druga krunidba

Kraljevska obitelj okupljena u Škotskoj, a Charles je govor posvetio važnoj temi

05.07.2023 u 18:32

  • +4

Krunidba u Škotskoj

Izvor: Profimedia / Autor: John Linton / PA Images / Profimedia

Bionic
Reading

Kralju je uručena kruna Škotske na ceremoniji kojom se obilježava krunidba, a sve kako bi se održala još jedna stoljetna tradicija u katedrali St Gilesa u Edinburgu. Ceremonija je okupila istaknute članove obitelji, no ovaj put bez mališana

Počasti Škotske prvi su put korištene na krunidbi 1543. za Mariju, kraljicu Škotske, kada je imala samo devet mjeseci, a danas su došle i u ruke Charlesa III. Kruna, žezlo i mač predani su Charlesu u Edinburghu u katedrali St Gilesa, a svečana prigoda okupila je i najbliže članove obitelji.

Uz njega su bili njegova supruga, kraljica Camilla te princ i princeza od Walesa, poznati i kao vojvoda i vojvotkinja od Rothesaya.

Charles je iskoristio priliku da na ovako važnom povijesnom progovori o temama do kojih mu je posebno stalo, primjerice o važnosti okoliša, borbi protiv klimatskih promjena i zaštiti divljih životinja. Charles svoj sportski automobil Aston Martin vozi koristeći održivo gorivo i čak reciklira svoju vodu za kupanje u Clarence Houseu.

Ipak, nisu svi Škoti dolazak kraljevske obitelji dočekali s odobravanjem. Republikanske skupine su skandirale 'Not my King', a drugi su uzvikivali 'Bože, čuvaj kralja'.

Za ovu je svečanu prigodu Kate Middleton reciklirala je outfit koji je nosila i za Uskrs, a kaput kraljevsko plave boje nadopunila je ogrlicom pokojne kraljice Elizabete II.

  • +5
Kate Middleton u Škotskoj Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia