rastanak nakon 58 godina braka

Nakit posebnog značenja: Posljednja grčka kraljica na sprovodu supruga nosila je privjesak koji je skrivao veliku simboliku

16.01.2023 u 22:28

Bionic
Reading

Grčka kraljica Anne-Marie na sprovodu svog supruga kralja Konstantina II nosila upečatljiv komad nakita koji je skrivao dirljivu poruku

Grčka kraljica predvodila je skupinu ožalošćenih koji su se okupili na sprovodu kralja Konstantina, koji je preminuo prošlog utorka u 82. godini života. Grčki kralj navodno patio od kroničnih problema sa srcem i pokretljivošću te je umro od moždanog udara nakon što je hospitaliziran zbog problema s disanjem, prema pisanju The Guardiana.

Kralj je u ponedjeljak sahranjen u Ateni, gdje je njegova udovica nosila istu ogrlicu s dijamantnim križem koju je debitantno noslia na dan njihovog vjenčanja. Kralj Konstantin oženio se tadašnju princezu Anne-Marie od Danske u rujnu 1964., a kraljevski par prošle jeseni je proslavio 58. godišnjicu braka. Konstantin je postao kralj 1964. u dobi od 23 godine nakon smrti svog oca kralja Pavla, a on i tadašnja princeza Anne-Marie od Danske uplovili su bračnu luku nekoliko mjeseci kasnije.

  • +7
Sprovod grčkog kralja Konstantina II Izvor: Profimedia / Autor: People Picture/Willi Schneider / Shutterstock Editorial / Profimedia

Konstantin, koji je osvojio zlatnu medalju u jedrenju za svoju zemlju na Olimpijskim igrama 1960., stupio je na prijestolje nekoliko tjedana nakon što su konzervativci izgubili na izborima. Kasnije se posvađao s premijerom Georgeom Papandreouom oko kontrole nad oružanim snagama što je dovelo do državnog udara 1967., što je njega i njegovu obitelj natjeralo da pobjegnu u Rim.

Grčka monarhija ukinuta je 1973., ali je Konstantin nastavio koristiti kraljevske titule za sebe i članove svoje obitelji. Većinu života proveo je živeći u egzilu u predgrađu Hampstead Garden u Londonu, a u Grčku se vratio živjeti 2010.

Iza njega je ostala supruga kraljica Anne-Marie, njihovo petero djece - Alexia, Pavlos, Nikolaos, Theodora i Philippos - i devetero unučadi, izvijestio je Associated Press.

U stalno i neraskidivo povezanom europskom kraljevskom obiteljskom stablu, princ Philip bio je prvi rođak kralja Konstantina, a princeza Anne bila je djeveruša na njegovom vjenčanju s kraljicom Anne-Marie. 73-godišnja princeza Anne prisustvovala je Konstantinovom sprovodu u Ateni mijenjanjući, svog brata, kralja Charlesa III. Isto tako, lady Gabriella Windsor bila je na svečanoj službi umjesto princa Williama.

Konstantinov sprovod bio je na neki način ponovno okupljanje svjetskih kraljevskih obitelji. Monegaški princ Albert bio je među ožalošćenima koji su se pridružili članovima kraljevske obitelji iz cijele Europe koji su odali počast Konstantinu. Kralj Felipe i njegova supruga, kraljica Letizia također su bili prisutni, kao i kraljica Margrethe od Danske, šogorica pokojnog kralja.

Belgijski kralj Philippe i kraljica Mathilde bili su među kongregacijom zajedno s kraljem Willem-Alexanderom i kraljicom Maximom od Nizozemske, kao i norveški princom Haakonom i princezom Mette-Marit.

SAHRANJEN KONSTANTIN ii.

Atena prepuna okrunjenih glava: Pogreb posljednjeg grčkog kralja okupio je europske kraljevske obitelji

Pogledaj galeriju