NIVES IVANKOVIĆ

'Larin izbor' je bajka, a 'Ruža vjetrova' hrvatski reality

16.09.2011 u 11:03

Bionic
Reading

Nakon prva dva tjedna druženja gledatelja sa serijom 'Ruža vjetrova', porazgovarali smo o 'dojmovima na drugu' s Nives Ivanković, koja tumači lik Nives Odak

'Radim ovaj posao 18 godina, ali uvijek je pritisak. Uvijek se čovjek pita je li dobro napravio posao, ali mogu vam reći da su odmah bile pozitivne reakcije na lik koji igram. Još uvijek se nisam usudila pogledati seriju na TV-u, ali niti ući među ljude, da čujem njihovo mišljenje, no ovo što čujem usput, mislim da je pozitivno. Jasno, ima i prigovora, no vjerujem da će se te stvari ispravljati u hodu, jer to se može u ovakvom procesu', rekla nam je na početku razgovora Nives Ivanković, čiji je lik Nives Odak, sestre glavnog negativca, osvojio publiku autentičnošću, kako jezičnom tako i karakternom.

Ruža vjetrova nije tipična sapunica, već slika hrvatske zbilje, odnosno hrvatski reality, ono što mi živimo. Imamo tajkune, obitelj koja djetetu ne može kupiti kopačke, buržoasku obitelj koja propada... Po reakcijama već vidim da se ljudi identificiraju sa serijom, a kad sam danas bila u avionu, iznenadila sam se da dosta muškaraca i male djece gleda i komentira seriju', dodala je Nives.

Glavna konkurencija 'Ruži vjetrova' trenutno je serija Nove TV 'Larin izbor'. 'Iz poštovanja prema kolegama sam pogledala jednu epizodu 'Larinog izbora'. Želim da se gleda i jedno i drugo, a mislim da i hoće, jer hrvatskoj publici nedostaje hrvatske riječi i hrvatskih serija. Nadam se da će glumci imati posla i da će sve biti super, a televizije neka se bore za gledanost', rekla je uvijek profesionalna Nives.

Već nakon prve odgledane epizode, kritike stručnog i nestručnog gledateljstva bile su upućene na neuvjerljivo splitsko narječje glumaca (čast iznimki Nives Ivanković). 'Ne bih se opterećivala time. Realno, već Šibenčani i Splićani potpuno različito govore. Mislim da taj jezični moment nije toliko bitan, već da su važniji karakteri. Ako oblikujete karakter i još ga garnirate narječjem (ja igram Vlajinu), to je super. Ali mislim da i te male nedostatke ne može osjetiti čovjek u Kutini, Virovitici ili Sarajevu. Za sad te stvari treba marginalizirati. Ako negdje i šteka, popravit će se. Pa prva je sezona, Bože moj', rekla je Nives.

Od početka emitiranja 'Ruža vjetrova' je dobila neočekivani publicitet zahvaljujući (samo)prepoznavanju nekih likova koji nas okružuju, poput Željka Keruma. 'Stalno to apostrofiraju i ja više ne znam čiji je to spin. Kad jedna sapunica dođe u 'Dnevnik' HTV-a smatram da je to vrlo čudno. Znači da to nekome treba. Sapunici to ne treba. RTL ima mainstream marketing koji se ne dotiče nikoga, posebice političara', rekla je Nives.

'Mi ne možemo igrati vanzemaljce, ako igramo tajkune. Ako je netko prepoznao nekoga, znači da mi igramo stvarnost, igramo reality. Drago mi je da 'Larin izbor' ide kako ide. On ima jedan odmak, to je jedna bajka dijametralno suprotna od onoga što mi radimo. Mi smo reality u Hrvatskoj.'