DOSTOJANSTVEN OPROŠTAJ

Princ Philip je pokopan, kraljevska obitelj ispratila ga je na posljednji počinak

17.04.2021 u 15:32

Bionic
Reading

Princa Philipa njegova obitelj ispraća na vječni počinak dostojanstveno i sukladno epidemiološkim mjerama i njegovim željama. Suprug kraljice Elizabete bit će pokopan u kraljevskoj kripti u kapelici Sv. Jurja do koje ga je iz dvorca Windsor prevezao Land Rover kojeg je sam pomogao redizajnirati za svoj ispraćaj

Bivši mornarički časnik svoj je sprovod isplanirao vojničkom preciznošću ništa ne prepuštajući slučaju, ali bez velike pompe kako je i sam tražio. Zbog strogih epidemioloških mjera na ispraćaju je dozvoljeno svega 30 ljudi, a među njima je prinčeva uža obitelj, djeca i unuci s partnerima, njegova tri nećaka, potomci njegovih sestara iz Njemačke te prinčeva dobra prijateljica grofica Mountbatten od Burma, koju je pozvala kraljica.

Točno u 15.41 članovi kraljevske obitelji stali su na svoja mjesta i započeli procesiju, a koju minutu kasnije pridružila im se i kraljica Elizabeta II u službenom Bentleyju te su krenuli prema kapelici, nakon čega je ispaljena počasna paljba.

U povorci iza lijesa koračaju prvo djeca preminuloga princa, zatim unuci pa drugi rođaci.

Točno u 16 sati održana je minuta šutnja za preminuloga princa nakon čega je lijes unesen u kapelu Sv. Jurja.

  • +16
Sprovod princa Philipa Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • +7
Ispraćaj princa Philipa Izvor: Screenshot / Autor: screenshot

Unutar kapele članovi obitelji sjede pod maskama postujući stroge epiidemiološke mjere, udaljeni dva metra jedni od drugih osim ako nisu pripadnici istog kućanstva. Kraljica Elizabeta sjedi sama.

Zanimljivo je da su zbog običaja i tradicije koji sežu daleko u prošlost prinčevi Charles, William i Edward te princeza Anne, kao i unuci William i Harry zbog vojnih činova koje imaju, na pogrebu trebali nositi vojne odore, ovoga puta to neće biti slučaj. Umjesto uniformi, oni će se pojaviti u 'odjeći za tugovanje', a svi uzvanici, njih 30, nosit će i zaštitne maske. Ovu je odluku donijela kraljica kako bi se spasila sramote princa Harryja koji je nakon Megxita lišen svojih počasnih vojnih činova, ali i princa Andrewa koji još uvijek nije dao iskaz FBI -u u slučaju pokojnog seksualnog prijestupnika Jeffreyja Epsteina.

  • +8
Sprovod princa Philipa Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

No sve su oči uprte u braću Williama i Harry, koji su sad po prvi put viđeni zajedno u javnosti. Kako bi se njihova interakcija svela na minimum, u povorci iza lijesa čak i ne koračaju jedan pored drugoga već je između njih kao tampon zona, postavljen njihov bratić Peter Philips, sin princeze Anne.

svi pod maskama

Ožalošćeni članovi kraljevske obitelji stižu u Windsor na posljedni ispraćaj princa Philipa; među prvima pristigli Kate Middleton i princ William

Pogledaj galeriju

Lijes princa Philipa prevezen je do kapelice u redizajniranom automobilu Land Rover Defender TD5 130, kojeg je sam pomogao dizajnirati. Vozilo ima značajke koje drže lijes na mjestu i prilagođenu boju kakvu je zahtijevao vojvoda. Na vozilu za vlastiti pogreb počeo je raditi s Land Roverom 2003. godine, kada je napunio 82 godine. Princ Philip, koji je služio u Drugom svjetskom ratu, zatražio je da se originalna karoserija Belize Green preboji u tamnozelenu - boju koja se koristi za većinu vojnih vozila.

Također je dizajnirao stražnji dio u kojem će biti njegov lijes, izvršivši posljednje prilagodbe 2019. godine, kada je napunio 98 godina.