PRINCESS ROYAL

Kraljevsku titulu princeza Charlotte neće dobiti tek tako, a evo i zašto

14.08.2018 u 06:40

Bionic
Reading

Krunidba princa Williama za kralja donijet će promjene i ostatku njegove najuže obitelji, ali dok će Kate Middleton kraljicom biti nazvana istovremeno, a princ George se pomaknuti u liniji nasljeđivanja prijestolja, princeza Charlotte će svoju titulu Princess Royal morati malo pričekati

Titula Princess Royal trenutno nije na raspolaganju jer je već drži jedan član kraljevske obitelji, najstarija kćer kraljice Elizabete II - princeza Anna.

Kako je britanskim medijima objasnio stručnjak za kraljevske prilike Duncan Larcombe, ova se titula dodjeljuje najstarijoj kćerki vladara, a kako je ta titula doživotna, princeza Charlotte na nju će morati pričekati barem do smrti njezine trenutne nositeljice princeze Anne.

Ali čak ni smrt princeze Anne nije jamstvo da će princeza Charlotte automatski promijeniti svoj kraljevski naslov.

Kada će se to dogoditi, ako se uopće dogodi, ovisit će o Charlottinom ocu princu Williamu na kojemu stoji odluka o dodjeli ove titule.

Čekanje na titulu Princess Royal nije ništa neobično u kraljevskoj obitelji pa ju je i trenutna nositeljica čekala više od 20 godina.

Princeza Anne čekala je do 1987. da joj majka kraljica dodijeli titulu, iako je ona bila raspoloživa još od 1965. godine, podsjeća Larcombe, kada je umrla princeza Mary, najstarija i jedina kći kralja Georgea V i kraljice Marije, a koja je titulu nosila od 1932. godine.

  • +5
Princeza Charlotte Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Postoji vrlo praktičan razlog za oklijevanje s dodjelom ove titule najstarijim kćerima, a protiv oklijevanja tate Williama jednog dana vjerojatno neće imati ništa protiv niti danas trogodišnja Charlotte.

Naime, postoje vrlo stroga pravila vezana uz ljubovanje s nositeljicom ove titule i prema starom britanskom zakonu svaki bi muškarac koji spava s Princess Royal prije nego je oženi bio okrivljen za veleizdaju, za što je kazna pogubljenje.

Budući dečki princeze Charlotte imaju stoga jako dobar razlog pozorno pratiti vijesti s kraljevskih dvora, mada je vrlo vjerojatno da će William i Kate pričekati da se Charlotte uda prije nego joj tu titulu dodijele.

  • +8
Princeza Charlotte Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia