razlozi su različiti

Najveći holivudski promašaji: Ovo su filmovi koje nikad nećemo gledati iako imaju zvjezdanu postavu

03.09.2022 u 16:44

Bionic
Reading

Postoje brojni filmovi koji se naveliko planiraju, čekaju realizaciju, čak se i snime, ali se zbog različitih razloga nikad ne prikažu na filmskom platnu. Od velikih problema s proračunom do izazova s ​​lokacijom, stopirani su filmovi poput 'Superman Lives' ili 'Batgirl' (o kojem se u posljednjim tjednima mnogo raspravljalo). Neki su imali probleme u timu, drugi otkazivani zbog lošeg tajminga ili nesreća na setu, ali i raznih drugih razloga. Osim što je to obeshrabrujuće za sve iza kamere, razočaravajuće je i za fanove koji nikada neće vidjeti ta filmska ostvarenja

Zvjezdani blockbuster 'Batgirl' mogao se pohvaliti sjajnom glumačkom postavom, s glumicom Leslie Grace koja igra glavnu superjunakinju uz Michaela Keatona, Brendana Frasera i J.K. Simmonsa. Film je bio snimljen i u fazi postprodukcije, no glavešine Warner Brosa i Discoveryja potvrdile su da je odbačen i da neće doživjeti prikazivanje u kinima ili na streaming servisu.

Redatelji Adil El Arbi i Bilall Fallah rekli su da su 'šokirani i ožalošćeni' zbog toga, ali kažu da su 'privilegirani' što su radili na filmu. Leslie Grace je na pak Twitteru napisala: 'Ponosna sam na ljubav i naporan koje su svi naši nevjerojatni glumci i neumorna ekipa uložili u ovaj film tijekom sedam mjeseci u Škotskoj.'

The Fantastic Four

Ispisane su nebrojene knjige i eseji o filmovima koji zbog kojekakvih poteškoća nikad nisu uspjeli ugledati svjetlo dana poput 'Batgirl'. Među njima je i 'The Fantastic Four' iz 1994., adaptacija Marvelovog stripa koji je otkazan tijekom postprodukcije. U režiji Oleya Sassonea, u filmu o superjunaku glumio je Alex Hyde-White kao Reed Richards.

Unatoč datumu izlaska 19. siječnja 1994. i emitiranju trailera, premijera je zaustavljena, a sve kopije filma su zaplijenjene. Počela su nagađanja da film nikada nije bio namijenjen za prikazivanje i da je nastao kako bi studio mogao zadržati prava na 'The Fantastic Four', što je negirao producent Bernd Eichinger. Rekao je da je odluku o ukidanju filma donio izvršni direktor Marvela Avi Arad jer mu se 'nije sviđala ideja da izlazi mali film koji možda uništava franšizu'.

Izvor: Društvene mreže

Gore

Kad je Netflix zbog optužbi za seksualno uznemiravanje prekinuo suradnju s Kevinom Spaceyjem, to je značilo ukidanje nadolazećeg biografskog filma 'Gore' (o životu američkog pisca Gorea Vidala). Film je bio dovršen, a njegovo uklanjanje koštalo je Netflix 39 milijuna dolara.

Gods Behaving Badly

Karizmatični Cristopher Walken glumio je grčkog boga Zeusa u adaptaciji bestselera 'Behaving Badly' 2013., a koja nikada nije ugledala svjetlo dana. Uz Walkena, bogove i smrtnike tumačili su Alicia Silverstone, Sharon Stone, Oliver Platt, Rosie Perez i John Torturro, film je režirao Marc Turtletaub, a za produkciju je bila zadužena kompanija Red Hour Films u vlasništvu Bena Stillera. Snimanje je započelo 2011. i premijerno je prikazan na Rimskom filmskom festivalu. Bio je loše ocijenjen od kritike nakon prve projekcije, uz samo nekoliko fotografija i recenzija dostupnih na internetu.

My Best Friend’s Birthday

Quentin Tarantino najavljivao je brojne projekte koji nikad nisu ugledali svjetlo dana. 'Reservoir Dogs' nije trebao biti prvi njegov film. Snimljenu 1987., komediju 'My Best Friend’s Birthday' režirao je, montirao, suautor je scenarija, koproducirao ju je i glumio je u njoj. Međutim požar u filmskom laboratoriju značio je da je velik dio snimke bio uništen - tako da tehnički film nije prekinut, samo ga je pogodio najgori mogući problem.

Number 13

Alfred Hitchcock režirao je u svojoj karijeri preko 50 prekrasnih filmova. No brojni njegovi projekti nisu ugledali svjetlo dana. Godine 1922. dobio je svoju prvu šansu za režiju filma 'Number 13' za Gainsborough Pictures. U njemu su glumili Ernest Thesiger i Clare Greet, a koji su također pomogli u financiranju produkcije. Međutim proračun filma se raspao i povučen je nakon što je snimljeno samo nekoliko scena.

10 Things I Hate About You 2

Film s Heathom Ledgerom i Juliom Stiles u glavnim ulogama zamalo je dobio svoj nastavak. Snimanje je započelo krajem 2012. godine, ali je prekinuto nakon dva mjeseca zbog promjena uprave u producentskoj kući i trudnoće glavne glumice Evan Rachel Wood. Trebalo se nastaviti 2013. iako je odgođeno na neodređeno vrijeme nakon glumičina odlaska, a producenti su je tužili za 30 milijuna dolara (otprilike 25 milijuna funti) zbog kršenja ugovora. Sudski proces je u tijeku i smatra se da je malo vjerojatno da će se snimanje filma ikada nastaviti.

The Day The Clown Cried

Problemi najpoznatijeg nedovršenog filma na svijetu 'The Day The Clown Cried' krenuli su na samom početku snimanja. Film je bio u produkciji kada je Jerry Lewis saznao da prava za priču nisu bila osigurana. Smješten u nacistički koncentracijski logor tijekom Drugog svjetskog rata, film je pratio Helmuta Doorka, siromašnog njemačkog klauna koji se našao u Auschwitzu te mu je dodijeljen posao vođenja židovske djece u smrt u plinskim komorama. Drama iz 1972. u režiji Jerryja Lewisa u glavnoj ulozi nikada nije prikazana zbog osjetljive teme. Lewis je na kraju 2015. donirao nepotpunu kopiju filma Kongresnoj knjižnici pod uvjetom da se ne smije prikazati prije lipnja 2024. godine.

Superman Lives

Posljednji pokušaj oživljavanja Supermana trebao je biti adaptacija stripa 'The Death of Superman' s početka 1990-ih). Verzija Tima Burtona, nazvana 'Superman Lives', nije zaživjela. Projekt se kuhao u devedesetima i na njemu se izmijenilo nekoliko imena. Kad se Burton prihvatio projekta, u glavnoj ulozi želio je Nicolasa Cagea. Što je krenulo krivo? Problemi su nastali nakon što je Warner pretrpio nekoliko ozbiljnih udaraca (financijskih podbačaja) na kinoblagajnama. 'Batman i Robin', 'Poštar', 'Sfera', 'Steel', 'Ubojstvo 187' prošli su ispod, prije svih, financijskih očekivanja i čelnici Warnera odgodili su uskrsnuće Supermana na neodređeno vrijeme. Povratak se dogodio 2006., ali s nekom drugom pričom.

Who Killed Bambi?

Godine 1978. trebao je biti predstavljen film o kultnoj punk četvorci The Sex Pistols. 'Who Killed Bambi?' trebao je 1978. režirati Russ Meyer, a zatim Jonathan Kaplan. Film je nastajao prema scenariju Rogera Eberta i menadžera Pistolsa Malcolma McLarena. Razlozi otkazivanja su osporavani, a Meyer je tvrdio da je Grace Kelly, važna dioničarka Foxa u to vrijeme, dovela do prekida snimanja. McLaren je rekao da se Fox povukao nakon što je pročitao scenarij, ali Ebert tvrdi da je nedostatak financija doveo do otkazivanja projekta.

Napoleon

Stanley Kubrick je tijekom godina mahnito kupovao autorska prava za brdo romana koji su mu se svidjeli, što pokazuje i gomila kutija prepunih ideja i scenarija koje su ostale na njegovom imanju. Stoga ne čudi da je prikupio i priličan broj filmova koje nije stigao realizirati, ali projekt o Napoleonu svakako je izgledao najzanimljivije.

Nakon uspjeha 'Odiseje u svemiru' entuzijastično se bacio na pripreme za snimanje filma o Napoleonu Bonaparteu, kojim je oduvijek bio fasciniran. Navodno je tijekom priprema filma i pisanja scenarija bio toliko opsjednut njime da se hranio isključivo hranom s jelovnika kakav je nuđen ratobornom Korzikancu. Kubrick je izvidio lokacije, napravio rekonstrukcije Napoleonovih bitki, a planirao je snimati u Rumunjskoj uz pomoć tamošnje vojske (obećali su mu dati 50.000 vojnika). No predviđen budžet bio je viši nego što su producenti bili spremni osigurati, pogotovo što je tih godina propalo nekoliko povijesnih filmova, pa je MGM odustao od snimanja. Kubrick nikada nije odustao od filma o Napoleonu. Krajem osamdesetih rekao je da nije spreman odreći se projekta zbog kojeg je pročitao skoro 500 knjiga.

Broadway Brawler

'Broadway Brawler' sniman je 20 dana kada ga je Disney stopirao. U romantičnoj sportskoj komediji Bruce Willis glumio je bivšeg hokejaša, no glumac se navodno nije slagao s redateljem Leejem Grantom. Nakon što su napetosti između njih postale nepodnošljive, redatelj je s većim dijelom ostatka ekipe dobio otkaz. Willis, koji je također radio kao producent na projektu, pokušao je dovesti redatelja Dennisa Dugana, ali ni on nije dugo izdržao na setu. Unatoč utrošenim milijunima, projekt je obustavljen.

  • +3
Bruce Willis Izvor: EPA / Autor: ANDREW GOMBERT

Midnight Rider

Biografski film Gregga Allmana 'Midnight Rider' sniman je samo jedan dan kada je u tragičnoj nesreći jedna od članica ekipe poginula, a više ih je ozlijeđeno. Nesreća se dogodila dok je ekipa snimala na željeznici, a vlak je udario u set velikom brzinom. Snimanje je odgođeno i otvoreno je kriminalističko istraživanje protiv redatelja Randala Millera, producentice Jody Savin, izvršnog producenta Jaya Sedrisha i prve pomoćnice redatelja Hillary Schwartz. Proglašeni su krivima i optuženi za nenamjerno ubojstvo premda su optužbe protiv Savin kasnije odbačene. Snimanje filma nije nastavljeno.

Forrest Gump 2

'Forrest Gump 2' trebao se temeljiti na knjizi 'Gump and Co.', koja počinje tako što je Forrestovom sinu dijagnosticiran AIDS, zbog čega gubi prijatelje. U drugom filmu bi se našao usred terorističkog napada koji se dogodio u travnju 1995. u Oklahoma Cityju i plesao bi s princezom Dianom. To što film nikad nije snimljen može se pripisati ekstremno lošem trenutku - scenarij je predan 10. rujna 2001. godine. Nakon događaja koji su uslijedili sutradan redatelj je zbog koncepta terorističkog napada otkazao projekt. Miruje tako već gotovo 20 godina.