PO ČEMU JE POSEBNO

Meghan Markle i princ Harry po prvi put su svijetu u cjelosti pokazali sina povodom njegova krštenja, koje se znatno razlikovalo od svih dosad

07.07.2019 u 13:52

Bionic
Reading

Dok su njegovi najbliži rođaci, prinčevi George i Louis i princeza Charlotte sakrament krštenja primili pred brojnom javnosti, krštenje malenog Archieja bilo je isključivo rezervirano za najuže članove obitelji i kumove koji vjerojatno nikada neće biti otkriveni javnosti. Ovo su samo neke razlike između krštenja malenog Archieja i njegovih kraljevskih rođaka

U sobotu, 6. srpnja kraljevska obitelj proslavila je krštenje malenog princa Archieja, a njegovi roditelji Meghan Markle i princ Harry nisu krili ponos.

Netom nakon što je održana ceremonija, kraljevski par je na svom službenom profilu objavio dvije fotografije; jednu s najbližim članovima kraljevske obitelji koji su nazočili ceremoniji krštenja koja je održana u privatnoj kapelici dvorca Windsor, dok je druga predstavljala emotivnu fotografiju princa Harryja, Meghan Markle i malenog Archija.

Ovo su ujedno i prve fotografije na kojima se maleni Archie vidi u cjelosti. Njegovi roditelji nastojali su što duže sakriti ga od očiju javnosti, što je pokrenulo brojna nagađanja o njegovu izgledu, točnije pitanja poput - je li Archie naslijedio majčinu preplanulu put ili očevu narančastu kosu.

Kako se i nagovijestilo, krštenje prvog nasljednika vojvotkinje i vojvode od Sussexa prošlo je bez velike senzacije, medija i pritiska javnosti, u krugu najužih članova obitelji i kumova, što se potpuno razlikuje od krštenja Archiejevih bratića i sestrične, princa Georgea, princeze Charlotte i princa Louisa.

Sličnosti i razlike između krštenja malenog Archieja i krštenja njegovih kraljevskih rođaka

Slijedeći malene korake svojih rođaka, Archijevo krštenje vodio je uzvišeni nadbiskup od Canterburyja Justin Welby, koji je krstio i djecu princa Williama i Kate Middleton. Princa Georgea krstio je u listopadu 2013. godine, princezu Charlote u srpnju 2015., a malenog princa Louisa u isto ovo vrijeme prošle godine. Welby je vodio i obred Meghaninog i Harryjevog vjenčanja, a krstio je i samu Meghan netom prije kraljevskog vjenčanja.

Iako su svi spomenuti unuci kraljice Elizabethe II. primili svoj prvi sakrament od istog nadbiskupa, lokacije na kojima su održana njihove krstitke se bitno razlikuju. 4-godišnja Charlotte krstila se u Crkvi sv. Marije Magdalene u Norfolku - u istoj crkvi u kojoj se krstila njezina pokojna baka, princeza Diana.

  • +13
Krštenje princa Louisa Izvor: Pixsell / Autor: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL

Prinčevi George (5) i Louis (1) primili su svoj sakrament krštenja u kraljevskoj kapeli St. James's Palace u Londonu. U istoj kapeli svoj je sakrament krštenja primila vojvotkinja od Sussexa kako bi mogla sklopiti crkveni brak s princem Harryjem.

Razlog zbog kojeg su Meghan i Harry za krštenje svoga sina odrabrali privatnu kapelicu u dvorcu Windsor, daleko od očiju javnosti, je taj što su željeli intimno i mirno krštenje, ali i zbog toga što su upravo ondje izmijenili svoje vjenčane zavjete. People je objavio kako vojvode od Sussexa također nisu željeli s dvomjesečnim sinom predaleko putovati, pa je dvorac Windsor, koji je smješten nedaleko od njihova doma Frogmore Cottage, bio sasvim ločigan odabir.

Ovo je prvi put da je krštenje tako važnog člana kraljevske obitelji održano podalje od očiju javnosti, no kraljica je odlučila poštovati želju svog unuka i Meghan Markle te je odobrila krštenje u krugu najbližih.

George, Charlotte i Louis slikali su se za obiteljski portret povodom krštenja u replici obiteljske svečane haljinice koja je zbog dotrajalosti originala ponovno šivana. Ta se tradicija poštuje u britanskoj kraljevskoj obitelji od 1841. godine kada je svečanu haljinu prva nosila kćer kraljice Victorije, također nazvana Victoria. Haljinica je dizajnirana uz pomoć kraljičine asistentice Angela Kelly i tima stilista iz Buckinghamske Palače 2008. godine.

  • +10
Krštenje princeze Charlotte od Cambridgea Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U ovom slučaju Meghan i Harry ispoštovali su tradiciju te je maleni Archie po uzoru na svoje rođake nosio istu svečanu haljinicu.

Kraljica Eizabeta nazočila je krštenju princa Georgea i princeze Charlotte, no krštenju princa Louisa u srpnju 2018. kraljica i princ Phillip nisu prisustvovali. Tada je rečeno da je ta odluka donešana u dogovoru s vojvodama od Cambridgea i da su se obje strane složile s njome.

Kraljica i njezin suprug također su propustili krštenje malenog Achieja, a nagađa se da su u to vrijeme bili u Sandringhamu te kako krštenju nisu mogli prisustvovati zbog kraljičina pretrpanog rasporeda.

Archiejevom krštenju prisustvovalo je oko 25 najbližih članova obitelji te kumovi čija će imena vjerojatno zauvijek ostati skrivena od javnosti. Za razliku od Archiejevog slučaja, imana kumova princa Georgea, princeze Charlotte i princa Louisa poznati su javnosti. George ima čak sedam kumova, Charlotte pet, a najmlađi Louis šest.

Krštenju su prisustvovali Meghanina majka Doria Ragland, princ William i vojvotkinja Kate Middleton, princ Charles sa suprugom Camillom te sestre Lady Di, Sarah McCorquodale i Jane Fellowes.

Zanimljivo je da su sa kraljevskog portreta koji je snimljen povodom Archiejeva krštenja izostali njegovi najbliži rođaci, pričevi George i Louis i princeza Charlotte.

  • +5
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Pixsell / Autor: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL