kao potres

Koncerti Taylor Swift u Seattleu izazvali seizmičku aktivnost

29.07.2023 u 14:24

Bionic
Reading

Koncerti Taylor Swift u američkom gradu Seattleu izazvali su seizmičku aktivnost jednaku potresu magnitude 2,3, rekla je seizmologinja sa sveučilišta u Washingtonu, a prenosi BBC

Podaci o seizmološkoj aktivnosti zabilježeni su na koncertu Taylor Swift u lumen Fieldu 22. i 23. srpnja u sklopu njene rasprodane turneje Eras.

Seizmologinja Jackie Caplan-Auerbach rekla je da su seizmološku aktivnost izazvali obožavatelji ili zvučni sustav.

Time je srušen prethodni takav rekord u Seattleu iz 2011. poznat kao 'Beast Quake', koji su izazvali navijači Seattle Seahawksa slaveći polaganje Marshawna Lyndha u utakmici američkog nogometa protiv New Orleans Saintsa.

Caplan-Auerbach, profesorica geologije na Sveučilištu Western Washington, rekla je za CNN da je razlika između NFL igre i nedavnih koncerata Taylor Swift samo 0,3 stupnja po Richteru, ali je 'podrhtavanje bilo dvostruko jače'.

'Dohvatila sam podatke s obje večeri koncerta i brzo sam primijetila da su signali očito isti', rekla je.

  • +5
Taylor Swift Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / THE MEGA AGENCY / THEIMAGEDIRECT.COM / THE IMAGE DIRECT / PROFIMEDIA

Koncerti u Seattleu održani su pred ukupno 144.000 obožavatelja tijekom dvije večeri.

'U Seattleu sam stvarno imala jedan od mojih najdražih vikenda ikada. Hvala svima za navijanje, vrištanje, skakanje, plesanje i pjevanje iz sveg glasa', napisala je na Instagramu Swift.

Od prije je poznato da koncerti izazivaju seizmičku aktivnost, a poznati je primjer koncert Foo Fightersa 2011. na Novom Zelandu.