osvježenje na sceni

Najžešći zagrebački reperi: Od zagrebačkog Bronxa do 'Južnog vetra' i velikog samostalnog koncerta

20.01.2022 u 18:50

Bionic
Reading

Iako se repom bave, kako kažu, od četvrtog razreda osnovne škole, samo tri godine trebalo je da 30zona od zagrebačkog Bronxa (Kozari Boka) dođu do najgledanije regionalne serije i filma Južni vetar, dva studijska albuma i jednog EP-ja, nekoliko velikih nastupa, 30 videospotova, milijunskih brojki na Youtubeu i Spotifyju* a sada, prvog velikog samostalnog koncerta, koji će se održati u subotu, 22. siječnja, u zagrebačkom klubu Boogaloo

Uzmu li se u obzir posljednje dvije godine i svojevrsna pauza u glazbenoj industriji, uspjeh je to vrijedan filmskog momenta, tim više jer je došao tiho, bez velike medijske prisutnosti, stoji u priopćenju.

30zona su Shin i Galaš, dva nerođena brata iz Kozari Boka, Antonio Martinović i Petar Mateo Glavaš. Kako piše njihov izdavač, yem, u opisu ovog rap/trap dvojca, Kozari Bok je jedini zagrebački kvart koji se može poistovjetiti s riječju ghetto, a njihove pjesme nose baš tu dozu surove iskrenosti, svojevrsnog gangsta rapa, tečnog, brutalnog, proživljenog, no odmjerenog i vrlo efektnog.

Shin i Galaš zajedno snimaju od 2018. godine, dok će im koncert u Boogaloou, nakon festivalskih nastupa na pozornicama Exita i Tvornice kulture, biti prvi veliki samostalni koncert u karijeri.

Širem broju slušatelja, 30zona postali su poznati nakon što je njihova pjesma Pos'o odabrana za odjavnu špicu jedne od epizoda ekstremno popularne serije 'Južni vetar' a pjesma Divlja igra“ za soundtrack nedavnog blockbustera, Južni Vetar 2: Ubrzanje.

Svaka njihova pjesma nosi svoju priču i vrlo intenzivnu atmosferu a nakon studijskog albuma '30' (2020.) i EP-ja '6' (2021.), 30zona upravo predstavljaju svoj novi album '300', koji nastavlja put prethodnika, za ljubitelje tvrđeg zvuka. Album se u cijelosti može preslušati na Youtubeu, sadrži 12 pjesama i donosi zanimljiva gostovanja njihovih prijatelja i suradnika (Merula, Kuku$, Mimi Mercedez, Grše, Bore Balboa).

'Mi smo 30Zona, a najbolje nas opisuje broj 300, sinonim za srčanost, divljaštvo, hype, borce, uzdizanje iz blata. Album smo snimili u nikad intenzivnijem roku, a nikad efikasnijem. Sve je snimljeno u max 14 dana - svaka čast našem producentu, prvenstveno bratu, Meruli, na požrtvovnosti, brzini i krajnjem rezultatu, a također, hvala i featurima, na nikad boljim vokalima! Na kraju, svaka čast i hvala svima vama koji nas pratite jer smo jedino zbog vas bili toliko motivirani i inspirirani, da bi ovo bilo završeno u roku u kojem smo zaglibili! Voli vas 30', poručili su Shin i Glavaš uz izlazak novog albuma.

Sve što se od četvrtog osnovne skupljalo u tih 30zona, doživjet će svoju kulminaciju ove subote u klubu Boogaloo. Makar zbog svega navedenog, vrijedilo bi biti tamo.