TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Najbolje 'Zvijezde pjevaju' dosad

09.05.2011 u 08:56

Bionic
Reading

'Zvijezde pjevaju' i plesačka varijanta showa već pet godina izvrsno zabavljaju publiku, a ove je godine serijal bio još bolji nego inače. Zasluženo su pobijedili Marija Borić i Ervin Baučić, zasluženo bi pobijedili i drugi finalisti - Nataša Janjić i Marko Tolja, a ne bi bila greda ni da su pobijedili treći polufinalisti. Show je, ukratko, odličan, ali kvari ga nekoliko sitnih detalja uz koje ili bez kojih bi bio još bolji

Svemu lijepome, kaže stari kliše, brzo dođe kraj pa se po toj špranci odvila i peta sezona serijala 'Zvijezde pjevaju', kada su u subotu Marija Borić i Ervin Baučić pobijedili Natašu Janjić i Marka Tolju. Moglo je bez problema biti i obrnuto jer oba su para do finala došla uhu prilično ugodnim pjevušenjem, a da su u finalu završili i neki polufinalisti, ne bi bila greda.

Show 'Zvijezde pjevaju' i njegova plesačka inačica već pet godina sasvim pristojno uveseljavaju gledatelje kul kombinacijom licencnog predloška i kućnih faca od formata koji znaju smućkati zabavnu emisiju na čast imenu studija u kojem se snima. Jest, show je čisti mainstream. Jest, na kilometre miriše na ciljnu publiku kućanica, penzionera i tinejdžera. Ali koga briga. Dobar je. I za razliku od mase drugih zabavnih emisija na domaćim televizijama, pokazuje da se do zabave može doći i dobrom glazbom, pjevanjem i plesanjem, a ne trenutačno ultramodernim klanjem oko dominacije u kuhinji, zavirivanjem ispod minica kvaziselebritija te kopanjem po vlastitom karakternom blatu pred reality kamerama. U takvom okruženju svatko će s imalo mozga radije odabrati mainstream za kućanice, pa makar svake subote pred ekranom sjedio s kuhačom zataknutom za rokersku maramu oko glave.

Ovogodišnje izdanje odvilo se po istom načelu kao i prijašnja, a jedino je iznenađenje bilo to što među natjecateljima nije bilo onih kojima je, što bi rekli stari purgeri, 'slon prdnul u vuho'. Gledatelji su zbog toga bili uskraćeni za Katja Kušec/Davor Meštrović fenomen, odnosno nisu se imali kome rugati, što zapravo i nije tako loše. Naime, dok je u plesačkoj varijanti zvjezdanog natjecanja određena nevještost zbilja urnebesno zabavna jer popikavanje, trapavost i gaženje po partnerovim cipelicama ima svojevrsnu slapstick-kvalitetu, u pjevačkom to baš i nije tako. Nitko se naročito ne zabavlja dok mu bubnjići krvare pod nečijim urlanjem u neugodnom altu prehlađenog tinejdžera na vrhuncu mutacije. Rekoh već, među ovogodišnjim natjecateljima serijala 'Zvijezde pjevaju' nije bilo takvih bisera. Prije bi se reklo da su pjevači-amateri imali problema s onim dijelom naslova koji ih opisuje kao zvijezde jer bi se svaki gledatelj morao gadno oboružati teleskopom i Googleom da ih smjesti u bilo koji poznati dio galaksije, a nekmoli u kakvo veće sazviježđe. No, nije važno. Svatko ima pravo na svoje male zablude, pa pustimo jednu i HTV-u, koji ih je, očito u nedostatku poznatijih kandidata, neopravdano uvrstio u svoju.

Ervin i Marija u jednoj od najboljih izvedbi ove godine

Voditelji i ostala popratna ekipa i ovoga su put ultraprofesionalno odradili svoj posao, s tim da mi je zbilja već pun kufer napisa o Barbarinim toaletama i dekolteu po raznim netelevizijskim medijima. Žena je izvrsna voditeljica zabavnih emisija, izgleda i više nego pristojno, koji put je odjevena dobro, koji put nije, ali ako je to koliko joj se grudi vide pod haljinom glavna tema razglabanja o showu, nacija nam, izgleda, zbilja pati od poremećaja koncentracije čak i kada je riječ o laganini sadržajima. No s Barbarinim toaletama ili bez njih, show je, kao i svake godine, bio odličan, možda još i bolji zbog odsustva antisluhističkog tuljenja, ali svejedno ću izdvojiti nekoliko momenata čija bi ga korekcija u budućnosti mogla još i poboljšati

Prvo, glasanje na telefone s posebnim tarifama i konstantno navlačenje gledatelja za brojčanik da si ubiju kućni budžet bjesomučnim glasanjem. Neukusno je i na komercijalnim televizijama, a na javnoj graniči s kriminalom, pogotovo otkad je žiri stavljen u drugi, ukrasni plan, a pumpanje kuna na telefone postalo presudno. Znam, znam, službena verzija glasi da bez tih para ne bi bilo ni showa, ali zbilja me zanima kako onda, recimo, 'American Idol' ima 0800 (besplatne) brojeve za glasanje i još uvijek žari i pali Amerikom, a na HTV-u moraju nekome oteti pola penzije da bi sljedeće godine kupili novu disko-kuglu za studio.

Drugo, neke bi članove žirija trebalo upozoriti na to da su tamo zato da komentiraju glazbu, a ne da drže sat društveno-političkog obrazovanja. Već mi je iz prethodnih sezona puna kapa Husa i njegova zanovijetanja oko pjesama na hrvatskom, engleskom, turskom ili farsiju. Pusti, zaboga, ljude da pjevaju ono što im se najviše sviđa i što im najbolje ide, nismo u udruzi koja se brine za to da domaći autori dobiju pinku od izvođenja svojih djela, nego na televiziji. Pritom je još ove godine uletjela i epizoda s emisijom dan nakon presude generalima, gdje su mnogi imali potrebu iskazati svoju odanost ovoj ili onoj opciji, a što u jedan zabavnoglazbeni show paše ko Tajči u Dnevnik (ups!).

Treće, uza sve dužno poštovanje prema glasovnim mogućnostima i vještinama profesionalnih pjevača koji u showu sudjeluju kao mentori, možda bi i njih trebalo upozoriti na jedan sitan detalj. Važni su, ali neki među njima u svojim se nastupima toliko prave važni, deru i nadglasavaju svoje učenike da je to upravo degutantno. Imate koncerte, otvaranja shopping centara i ine estradne ivente. Ovdje se ponašajte kao učitelji.

Četvrto, svaka čast HTV-u na ovom showu. Ali ubacivanje vlastitih djelatnika među 'zvijezde' sada je zbilja prevršilo svaku mjeru. Ohanite. Ako nekome treba nešto dodatnih para za novu kupaonicu, svadbu ili put u Tadžikistan, neka tezgari negdje drugdje, a ne na račun pretplatnika i telefonskih linija s posebnim tarifama. Osim toga, s izuzetkom Lamije Alečković u prvoj sezoni, povijest je pokazala da njihovim izostavljanjem iz konkurencije nećemo baš previše izgubiti.