VRIJEDNI PREKO 60 MILIJUNA KUNA

Meghan Markle i princ Harry moraju vratiti svadbene poklone, sve zbog strogog pravila

31.05.2018 u 17:43

Bionic
Reading

Princ Harry i Meghan Markle prisiljeni su vratiti svadbene poklone, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na preko 60 milijuna kuna. Razlog je jednostavan i vezan uz strog kraljevski protokol. Naime, kraljevska palača ne želi da osobe i kompanije koriste novopečene mladence, vojvodu i vojvotkinju od Sussexa za vlastitu promociju

Prema pravilima palače osnovni princip koji se odnosi na prihvaćanje poklona članova kraljevske obitelji je taj da nikakvi pokloni, uključujući pružanje gostoprimstva ili usluga, koji člana kraljevske obitelji stavljaju u položaj da nešto duguje onome tko mu to pruža, ne smiju biti prihvaćeni.

Kraljevska pravila nalažu da se pokloni koji stižu iz britanskih firmi moraju odbiti, osim ako se ne radi o suveniru sa službenog posjeta, proslave kraljevskog vjenčanja ili neke osobne prigode.

Kad je riječ o poklonima koje članovi kraljevske obitelji dobivaju od privatnih osoba iz Velike Britanije, a koje ne poznaju osobno, onda se pokloni moraju odbiti jer se ne zna koji je zapravo motiv osoba koje ih daruju.

Tjednima uoči vjenčanja mladenci su objavili da jedini poklon koji žele je donacija u jednu od sedam humanitarnih zaklada koje podržavaju: CHIVA, Crisis, Myna Mahalia Foundation, Scotty's Little Soldiers, StreetGames, Surfers Against Sewage i The Wilderness Foundation UK.

  • +17
Princ Harry i Meghan Markle u kočiji se provozali po gradu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Osiguranje britanskog dvora inače pomno analizira svaki dar, koji stiže na adrese članova kraljevske obitelji, a potom sastavlja službenu listu na kojoj je popis svih predmeta, kome su oni dodijeljeni i od koga dolaze

.'Neki od darova prebacuju se u humanitarne zaklade dok neki ostaju unutar kraljevske kolekcije. Povremeno i po potrebi neki predmeti daruju se organizacijama koje će ih bolje iskoristiti', rekao je nedavno za britanske medije glasnogovornik palače.

  • +16
Vjenčanje Meghan Markle i princa Harryja Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia