DRAMA U MASTERCHEFU

Mate Časlavu: 'Omlet vam je došao glave!'

03.12.2012 u 08:44

Bionic
Reading

Kandidati su u ovoj epizodi imali još jedan Gastroduel. A zatim je uslijedio eliminacijski izazov u kojem Časlav nije imao sreće s omletom!

U ovoj epizodi kandidatima slijedi još jedan Gastroduel. Kraj je 10. tjedna, a ulazak u TOP 5 je sve bliži. Časlav je vođa tima dosad bio dva puta. Osjetio je i pobjedu i poraz svog tima. Sve je puno više prije uzimao k srcu, sad mu je izazov baš izazov

Žiri je kao vođu plavog tima odabrao Nikolu, kako su i predviđali, a vođa crvenog tima je Ines. Ines je birala prva i u svoj tim odabrala Petru Gerić, Kiku, Petru Plantak i Marka Mateija. U plavi tim Nikola je odabrao Palfija, Časlava i Ivanu. Ovaj put vođe timova neće zamijeniti pregače.

Timovi su odmjerili snage u specifičnom okruženju, u Golf and Country clubu Zagreb. Kuhali su degustacijski meni bez jakih okusa na početku i manjih porcija. Od svakog slijeda timovi moraju napraviti 10 tanjura što je sve skupa 60 jela u oba tima. Konačnu odluku ne donose gosti, ali će joj pridonijeti. Današnje gošće su dame iz Međunarodnog kluba žena. Za kuhanje timovi imaju dva sata. Kandidati su bili iznenađeni lokacijom za kuhanje. Vođu plavog tima, Nikolu, više je strah bilo u Loneu. Misli da im je žiri dao previše vremena jer bi im sat i pol bilo dosta. U njegovom timu Časlav je bio zadužen za carpacio od oslića, Palfi je pripremao prepelicu što je bilo glavno jelo, a Ivana knedle za desert.

U crvenom timu, koji je brojao jednog čovjeka više, Petra Plantak i Matei su bili zaduženi za povrće, Petra Gerić za ribu, Kike za meso, a vođa Ines za desert.

Dino je po povratku u Masterchefovu kuhinju rekao da je izazov bio uspješan. Mate je rekao da je tema bila pogođena i da su briljirali na najtežim namirnicama. Radovan je istaknuo da su ovaj put pomogli stručni, konkretni i pametni komentari gošća te da je ovo sve u svemu bio uspješan izazov. U prva četiri slijeda timovi su izjednačeni. Desert crvenog tima je najneambiciozniji desert, prema Matinom mišljenju, a desert plavih je još gori. Desert plavog tima je bio puno ambiciozniji, ali nije uspio. Zbog deserta je pobijedio crveni tim.

Nikola je odabrao Časlava i Ivanu koji će se s njim boriti u eliminacijskom izazovu. Palfija je poštedio. Vođi crvenog tima Ines je danas, izuzev Izazova šefa kuhinje koji joj je bio najljepši dan u Masterchefu, drugi najljepši dan u showu. Misli da je Nikola donio dobru odluku. Po njoj je najlošiji kuhar od troje kandidata u Stres testu Časlav, a navija za Nikolu. Časlavu je treći put da je u eliminacijskom izazovu. Ima iskustva i koncentrirat će se. Nikola svejedno misli da je njegov tim bio bolji.


U sklopu eliminacijskog izazova Ivana, Časlav i Nikola trebaju napraviti što vjerniju kopiju omleta čiji pokazni primjer gledaju u kuhinji. Dino je objasnio da je omlet jedno od najizvođenijih jela u europskoj kuhinji. Treba biti kremast iznutra, pečen izvana i nije preklopljen.

Ivana nikad nije radila omlet što ne znači da ga ne bi znala napraviti. Ovo joj je treći put u Stres testu. 'Osjećam se kao da idem na kavu', kaže. Mate je za vrijeme njezinog pripremanja omleta Marka Mateija poslao u kut jer joj je dovikivao s galerije. Časlav misli da je 10 minuta za pripremu omleta u redu. 'Počela mi se topiti špatula, pa sam opet radio', objasnio je. Na kraju je, kako kaže, izgubio živce i sve preklopio. 'Mislim da bih trebao biti korektan i ne dati da se to jede – jaje je sirovo. Nije jestivo, nemam što odnijeti žiriju', odlučan je.
 
'Mislim da ovo ne biste trebali probati!', obratio se Časlav žiriju. Dino je rekao da neće. 'Nećemo ni nas dvojica, nema smisla bez Dina', kazao je Mate. 'Sve je jasno: omlet vas je došao glave', dodao je. Radovan se nerado oprašta od Časlava jer mu je najbliži godinama.

Ivana je jako tužna radi Časlavovog odlaska. 'Ne znam je li se žrtvovao. Časlav valjda inače zna napraviti omlet', rekla je. Drago joj je da je ostala, ali je s njim bila najbliža. Pobjeda joj nije pobjeda kada je osoba s kojom je bila najbliža ispala. Nikoli je danas bio prvi put u Stres testu. Osjeća se krivim za Časlavovo ispadanje jer je Časlavovo jelo prošlo kroz njegova usta. 'Ako je tko kriv, to sam ja', kaže. 'Ako se gospodin Časlav odlučio da na mladima svijet ostaje, onda je to jako plemenito. Hvala mu!', rekao je Marko Matei.

Časlav o bilo kakvoj predaji neće ni govoriti. Kaže da je puno dao Masterchefu, ali je puno više Masterchef dao njemu.

'Promijenio sam filozofiju kuhanja i puno više dobio, nego dao', kaže. Sa žirijem se oprostio na fin način i zahvalio im kao i mladim ljudima oko njega koji su bili energija koja ga je držala. Od vremena svog školovanja nije živio u ovako velikoj grupi ljudi. Bilo mu je zanimljivo i prijateljstvo s ljudima iz kuće će nastaviti. Navija za Palfija, Kiku, Nikolu i Ivanu, jer mogu puno dati u gastronomskom smislu.