TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Najbolji prilog o stažiranju - sinoć u 'Provjerenom'

  • Autor: Zrinka Pavlić
  • Zadnja izmjena 20.04.2012 20:15
  • Objavljeno 20.04.2012 u 16:00
zavod za zapošljavanje burza rada

zavod za zapošljavanje burza rada

Izvor: Pixsell / Autor: Žarko Bašić

Ne bih se tome nikada nadala od emisije čija je okosnica plašenje gledateljstva forama iz rubrike 'kako će vas vaša potkošulja ubiti', ali 'Provjereno' je sinoć napravilo dosad najbolji prilog o Mrsićevu prijedlogu da mlade, fakultetski obrazovane nezaposlene građane RH potjera na jednogodišnje 'stažiranje' za 1.600 kuna

Budimo posve iskreni: kada razmišljam o ozbiljnom televizijskom novinarstvu i obradi jednako tako ozbiljnih tema, 'Provjereno' Nove TV nije prva emisija koja mi pada na pamet. Ta domaća kopija američkog Datelinea i po filozofiji i po sadržaju vjerno slijeda velikoga inozemnog brata - u njoj je uvijek red toplih ljudskih priča, red alarmantnih priloga o svakodnevnim kućanskim aparatima i preparatima koji će na doći glave ako ne pripazimo (sinoć - parabeni u kozmetici), red pohvalnih komunalnih akcija (poput one o otpadnim vodama u Dugoj Resi) i red čudesnih priča o iznimnim pojedincima. Neloše, marginalno zanimljivo, ali daleko od nekakve velike televizijsko-novinarske ozbiljnosti.

Shvatit ćete onda zašto sam sinoć bila gotovo šokirana kada sam na samome početku najnovijeg izdanja 'Provjerenog' shvatila da upravo gledam najbolji prilog o Mrsićevu prijedlogu zapošljavanja mladih fakultetlija koji je prikazan na bilo kojoj domaćoj televiziji otkad je barba Mirando ispalio svoju genijalnu umotvorinu.

Ne moram vam posebno govoriti o čemu je riječ. Već i ptičji boy bandovi na granama pjevaju šaljivu pjesmu o novome hrvatskom Ministru rada i mirovinskog sustava koji je došao na ideju da fakultetski obrazovane građane RH na prvi posao zapošljava više-manje volonterski, tek s džeparcem dovoljnim za frizuru, pokaz i dvije kratke s mineralnom. U zadnjih se nekoliko dana na noge s mišljenjima, obranama i napada toga Mrsićeva prijedloga podiglo i staro i mlado, lijevo i desno, aktivističko i pasivističko, pa tako sve do Pantovčaka.

Tek mi je sinoć, međutim, dok sam gledala 'Provjereno', upalo u oči da nitko prije ekipe te emisije ništa nije pitao nezaposlene. A marljivi su novinari ove emisije krenuli klasično štreberskim novinarskim putem - za mišljenje upitaj sve koji su upleteni u priču. Pitali su zato i Mrsića i aktiviste i potencijalne poslodavce i - čudna mi čuda - mlade, nezaposlene građane RH. Čak su i uspjeli pronaći one koji se s prijedlogom slažu i one koji ga preziru. Pronašli su i one koji su pred nezaposlenošću i takvim prijedlozima rješavanja pobjegli iz Hrvatske.

Zanimljivo je, a možda pomalo i tužno da me takav novinarski postupak - kakav se inače uči u svakoj novinarskoj grupi lokalne osnovne škole -

Ovo je obično vrsta priloga s kakvom povezujem 'Provjereno', ali sinoć su se zbilja iskazali dobrom obradom puno ozbiljnije teme...

osupnuo svježinom pristupa. No osvrne li se čovjek na pristup kakav u slučaju takvih tema gaje najozbiljniji od svih ozbiljnih TV novinara (sada ću se ovdje praviti da ne mislim na HTV-ovce) - nije baš ni toliko čudno što sam se, već spremna za san, naglo uspravila pred ekranom na kojemu se prikazivalo 'Provjereno'. Nakon svih silnih novinarskih veličina koje u obradama ozbiljnih tema ne znaju učiniti ništa drugo nego razgovarati s opinion-makerima najzvučnijih imena, bilo je lijepo vidjeti da negdje jedna vrijedna ekipa ipak pamti lekcije iz novinarske grupe. Pa evo im zato ovom prilikom čista petica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi