INTERVJU

Matija Cvek: 'Sam sebi sam najveći kritičar, odmah iza mene je moja obitelj'

01.10.2023 u 15:35

Bionic
Reading

Miljenik publike, kritike i brojnih izvođača objavio je drugi album 'Vile se ovdje igraju', s kojim je u prvom tjednu prodaje zasjeo na prvo mjesto najprodavanijih albuma u Hrvatskoj. Novim uratkom Matija Cvek pokazao je svu svoju zrelost i dokazao da nije bez razloga među najhvaljenijim i najpopularnijim izvođačima. Između koncertnih i drugih obaveza, pretresli smo s njim mnoge teme za tportal

Uporan rad, trud, besprijekoran vokal i kvalitetne pjesme (koje korespondiraju sa svjetskom produkcijom) te posebna emocija kojom ih izvodi razlozi su zbog kojih je karijera Matije Cveka u uzlaznoj putanji. Godina mu je ispunjena brojnim nastupima, a okupio je vrsne glazbenike te vjerojatno nema nečega što skupa ne bi mogli otpjevati ili odsvirati. Hvale ga i kolege, a uz sve hvalospjeve, nagrade i milijunske preglede na YouTubeu, ovaj svestrani umjetnik ostaje skroman.

Rekli ste da je vaš prvi album 'Izbirljivo i slučajno' vaša prva ljubav i da nikada ništa neće nadjačati ono što ste osjećali kad ste u rukama prvi put držali svoju prvu ploču. Kakav je osjećaj sada, kada ste objavili drugi album?

Osjećaj je divan. Ovaj album je zvukovno drugačiji od prvog. Čuje se da je i bend puno sudjelovao u svom kreativnom momentu. Većina snimaka snimljena je one take. Evo, pjesmu 'Zalazak' snimili smo u 4 ujutro i ostavili.

Iz pjesme u pjesmu nadmašujete samog sebe. Osjećate li pritisak zbog velikih očekivanja publike?

Uvijek će postojati doza očekivanja, mislim da je to dobro. Sve je to pozitivna stvar koja nas gura naprijed, da budemo još bolji.

Koji je po vama najveći izazov glazbenika u Hrvatskoj?

Zaboraviti na svoj ponos.

Koliko je muzičko obrazovanje važno za glazbenika?

Važno je imati glazbeno obrazovanje, samo što škola nije jedino obrazovanje. Obrazovanje se nalazi svuda oko nas, pa i na ulici. Potrebno je znati slušati i prihvatiti pomoć.

  • +18
Matija Cvek Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Martina Movrić

Koga iz svijeta glazbe posebno cijenite? S kime imate sličnosti u razmišljanju, stilu, interpretaciji?

Ne bih izdvajao nikoga. Zahvalan sam što sam u mogućnosti dijeliti pozornicu i dobiti pokoji savjet od svojih divnih kolegica i kolega.

Kritike i komentari uvelike mogu odrediti smjer nečije karijere. Kako se vi nosite s njima? Jeste li sam sebi najveći kritičar?

Sam sebi sam najveći kritičar, odmah iza mene je moja obitelj. Što me i u jednu ruku smiruje, volim podijeliti sve s najbližima i čuti njihova mišljenja.

Jedan ste od najtraženijih domaćih izvođača. Koliko vježbate s bendom uoči nastupa?

Pokušavamo uzeti svaki slobodan trenutak da se nađemo, vježbamo i stvaramo u našoj garaži. U zadnje nam vrijeme baš ne ide. (smijeh)

Koja je pjesma na vašim koncertima najomiljenija publici?

Sretan sam da već sada brojimo nekoliko pjesama za koje mogu reći da se pjevaju u glas - 'Visine', 'Ptice', 'Nasloni se', 'Trebaš li me', 'Kraj Save'… I ostale prolaze jako dobro.

U zadnje vrijeme govorilo se o zabrani cajki u nekim hrvatskim gradovima. Biste li vi ikad zabranili neku vrstu glazbenog izričaja?

Nisam za zabrane.

Što možemo naći na vašoj playlisti? Imate li kakvu glazbenu preporuku?

Trenutno sam u fazi da slušam sve, sve playliste su dobro došle.

Mnogi naši, ali i strani glazbenici kreću i u poduzetničke vode pa se uz snimanje i koncerte bave i vlastitim tvrtkama vezanim za modu, kozmetiku ili dizajn. Imate li i sami takve ambicije ili je vaš fokus trenutno sto posto vezan uz umjetnost?

Fokus je sada na koncertnoj promociji novog albuma 'Vile se ovdje igraju'. Drago mi je da ćemo do kraja godine imati koncerte u Mostaru (17.11.), Beogradu (25.11.) i Sarajevu (14.12.). Za sljedeću godinu imamo Zagreb (23.2.), Split (14.2.) i Rijeku (17.2.).

Što je za vas ljubav?

Vrlo jednostavno, ljubav je mir.

Koje su slike ljubavi iz književnosti, glazbe, filma oblikovale vaše razumijevanje ljubavi?

Mislim da je ipak zaslužna moja obitelj i moj odgoj za razumijevanje ljubavi i života. Književnost i glazba su predivni detalji koji su nadopunili cijelu sliku.

Tko ili što vam je inspiracija za ljubavne pjesme?

Inspiracija su mi ljudi, priroda, filozofija. Crpim je iz svakodnevice. Neke su pjesme nastale iz ljubavnih priča nepoznatih ljudi.

Kako objašnjavate to što je 90 posto ženske publike na vašim koncertima?

Ovo pitanje morate postaviti njima.

U čemu uživate kada uhvatite slobodnog vremena? Koje su to male životne radosti u kojima guštate?

Moje životne radosti, moj ispušni ventil je šuma. Volim planinu, kampiram, planinarim, puno hodam i upoznajem taj predivan mir.

Negdje sam pročitala da volite gledati Netflix. Kakav vas sadržaj najviše privlači, koje serije su vas oduševile u zadnje vrijeme?

Vratio sam se starom dobrom Sopranosu.