TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Kviz 'Sve u 7' dosadniji čak od Drugog Dolaska Hlo u 'Otvoreno'

21.09.2011 u 13:41

Bionic
Reading

Osim obnovljenog 'Otvorenog', koje je HTV najavljivao kao Drugi Dolazak Spasiteljice Hloverke među voditelje panel-diskusija, još jedan sinoćnji HTV-ovski novitet bio je kviz 'Sve u 7', čiji je voditelj, naravno, kulturno-spomenički zaštićena kvizaška ikona Tarik Filipović. Ta dva, naizgled nepovezana televizijska događaja, sinoć su utjelovila svu tragediju HTV-ova programa. Kviz je bio toliko spor i dosadan da je uz njega 'Otvoreno' djelovalo kao nastup krotitelja lavova, no to famozno 'Otvoreno' bilo je dobro jedino ako se njegova dinamika uspoređuje s dinamikom sinoćnjeg kviza. U svemu ostalome - klasična hloverkistička propast. Uostalom, dovoljno je reći da je iz njega kao trijumfalni diskutant izašao Gordan Jandroković. A svi znamo da taj inače nije u stanju trijumfirati ni u gumi-gumiju

Gledajući sinoćnji prvi program HTV-a, na pamet su mi pale dvije neprimjerene, ali vrlo ilustrativne usporedbe. Prva: izem ti takav kviz od kojeg je zanimljivije Hloverkino 'Otvoreno'. Druga: izem ti takve euroskeptike koje u 'Otvorenom' uspije zgaziti – Jandroković!

Krenimo, dakle, s prvom neprimjerenom usporedbom. HTV je sinoć, osim Drugog DolaskaHloverke Novak Srzić s 'Otvorenim', pokrenuo i novi kviz, 'Sve u sedam'. Voditelj je, naravno, Tarik Filipović (jer je uvođenje drugog voditelja kviza, izgleda, u Hrvatskoj zabranjeno zakonom o zaštiti kulturne baštine), predložak je, čini mi se nakon površnog pretraživanja interneta, Freemantleov 'Risking it All', a najveći se spektakl sastoji u tome što se odvija tempom evolucije jednostaničnih organizama. Jedino što povremeno razbija tu ubitačnu dramatiku jest iritantna glazba iz halucinogeno-eksperimentalnih filmova ranih šezdesetih te začudan vizualni identitet sa scenografijom koja kao da je uglavnom izrađena od aluminijske folije za kućanstva.

Iskreno, nije mi baš skroz jasno zašto je uopće otkupljena licenca s tako čudnovatim konceptom, gdje natjecatelj – umjesto da svojim znanjem zarađuje lovu na svakome pitanju – znanjem samo 'brani' novac koji je od početka i u teoriji njegov, ali ga onda nakon svakog netočnog odgovora gubi, no valjda je to neka strategija štednje na HTV-u.

Vratite nam radije 'Milijunaša'

Em otkupiš kviz čija licenca zbog nezanimljivosti i nije neki cjenovni pobjednik na tržištu, em se unaprijed osiguraš da natjecateljima nećeš morati isplaćivati oveće novčane iznose. No koji god bili razlozi za otkupljivanje toga čuda pregolemog, izvedba bi baš mogla i biti nešto življa od komemoracije na svemirskom brodu iz 'Blejkove sedmorke' (ovo zadnje zbog scenografije). Čak i onda kada računaš na vjernu kvizašku publiku, koja će sve to gledati samo zato što drugih kvizova s Tarikom trenutačno nema.

No mislim da je za kviz 'Sve u sedam' najpogubnija ona ocjena koju sam već napisala u prvoj usporedbi: ispao je dosadniji od Hloverkina 'Otvorenog', a Hloverkino 'Otvoreno' bilo je zanimljivo koliko i posjet pedikerskom salonu, ali mnogo manje relevantno. O stilu vam ne moram puno pričati. Klasika. Hloverkina vještina vođenja političke panelke u studiju i dalje se svodi na dva glavna manevra: sugovornike zna kontrolirati te usmjeravati jedino i isključivo živčanim upadanjem u riječ, a teme nameće jedino i isključivo isticanjem vlastitih stavova i razmišljanja. Tako je i sinoćnju temu, 'Što je Hrvatska točno dogovorila u pregovorima s Europskom unijom?', koja je u teoriji prilično važna za HTV-ove pretplatnike/građane RH – uspjela pretvoriti u propagandno & anegdotalno laprdanje bez nekih ozbiljnijih podataka i zaključaka. Bilo je, doduše, nešto humorističnih momenata s prikazivanjem proeuropskih i euroskeptičnih spotova, među kojima još nisam odabrala najvećeg audiovizualnog debila, ali budem uskoro. Jednako su, naime, pametno i profesionalno snimljeni, jednako slabašno dokazuju svoju poantu i jednako uvredljivo pokazuju što misle o gledateljima kojima se obraćaju. Jedino se razlikuju po stupnju sličnosti sa skečevima iz 'Top liste nadrealista' (statiranje u kukuruzu i to).

HSP-ov euroskeptični video s inž_i_ njerom

Ono što je u sinoćnjem 'Otvorenom', međutim, bilo posebno zanimljivo je isticanje predsjednika HSP-a Danijela Srba kao najvažnijeg euroskeptičnog faktora nahrvatskoj političkoj sceni, što je – baš kao i onaj gore kviz – već u samome startu i konceptu bilo pomalo jadnjikavo. Na stranu sada moji osobni stavovi o EU – euroskeptici u Hrvatskoj nisu baš majušna i beznačajna skupina, a ulasku u EU protive se iz brojnih te različitih razloga. Svesti ih sve pod zajednički nazivnik predsjednika jedne pikzibnerske desničarske stranke nije samo nepravedno, nego u konačnici znači da si unaprijed odlučio kakav će biti ishod rasprave u studiju. Argumenti Danijela Srba izrazito su politički obojeni (da ne upotrijebim grublju riječ), prepuni parola o 'gubitku suverenosti' i inih populističkih frazetina iz stranačkog ideološkog biltena pa zbog toga padaju na najobičnijem testu logike za srednje škole. U praksi to znači da te sugovornik može kao od šale zgaziti jednako blesavim protuargumentima, a u konkretnom slučaju 'Otvorenog' – da te jednako takvim argumentima može pobiti Gordan Jandroković. A izem ti takvu panelku iz koje Jandroković izlazi kao junak govorništva i rasprave. Po takve sam verbalne mudrolije mogla i u obližnju birtiju. Tamo bih barem izbjegla živčanu Hlo.

Kada se, dakle, sve prikazano sinoć na HTV-u zbroji i oduzme (i kada kao nepravednog konkurenta izuzmemo izvrsnu seriju 'Žica', koja je trenutačno jedino što vrijedi u večernjem programu javne dalekovidnice), na pamet mi pada bogohulna zamisao. Možda bi kviz 'Sve u 7' bio mnogo zanimljiviji kad bi ga svojim nastupom Tasmanijske Nemani na speedu preuzela Hloverka N-S, a 'Otvoreno' bi bilo bolje da ga vodi bilo tko osim nje, pa zašto ne Tarik? Uostalom, oduzimanje love za svaki glup odgovor koji ponude ugledni političari u 'Otvorenom' gledateljima bi zacijelo donijelo nemjerljivo veći užitak.