14. studenog

Međunarodni festival šansone Chansonfest 2019. u zagrebačkom jazz & cabaret clubu Kontesa

  • Autor: Promo
  • Zadnja izmjena 07.11.2019 09:31
  • Objavljeno 07.11.2019 u 09:31
Hrvoje Hegedusic

Hrvoje Hegedusic

Izvor: Croatia Records / Autor: Promo

Ovogodišnji 22. Međunarodni festival šansone, Chansonfest 2019. održat će se u četvrtak, 14. studenog u zagrebačkom jazz & cabaret clubu Kontesa s početkom u 20 sati

Ovaj atraktivan prostor u srcu grada Zagreba pokazao se kao dostojna zamjena Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija koje je gotovo petnaest godina bilo mjesto okupljanja glazbenika i publike, ljubitelja šansone.

Bogati program nastavlja se i ove godine, a svoje najnovije skladbe pod ravnanjem dirigenta Josipa Cvitanovića predstavit će: Hrvoje Hegedušič, Boris Petrov, Filmmusicorkestar, Aleksandra, Igor Brešan, Lidija Bajuk, Linda Uran, Luka Udjbinac, Magdalena Mandura, Milko Kiš, Mladen Medak Gaga, Sandro Bastiančić, Zagreb Balkan Jazz band.

Program Chansonfest 2019. otvara Hrvoje Hergedušić, jedan od utemeljitelja festivala i ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo. Ovu vrijednu nagradu uručit će mu Tomislav Šaban, hrvatski skladatelj i Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja.

Tradicionlano, drugi dio festivala autorska je večer, a ove godine neke od svojih najvećih hitova predstavit će Ibrica Jusić, jedan od naših najboljih šansonjera i dobitnik Porina za životno djelo.

tportal

Izvor: Croatia Records / Autor: Promo

Podsjetimo, prvi Chansonfest održan je 1998. i u jednom svom dijelu bio je posvećen Zvonimiru Golobu dok je drugi, 1999. godine sadržavao prisjećanje na tragično preminulog hrvatskog pjesnika Željka Sabola. Treći je bio posvećen hrvatskoj ratnoj šansoni, a četvrti je bio obilježen nastupom gostiju iz Francuske, Češke i Poljske. Mali jubilej obilježava se petim Chansonfestom čije su šansonijerske zvijezde prve večeri Igor Šebo, Lidija Bajuk i Miroslaw Czyzykiewic.

Spomenimo da je na prvom Chansonfestu svoj recital imao francuski šansonjer Marc Robin kojeg je iduće godine, na drugom Chansonfestu slijedio Talijan Eugenio Bennato i ansambl 'Musica Nova'. Treću je godinu obilježio francuski La Baronne Quartet – točnije njegova vokalistica i bubnjarica Sylvie Cobo, a četvrtu su nam se godinu predstavili Francuskinja Corine Milian, Čeh Igor Šebo i Poljakinje Maria Mayer i Elzbieta Okupska. Na Chansonfestu 2003. godine, gosti iz inozemstva bili su Jan Pleštenjak i Drago Ivanuša iz Slovenije i Piotr Bukartyk i Witold Cisło iz Poljske, 2004. gosti iz inozemstva bile su umjetnice Ghislaine Daisile (Francuska) i Lara P. Jankovič (Slovenija), 2005. Zafir Hadžimanov (Makedonija) i Jiri Dedeček (Češka), a 2006. Zoran Predin (Slovenija). Poseban gost 2007. bio je ansambl 'Gojim' iz Beča. Prijatelji šansone iz Splita 'Les amis de la chanson' bili su gosti 2008. U posebnom programu 2009. kao gost nastupio je Arsen Dedić uz glasovirsku pratnju maestra Branka Bulića. 2011. nastupila su sve velika autorska i izvođačka imena žanra: Zrinko Tutić, Rajko Dujmić, Arsen Dedić, Gabi Novak, Ksenija Erker, Alka Vuica, Dražen Žanko, Andrej Baša, Mladen Medak Gaga...

2014. godine izvedene su skladbe koje su obilježile Zagrebačku školu šansone, započetu kultnim koncertom prije pedeset godina 1964. u Gavelli, no ovaj puta u novim izvedbama. Na njemu je, kao jedini izvorni umjetnik izvođač iz 1964. nastupio, na svojem posljednjem Chansonfestu, Arsen Dedić, čija je potpora bila permanentna i dragocjena. Chansonfest je tako 2014. godine obilježio 50 godina od 'Večeri šansona' koju je organizirala skupina glazbenika, književnika, dramskih umjetnika i raznih drugih ljubitelja šansone koji su se okupili u neformalnu grupu pod nazivom 'Studio 64'. Taj legendarni koncert označio je početak jednog novog glazbenog pokreta koji je kasnije nazvan Zagrebačkom školom šansone. Retrospektivnim programom Chansonfest je 2014. u cijelosti posvećen ljudima koji su stvarali 'našu' šansonu i formirali pojam 'Zagrebačka škola šansone'. Bio je to koncert kojim se izrazilo poštovanje prema autorima i onima koji su ostvarili kultne interpretacije, riječju hommage pjesnicima, skladateljima, aranžerima i ostalima koji su tijekom pedeset godina stvarali hrvatske šansone.

Dvadeseti Chansonfest održan je posljednji put u Zagrebačkom kazalištu Komedija, 2017. godine, a na ovu značajnu obljetnicu program je započeo s pjesmom 'Još uvijek ne znam neke važne stvari', u spomen na njene autore, hrvatskog skladatelja, dirigenta i producenta Peru Gotovca i hrvatskog pjesnika Zvonimira Goloba. Autorska večer bila je posvećena Zvonku Špišiću, poznatom zagrebačkom pjevaču šansone, skladatelju, likovnom umjetniku i jednom od utemeljitelja Chansonfest-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!