VREMEŠNI KLASICI

Mora da je bilo nečeg posebnog u vodi 1972. godine: Ovi klasični rock albumi navršavaju 50 godina

18.01.2022 u 09:19

Bionic
Reading

Čini se da je bilo nečeg posebnog u vodi 1972. godine. Ta je godina svijetu dala nekoliko rock klasika, i jednog koji je naizgled pao iz svemira, a definirali su rock glazbu i stvorili obrazac za uzbudljivo i plodno desetljeće

'Exile On Main St.', The Rolling Stones

Za gitarista Keitha Richardsa, to je konačno bila ploča Rolling Stonesa.

Bježeći od britanske porezne uprave, sastav se smjestio u ogromnoj vili Nellcote na Francuskoj rivijeri, gdje su se drogirali i proizveli svoj možda posljednji veliki album.

Dvostruki album ističe se po tome što ne sadrži nijedan pop hit. Umjesto toga, služi poput ljubavnog pisma američkom gospelu i bluesu, sa začuđujuće dosljednim setom od 18 pjesama poput 'Sweet Virginia' i 'Tumbling Dice' koje su postale omiljene među fanovima.

Iako isprva dočekan s podijeljenim kritikama, s vremenom je u očima glazbenih znalaca prerastao u najbolji album Stonesa u karijeri.

The Rolling Stones - Sweet Virginia Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Honky Château', Elton John

Elton John je također boravio u Francuskoj – u dvorcu Herouville izvan Pariza, koji je pretvoren u studio za snimanje.

Navodno ukleti kompleks bio je popularan i među ostalim glazbenim zvijezdama iz 1970-ih poput Davida Bowieja i Iggyja Popa.

Album, nazvan po dvorcu u kojem je snimljen, bio je prvi od sedam uzastopnih Eltonovih brojeva jedan u Americi.

Elton John - Rocket Man Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Elton je bio u svom veličanstvenom razdoblju, s nekim nevjerojatnim pjesmama poput 'Honky Cat' i 'Rocket Man', kazao je rock kritičar Yves Bigot.

Sve to je dodatno naglasilo Johnov zvjezdani status u rodnoj mu Britaniji i „postavilo temelje za soft rock 70-ih u cjelini', prema britanskom glazbenom časopisu New Musical Expressu.

'The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars', David Bowie

Bowie je pronašao svoj savršeni alter ego u Ziggyju i pritom možda učinio više za rodnu osviještenost u svijetu nego itko drugi u 20. stoljeću.

Osjećaj za autentičnost bio je ključan.

David Bowie - Starman Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Premda je kemp, dekadentan estetski stil prepun kiča i nerijetko povezan s gay kulturom, u to vrijeme bio sveprisutan u rock svijetu, Bowie 'nikad svoju seksualnost nije učinio ničim većim od posve prirodnog i integralnog dijela svojega javnog sebe', pisao je tada američki časopis Rolling Stone.

Snimio je pjesme koje su odmah postale hitovi, 'Starman', 'Ziggy Stardust', 'Suffragette City', ali stvorena je i sveobuhvatna vizija: futuristička i onostrana, a ipak duboko ukorijenjena u prljavom i uvrnutom svijetu cabareta, što ju je čvrsto zadržalo na zemlji.

  • +3
David Bowie Izvor: EPA / Autor: MAURIZIO GAMBARINI

'Transformer', Lou Reed

Kao što je naglašeno u prošlogodišnjem dokumentarcu Todda Haynesa 'The Velvet Underground', Lou Reed je bio problematična ličnost, čiji je egoizam doprinio uništenju jednog od najutjecajnijih bendova 1960-ih.

Međutim, Reed se digao iz pepela svojim najuspješnijim i komercijalnim albumom 'Transformer'.

'Walk on the Wild Side' je sada standard u rock glazbi, dok je pjesma 'Perfect Day' dobila drugu priliku za životom dva desetljeća kasnije našavši se među glazbom za film 'Trainspotting'.

Lou Reed - Perfect Day Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Harvest', Neil Young

Youngov 'Harvest' bio je njegov četvrti album, no upravo se njime i probio. Milijuni primjeraka prodani su diljem svijeta, što je zajamčeno singlovima 'Heart of Gold' i 'Old Man'.

Nakon što je više godina proveo na opskurnim rubovima pop-folka, uspjeh je zabrinuo Younga. Kasnije je rekao da je namjerno 'skrenuo u jarak' sa svojim sljedećim albumima kako bi izbjegao "'redinu ceste'.

No tmine je bilo i na 'Harvestu', a osobito u obliku pjesme 'The Needle and the Damage Done', mučne pjesme o ovisnosti o drogi koja je nagovijestila smrt dvojice mu bliskih prijatelja.

Neil Young - Heart Of Gold Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube