SMRT OMILJENOG VOJVODE

Iako je princ Philip često govorio što ne smije, javnost ga je ipak voljela zbog toga

09.04.2021 u 18:34

Bionic
Reading

Princ Philip, suprug kraljice Elizabete II koji je preminuo nekoliko dana uoči svoga 100. rođendana, ostat će zapamćen i po svojim izjavama, nerijetko potpuno politički nekorektnima, no britanska javnost ga je usprkos tome silno obožavala

Kraljicu Elizabetu II je na tisućama ceremonija kojima su prisustvovali u njezinoj vladavini, najduže u britanskoj povijesti, uvijek pratio korakom iza nje.

Iako nije imao službenu kraljevsku ulogu, vojvoda od Edinburgha bio je više od 70 godina jedna od najutjecajnijih osoba kraljevske obitelji.

Često je kritiziran zbog svog ponašanja i nepromišljenih izjava, no njegovi prijatelji tvrde kako je on monarhiji davao dozu duhovitosti, domišljatosti i energije.

Princ Philip (99) je vremenom stekao titule 'kralja gafova' i 'princa političke nekorektnosti'.

Nema koga se nije dotaknuo vojvoda od Edinburgha, od Amboridžina, Kineza, Indijaca... Bez dlake na jeziku, često je izjavljivao ono što se ne smije, a vremenom je 'skupio' popriličan broj gafova.

  • +44
Velika Britanija tuguje za princom Philipom Izvor: Eyevine/Profimedia / Autor: Jeff Moore

Bio je često na meti zbog svojih brojnih stajališta, ali i bezbrojnih gafova. Njegove su izjave vrlo često bile u potpunoj suprotnosti s kraljičinom suzdržanosti.

Kritičari su ga nazivali licemjerom jer je vodio organizaciju za zaštitu okoliša World Wide Fund for Nature i istovremeno sudjelovao u krvavim aktivnostima poput lova na fazane. 'Mislim da postoji razlika između zabrinutosti za očuvanje prirode i grljenja zečeva', poručio im je.

Oni koji su ga poznavali bolje kažu da je bio duhovit, odan obitelji, ljubitelj sporta i potpuno posvećen monarhiji.

Neki su se na njegove izjave uvrijedili, no mnogi su mu to i oprostili.

Tako je prilikom posjete Australiji vođu Aboridžina zapitao: 'Bacate li još uvijek strelice jedni na druge?'

O financijama kraljevske obitelji je jednom prigodom rekao: 'Iduće godine ćemo završiti u deficitu... Vjerojatno ću morati prestati igrati polo'.,

U svom je stilu 1966. izjavio: 'Britanke ne znaju kuhati!'.

Tijekom posjeta Paragvaju, rekao je 1963. diktatoru Alfredu Stroessneru: ‘Užitak je biti u zemlji kojom ne vladaju njezini građani!’

Upitan bi li htio posjetiti SSSR 1967. iskreno je odgovorio: ‘Jako bih volio otputovati u Rusiju premda su gadovi pobili polovicu moje obitelji.’

Pri posjetu organizacije za zaštitu prirode World Wildlife Fund 1986. izjavio je: ‘Ako ima četiri noge i nije stolac, ako ima dva krila i leti, a nije zrakoplov, ako pliva, a nije podmornica, Kinezi će to pojesti.’

  • +47
Princ Philip Izvor: EPA / Autor: WILL OLIVER

'Ako ostanete ovdje još neko vrijeme, vratit ćete se kući s kosim očima' - rekao je grupi britanskih studenata tijekom kraljevskog posjeta Kini 1986. godine.

'Nije li većina vas potekla od gusara?' izjavio je na Kajmanskim otocima 1994., a britanskom studentu koji je s naprtnjačom na leđima propješačio Papuu Novu Gvineju, tijekom službenog posjeta toj zemlji 1998. rekao je: 'Znači, uspio si da te ovdje ne pojedu'.

'Donesite mi pivo. Nije me briga koje je, samo mi ga donesite', nakon što mu je talijanski premijer Giuliano Amato 2000. ponudio najfinija talijanska vina u Rimu

'Francuzi ne znaju napraviti doručak' - nakon posluženih jaja, slanine, dimljenog lososa, kroasana i palačinki francuskog chefa Regisa Crépyja 2002.

'Prokleto glupo pitanje!' - rekao je novinarki BBC-ja, Caroline Wyatt, na svečanom prijemu 2006. u Elizejskoj palači nakon što je pitala kraljicu Elizabetu II. sviđa li joj se u Parizu.

'Dijelovi polako počinju otpadati', rekao je sam o sebi kad mu se 2011. približavao 90. rođendan, a za muškarca s dugom bradom je rekao: 'Je li to terorist?'.