljevsku titulu kada su ona i Kei Komuro registrirali svoj brak, što je uobičajena situacija za žene iz loze.

Osim toga, princeza Mako bit će prva žena iz poslijeratne carske obitelji koja će se udati bez tradicionalne šintoističke ceremonije, a uz to, očekuje se da će odbiti ‘dar’ od 150 milijuna jena (1,3 milijuna dolara) koji bi joj olakšao novi način života.

  • +6
Vjenčanje japanske princeze Izvor: Profimedia / Autor: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Kći mlađeg brata cara Naruhita pretrpjela je godine kritika i odugovlačenja oko svog plana za brak s također 30-godišnjim Keiom Komuro, koji je napadnut zbog navoda da je njezina majka posudila novac od bivšeg zaručnika i da mu nije htjela vratiti.

Ova svađa, koja još uvijek nije riješena, izazvala je skandal u Japanu, gdje se očekuje besprijekorno ponašanje članova carske obitelji. Vjenčanje je tada bilo odgođeno, a Kei Komuro se 2018. preselio u Sjedinjene Države kako bi nastavio studij prava.

  • +18
Princeza Mako Izvor: EPA / Autor: Gustavo Amador

Upravo bi u New Yorku novopečeni supružnici trebali započeti svoj novi život, gdje Komuro radi u odvjetničkom uredu Lowenstein Sandler LLP i to nakon što je u svibnju ove godine diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta Fordham u New Yorku. Što će točno princeza Mako, koja je diplomirala umjetnost na britanskom Leicesteru, raditi u New Yorku, još uvijek nije poznato, no nagađa se da će to zasigurno biti povezano upravo s umjetnošću. Posljednjih pet i pol godina radila je u muzeju fakulteta u Tokiju.