TUŽBA ZA PLAGIJAT

Konačno završila Led Zeppelinova bitka za 'Stairway to Heaven'

05.10.2020 u 23:10

Bionic
Reading

Na sudu nije prošao posljednji pokušaj da se dovede u pitanje vlasništvo Led Zeppelina nad njihovim velikim hitom

Legendarna britanska rock skupina u ponedjeljak je službeno dobila pravnu bitku koja je trajala šest godina nakon što ih je američki bend Spirit optužio da su planetarnim hitom 'Stairway to Heaven' plagirali pjesmu 'Taurus'. Američki Vrhovni sud odbio je uopće razmatrati taj slučaj što znači da ostaje na snazi odluka žalbenog suda u San Francuscu iz ožujka 2020.

Taj je sud potvrdio prvostupanjsku presudu iz 2016. kojom je utvrđeno da Led Zeppelin nije kopirao popularni instrumental iz pjesme 'Taurus' psihodelične skupine Spirit iz 60-ih godina. 'Taurus' je nastao 1968., tri godine prije nego što je napisan hit 'Stairway to Heaven'.

Tužitelji su tražili između 3 i 13 milijuna dolara na ime autorskih prava, ali nisu uspjeli dokazati da su elementi 'Taurusa' 'suštinski slični' uvodu u 'Stairway to Heaven'.

Led Zeppelin - Stairway to Heaven Live Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Pjesmu benda Spirit napisao je gitarist Randy Wolfe, poznat kao Randy California, koji je preminuo 1997. Tužbu je 2015. pokrenuo zastupnik pokojnoga Wolfea, Michael Skidmore, optuživši Planta i Pagea za krađu.

Led Zeppelin i Spirit nastupali su zajedno na turnejama nakon što je pjesma napisana, a Skidmore je ukazivao na to da ju je Page možda skladao pošto je uživo čuo pjesmu Taurus.