NAKON 65 GODINA

Kraljica Elizabeta iskreno progovorila o svojoj krunidbi i otkrila zašto se tog dana osjećala užasno

08.01.2018 u 16:53

Bionic
Reading

Dana 2. lipnja 1953. godine održana je krunidba britanske kraljice Elizabete II. u poznatoj Westminsterskoj opatiji u Londonu. U susret 65. godišnjici tog velikog događaja snimljen je dokumentarni film, kojeg je prokomentirala i sama kraljica otkrivši pritom koliko je to sve bilo traumatično za nju

Bila je to posljednja kraljevska krunidba do danas, a sljedeća će se održati u slučaju kraljičine smrti ili abdikacije. Elizabeta II. u trenutku krunidbe imala je samo 27 godina, a njen suprug princ Philip 31.

Događaj koji su tada gledali milijuni okupljeni u britanskoj metropoli, ovih će dana doživjeti i svoju ekranizaciju.  BBC će u nedjelju premijerno prikazati dokumentarni film o krunidbi kraljice Elizabete II. koja se održala 2.lipnja 1953. godine u Westminsterskoj opatiji. 

  • +10
Princ Philip i kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prve snimke i kratki presjek filma pogledala je i sama vladarica kraljevske obitelji, koja je ujedno i glavni akter filma i pritom otvorila dušu. 

Cijela ceremonija započela je vožnjom u kočiji po čitavom Londonu i trajala ne gotovo dva sata do dolaska pred katedralu.  Iako se na kraljičinu licu tada nije mogla primijetiti nervoza ili nelagoda, danas priznaje kako je ta vožnja zapravo bila strašna.  'Cijala kočija je u koži što nije baš najudobnije', kazala je britanskim medijima 91-godišnjakinja koja je uoči krunidbe nosila krunu koja sadrži 2.868 dijamanata.

Na njoj se nalazi i basnoslovno vrijedni dijamant Cullinan II, s 317,4 karata, te safir sv. Edwarda koji potječe iz srednjeg vijeka, a nekoć ga je prema predaji, na prstenu ili na kruni nosio kralj sv. Edward Ispovjednik. Na toj je kruni i poznati rubin Crnog princa koji se također nalazi među kraljevskim draguljima još od srednjeg vijeka.

'Postoje neki nedostaci na krunama, ali sve u svemu one su bitan detalj našeg života', objasnila je kraljica te naglasila kako najviše voli rubin Crnog princa. 

Osim teške krune i zamorne vožnje u neudobnoj kočiji, Elizabeta od toga dana pamti još jedan propust, pretežak kaput.

Nosila je tom prigodom i prepoznatljiv zlatni kaput koji je izrazito neudoban i težak, a cijeli proces proglašenja nove kraljice trajao je gotovo tri sata.

  • +17
Kraljica Elizabeta II i princ Philip Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dokumentarac o omiljenoj britanskoj kraljici s nestrpljenjem iščekuju svi ljubitelji kraljevske obitelji kao i njezini članovi, a u njemu će se otkriti još poneki detalj o slavnoj obitelji plave krvi.