bolna sjećanja

Mia Begović prvi put otvoreno progovorila o životnoj drami

11.08.2017 u 12:07

Bionic
Reading

Na blagdan Velike Gospe bit će 17. godina otkako se ugasio život glumačke legende Ene Begović. Uoći godišnjice, njezina sestra Mia Begović pričala je o uspomenama na neprežaljenu sestru. Tragična Enina smrt za nju je bila velika prekretnica

U monodrami 'Sve što sam prešutjela' koja je premijeru imala početkom ove godine Mia Begović progovara o vlastitom životu, karijeri, ljubavi, ali i o životnoj drami, gubitku sestre Ene.

'Moj život nije bitan. On je isti kao i kod svih ostalih', izjavila je Mia za Dnevnik.hr. Dodala je kako je posebno veseli činjenica da se u njezinu autorskom tekstu pronalaze mnoge žene, ali i muškarci.

'To mi je najveći kompliment. Važno je da s odmakom i samoironijom možemo govoriti o raznim životnim situacijama bilo da su one duhovite, loše ili pak bolne', ističe glumica.

Najveći životni udarac dogodio joj se prije 17 godina, kad je izgubila sestru Enu Begović, i to baš na blagdan Velike Gospe, dan koji od te 2000. godine za glumicu ima posve drugu dimenziju.

'Velikoj Gospi zavjetovana sam od malih nogu. Nekako se to dogodilo baš na taj dan. Cijelo ljeto prolazi mi u iščekivanju tog datuma, iako je moja seka svaki dan sa mnom', izjavila je Mia za Dnevnik.hr.

Što je starija, kaže da je sestra Ena sve je više prisutna u njoj. 'Čovjek tek s vremenom shvati koliko su dragocjeni neki ljudi, pogotovo oni koji su zauvijek obilježili vaš život. Ja sebe ne doživljavam kao jedinku, uvijek smo bile nas dvije. Bile smo nevjerojatno vezane i nevjerojatno otvorene', priznaje glumica.

Prisjetila se i vremena kad su ona i sestra Ena s Pelješca početkom 80-ih stigle u Zagreb kako bi ostvarile svoje glumačke snove.

'Veliki dio školovanja provele smo nas dvije bez roditelja. Ona je već bila zvijezda, a ja mlada glumica koja nije znala tko joj glavu nosi. Iako smo bile jako bliske, u jednom trenutku trebao mi je mali odmak od nje jer se kao starija sestra ponašala jako zaštitnički prema meni. Uvijek sam ja nekako bila hahar. Nisu to bile neke velike gluposti, ali nismo ih u to doba htjele reći roditeljima', kaže Mia.

  • +5
Mia Begović Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Ena je bila njezin zaštitnik i najiskreniji kritičar.

'Sjećam se kad mi je prije jedne premijere u kojoj sam dobila ulogu soprana poslala cvijeće za sreću i rekla: 'Divna si, a propjevat ćeš u raju'. To je bila Ena. Jako direktna i jako duhovita i baš je se takve volim najviše sjećati', ispričala je glumica.