intervju

Massimo: 'Mladi će odrastati u ovom neobičnom svijetu i stvarati neke nove navike, razmišljam o tome i brinem se'

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Grubišić

Massimo je bez sumnje jedna od najznačajnijih figura hrvatske glazbene scene unazad više od 40 godina. Unatoč neizvjesnoj i po glazbenike posebno teškoj godini, ne gubi optimizam, a svojoj publici priprema pravu poslasticu jer će 10. prosinca u dvorani Lisinski održati ekskluzivni koncert za 500 gledatelja. Taj će njegov nastup ući u povijest jer će se održati na dvije platforme - u stvarnom i virtualnom svijetu. Karizmatični glazbenik osebujnog glasa za tportal je ispričao što priprema za taj svoj posebni koncert, kako u vrijeme pandemije izgledaju probe i kako je doživio sve to

Mnogima fale druženja, izlasci, a nekima najviše upravo koncerti. Glazbenici pokušavaju pronaći neku prihvatljivu opciju u trenutnim okolnostima, a jedna od njih su i online koncerti. Massimo će svoje fanove razveseliti spektaklom u Lisinskom, a jednako atraktivan show bit će dostupan i svima onima koji neće biti u prilici fizički doći na koncert. Poseban tim kamermana, režisera, majstora za svjetlo i drugih stručnjaka pobrinut će se da publika kod kuće sudjeluje u još neviđenom događaju, najavljuju organizatori.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Grubišić

Kako ste uopće došli na tu ideju i kakav je interes publike za takve, zapravo ekskluzivne koncerte?

Ne moram vam objašnjavati kakva su ovo vremena. Stari način rada, kada bismo odabrali mjesto, datum i radili dva mjeseca na koncertu, više ne postoji. Barem ne još neko vrijeme. Dakle dokle god ovisimo o brojkama zaraženih, ozdravljenih, o brojkama dopuštenih kvadrata po osobi u dvorani i sličnom, niti jedna ozbiljna kalkulacija ne može se raditi. A onda smo si rekli, a što ako dio koncerta ne ovisi o tim parametrima? I tako je krenulo, uz partnere Entrio, Music Time i Aquarius Records odlučili smo pionirski krenuti u napad. Kako Lisinski već neko vrijeme svoje klasične koncerte održava na ovaj hibridni način, odluka je pala da u njemu napravimo prvi domaći pop spektakl za publiku u dvorani i one koji će se pridružiti virtualno.

Kako sada izgledaju probe s bendom i uopće pripreme za koncert u Lisinskom 10. prosinca?

Srećom, moj bend je ovo ljeto ipak radio. Imali smo nekoliko koncerata, pa smo zadržali dobru formu. Proba je uvijek rizik, ali držimo distancu, maske, ne približavamo se jedni drugima. Dosta smo si posla pak zadali što se tiče produkcije, vizualnih efekata u dvorani. Imat ćemo animacije koje nam radi poznati vizualni umjetnik Ivan Marušić Klif te posebne svjetlosne efekte, za koje je zadužen Bojan Cerjak Febo. Bit će tu šest kamera, režija, sve potrebno da osiguramo pravi spektakl kako u dvorani, tako i gledateljima kod kuće.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Grubišić

Imate li već spremnu set listu, možda kakve goste iznenađenja?

Ovo je izniman koncert za koji je set lista već pripremljena u ranoj fazi organizacije jer zbog režisera prijenosa moramo znati kada ide koja pjesma, kako ćemo prilagoditi svjetlo i sve druge detalje, kada će koji od mojih muzičara imati solo dionicu, kada nam stiže neki gost.

Jeste li pogledali nečiji virtualni koncert?

Jesam, i dosta sam impresioniran time kako to može dobro izgledati, a i zvučati. Da nisam siguran da se gledateljima doma može omogućiti dobar show, ne bih ovo radio.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Grubišić

Okruženi ste većinom mladim glazbenicima. Može li čovjek vaših godina još uvijek naučiti nešto od mladih ljudi?

Uh, kako da ne! I volim tu mladu, svježu snagu. Pa i show 'The Voice' za mene je imao stvarno inspirirajući moment. Laskam si da sam te mlade i divne ljude naučio nešto, a istina je da sam ja dobio tako puno od njih. Biti okružen mladim kreativcima, nema ničeg inspirativnijeg od toga.

Koja vas je vaša pjesma najviše obilježila?

A bilo ih je tijekom godina. Danijela, vi najbolje znate, ali ova godina posebno me obilježila, a mislim da je i svakog čovjeka, glazbenike posebno. Pokazala je koliko smo krhki, koliko je sve prolazno. I zato bih sada izdvojio 'Mali krug velikih ljudi', jer to je pjesma koja je obilježila i mene, ali i ovo izazovno vrijeme u kojem se nalazimo.

Izvor: Društvene mreže

Koji je vaš najveći strah kada predstavljate neku novu skladbu, odnosno postoji li on uopće?

Moram vam reći da ne postoji strah i priznati da sam s godinama razvio vrlo istančan osjećaj za to kako će pjesma biti primljena. Tako da kada idem s nekom meni dragom pjesmom, a znam da ona neće biti najveći hit, idem bez straha. Idem s njom jer mi je draga, jer ju želim pjevati i predstaviti publici. A kada u neku pjesmu vjerujem u smislu toga da će pomaknuti neke granice, najčešće se to takvim i pokaže. A ako se i prevarim, nije mi prvi put, zar ne?

Kako ste doživjeli ovu situaciju s koronavirusom? Što vam najteže pada, osim nemogućnosti nastupanja?

Uh, mogli bismo samo na ovu temu satima razgovarati. Mislim da će tek godinama poslije svega ovoga biti donekle jasno koliko je ova kriza dalekosežna. Ekonomski, zdravstveno, evolucijski, kulturno, psihološki... Meni je teško gledati cijelu granu gospodarstva, kojoj i sam pripadam, kako lagano tone i kako pada u zaborav. Tko će za dvije godine nekom od 19 godina koji je trebao proživjeti tri godine izlazaka, koncerata, druženja objasniti kakav je to osjećaj otići u punu Arenu. Mladi će odrastati u ovom neobičnom svijetu i stvarati neke nove navike, razmišljam o tome i brinem se. Možda je i to jedan od razloga što radimo ovaj virtualni koncert, kako bismo održali tu naviku, kako bi ljudi dobili tračak pozitive.

  • +4
  • +1

Massimo Savić

Izvor: Cropix / Autor: Biljana Blivajs / CROPIX

Smatrate li da bi pandemija naposljetku mogla imati dugoročno pozitivan učinak na glazbenu scenu? Sve je više glazbenika sa stavom da je sceni bio neophodan ovakav hard reset. Kakvo je vaše mišljenje?

Hoće li učinak biti pozitivan? Nisam siguran. Hoće li biti učinka i promjene? Sigurno. Nitko ne zna što nosi budućnost, ova godina to je sigurno dokazala.

Kakav nas svijet čeka nakon svega ovoga? Hoće li se njegova ustrojstva promijeniti i hoćemo li ih mijenjati?

Već se dosta toga i promijenilo, a na nama je da se tim promjenama prilagodimo i probamo ostati najbolji mogući ljudi. Nije to lako, ali je jedini način.

Imate li neku posebnu misao ili poruku kao podršku?

Uh, ponekad bih i sam volio neku lijepu misao kao podršku, ali podršku ustvari imam i pronalazim u malim stvarima. Mislim da smo to i naučili u ovoj godini - treba cijeniti male stvari, treba cijeniti ljude oko sebe, treba biti dobar prema drugima, pažljiv, odgovoran... Treba pomoći jer sutra će možda tebi trebati pomoć. Teška su ovo vremena za takav način življenja, ali jedino tako iz svega ovoga možemo izaći kao sretniji ljudi.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Grubišić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!