OBJASNILA I ZAŠTO

Marija Škaričić žestoko stala u obranu bivšeg partnera Hribara

14.02.2017 u 13:37

Bionic
Reading

Među brojnim glumcima, redateljima i ostalim filmskim djelatnicima, koji su dali podršku Hrvoju Hribaru nakon što je dao ostavku na mjesto ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra i njegova je bivša partnerica splitska glumica Marija Škaričić. Naime, Škaričić je ispod posljednjeg posta Leona Lučeva na Facebooku, koji se dotiče HAVC-a i branitelja, napisala komentar želeći detaljno pojasniti i dokazati neistomišljenicima kako u HAVC-u nije bilo kriminala

Ostavka Hrvoja Hribara pod političkim pritiskom potaknula je mnoge filmske djelatnike da dignu svoj glas, a digla ga je i glumica Marija Škaričić. No dok drugi dijele tuđe postove na Facebooku u znak podrške Hribaru, ili nečije hrabre komentare potpisuju s bravo i svaka čast Škaričić je među rijetkima detaljno pojasnila  zašto je uvjerena u čiste poslove u HAVC-u dok je na njegovom čelu bio Hrvoje Hribar, inače njezin bivši parner s kojim je provela deset zajedničkih godina. Prekinuli su 2011. i ostali u dobrim prijateljskim odnosima. Naime, glumica se ispod posta Leona Lučeva napisala svoje viđenje stvari.

'U HAVC-u nije dokazan ni pronađen nikakav kriminal. O tome se i radi. Određene nepravilnosti postoje u poslovanju, nema institucije koja ih nema i te su zanemarive, i ne nedostaje nijedna kuna. Ono najspornije, oko čega se koplja lome a javnost zaključuje da se tamo pere novac, jest čitanje zakona po kojoj revizija tvrdi da ministar mora potpisivati ugovore za programska sredstva iznad 200.000 kuna, čitanje koje dosad nije imao nijedan ministar, HAVC-ov ravnatelj ni upravni odbor do 2008. do danas. Dovode u pitanje devetogodišnju praksu po kojoj je sredstva za poslovanje, hladni pogon i ostalo iznad 200.000 kuna potpisivao ministar a sredstva za programska sredstva ravnatelj, nakon dodjele tih sredstava od strane AV vijeća. Također, državna revizija je sve ove godine obilazila i Ministarstvo kulture i nikad nije tamo uputila sličnu primjedbu, a Ministarstvo je suosnivač HAVC-a i trebalo bi biti nadležno i za ovaj dio priče. Eto, ispričavam se na duljini ali imala sam potrebu pojasniti jer me srce boli od toga što stvari stoje ovako kako sam vam napisala (možete to i provjeriti posvuda) a ljudi kažu - kriminal', pojasnila je Marija Škaričić.