30. ožujka

Ljubitelji opere s nestrpljenjem očekuju nastup Piotra Beczale u Lisinskom

21.03.2017 u 10:27

Bionic
Reading

Piotr Beczala je tenorski dragulj današnje svjetske operne elite koju ciklus Lisinski arioso i u svojoj drugoj sezoni dovodi pred hrvatsku publiku s najvećih svjetskih pozornica

'Glas Piotra Beczale takav je da ga poželite okititi odlikovanjima. U usporedbi sa sjajem toga glasa, mnogi njegovi kolege lirski tenori, iz prošlosti i sadašnjosti, zvuče poput tinjajućih svijeća.' Tim je riječima ugledni svjetski časopis Opera News 2015. godine obrazložio svoju odluku da velikog poljskog umjetnika proglasi najboljim tenorom na svijetu. 

Njegovu iznimnu pjevačku kvalitetu potvrđuje međunarodna glazbena kritika, osvrćući se na njegove interpretacije glasovitih opera, poput Verdijeve Krabuljni ples ili Dvořakove Rusalke, čije će arije izvoditi i u Zagrebu. 'Ne samo da je blistavom lirskom uvjerljivošću izveo i komične i romantične i tragične dijelove Verdijeva komada nego je Beczala kročio pozornicom odvažnim a istovremeno znatiželjnim korakom', piše Guardian, hvaleći, osim izvedbe Verdija i prekrasan, elegantni i strastveni tenor Princa u Rusalki. 'Ovo je tek mala naznaka onoga kako Beczała uzdiže sve oko sebe.' Pored Piotra nastup će obogatiti i maestro Ivo Lipanović koji će se  za dirigentskim pultom Simfonijskog orkestra HRT- a pobrinuti za dostojnu pratnju jednog od najljepših opernih glasova današnjice.

Publika će imati priliku doživjeti orkestralne ulomke i arije iz opera Guiseppea Verdija: Krabuljni ples, Luisa Miller, Sicilijanske večernje i Aida. Na programu će se naći i djela Giacoma Puccinija poput Tosce i Vile, neizostavna opera Georgesa Bizeta pod nazivom Carmen, opere Julesa Masseneta – Werther i Thais. Djelo Francesca Cilèe  - Adriana Lecouvreur i Antonína Dvořáka- Rusalka  dodatno će upotpuniti ovu bogatu opernu večer koja je na rasporedu 30. ožujka s početkom u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Njegovu iznimnu kvalitetu potvrđuje i  ovogodišnja nominacija u kategoriji Reader's Award (nagrada čitatelja prestižnog glazbenog časopisa Opera Magazine) na International Opera Awards.

Ulaznice po cijeni od : 190/210/230 HRK mogu se kupiti na blagajni Lisinskog ili online www.lisinski.hr