SCORSESEOV GANGSTERSKI EP

Konačno možemo gledati najiščekivaniji film godine: Sve što trebate znati o 'Ircu', filmskoj poslastici koju kritika ne prestaje hvaliti

27.11.2019 u 06:47

Bionic
Reading

Ovogodišnji Netflixov adut za Oscara, film snimljen po istinitoj priči o plaćenom ubojici, vezi mafije i politike u vrijeme vladavine predsjednika Kennedyja, koji je na setu okupio neke od najvećih živućih glumačkih legendi, od danas je konačno dostupan na streaming servisu. Gangsterski ep u trajanju od tri i pol sata već su nazvali najboljim filmom Martina Scorsesea, a koštao je vrtoglavih 230 milijuna dolara

Samo mali uvid u službeni foršpan filma 'Irac' (The Irishman), dugo najavljivani projekt Martina Scorsesea, u koji je ukupno uloženo 230 milijuna američkih dolara, dobio je odlične kritike struke koja ga je imala prilike pogledati na filmskim festivalima posljednjih mjeseci.

Javnost je svoju priliku za to dočekala 27. studenog, otkada je 'Irac' dostupan na streaming servisu Netflix.

'Irac' je deveti Scorseseov film s Robertom De Nirom, što mu već samo po sebi daje na važnosti, a kada tome dodamo ostatak postave koju čine Al Pacino, Joe Pesci i Harvey Keitel, uspjeh je garantiran.

Film je nastao na temelju istinite priče, prema knjizi 'I Heard You Paint Houses' Charlesa Brandta. Gangsterski ep, u kojem Robert De Niro glumi lik stvarnog plaćenog ubojice Franka Sheerana, uspio je po ocjenama kritičara nadmašiti i najpoznatiji Scorceseov film 'Taksist', koji je ocijenjen s 98 posto, a s ocjenama od 96 posto iza njega su ostali i redateljevi proslavljeni filmovi 'Dobri momci' i 'Razjareni bik'.

Radnja filma

'Irac', između ostalog, priča priču o nestanku sindikalnog vođe Jimmyja Hoffe, kojeg igra Al Pacino, 1975. godine. Film progovara iz perspektive Franka The Irishmana Sheerana, kojeg pak utjelovljuje Robert De Niro. Frank je plaćeni ubojica koji tvrdi da je odgovoran za nestanak Hoffe.

'The Irishman' prikazuje događaje koji su doveli do zloglasnog slučaja, kao i njegovim posljedicama, te pokriva američku povijest u rasponu od 50 godina. Pesci pak glumi krimi šefa Russella The Old Man Bufalina, dok Keitel ima ulogu drugog krimi šefa Angela The Gentle Dona Brune.

Većina radnje vrti se oko Franka Sheerana, veterana Drugog drugog svjetskog rata. Po povratku iz rata Frank se zapošljava kao vozač kamiona, ali svoj kućni budžet podebljao je kriminalnim radnjama. Kasnije je bio povezivan čak i s atentatom na predsjednika Johna F. Kennedyja.

Najskuplji Scorseseov film svih vremena

S troškom od ukupno 230 milijuna dolara, 'Irac' je najskuplji Scorseseov film. Većina od tog budžeta otišla je na posebne efekte kojima su pomlađivani glavni glumci te 'vraćeni u prošlost'. Takvi efekti bili su potrebni da De Niro, Pesci i Pacino izgledaju mlađe tijekom flashbackova.

Irishman Izvor: Profimedia / Autor: Netflix / The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Izvorni proračun trebao je iznositi 125 milijuna dolara, ali do kraja postprodukcije iznosi su se povećali, što znači da je Netflix morao izdvojiti ukupno 230 milijuna dolara.

Zbog ovakvih iznosa 'The Irishman' je jedan od najskupljih filmova svih vremena. Usporedbe radi, troškovi filma 'Bilo jednom u Hollywoodu' redatelja Quentina Tarantina iznosili su 95 milijuna dolara, ali bez plaćenih prava na distribuciju.

Izrazito dugo trajanje filma

Još jedna stvar po kojoj je 'Irac' specifičan njegovo je trajanje od čak tri i pol sata. Time je vremenski nadmašio i filmove 'Kum', 'Titanik' i svaki od filmova iz trilogije 'Gospodar prstenova'. Vremenski okvir opravdava prikazivanje na streaming servisu, na kojem publika bez treptaja pregleda i po nekoliko sezona omiljene serije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Priča o tome kako naučiti umrijeti

O svom najnovijem uratku kojem se možda smiješi zlatni kipić Scorsese kaže da je to priča o tome kako naučiti umrijeti.

'Mnogo je razloga zašto mi je toliko trebalo da ponovno snimim ovakav film. Već sam se bio zasitio tematike, život me povukao u nekom drugom smjeru, posvetio sam se obitelji, djeci. Isto je vjerojatno bilo i kod De Nira. Trebalo mi je da se vratim u sve to, a na koncu smo svi zaključili da se sve na kraju svodi na to kako naučiti umrijeti', rekao je Martin Scorsese te dodao: 'Zapravo, svi smo mi jednaki. Bili predsjednik, gangster ili svećenik. I dalje smo ljudi i sve nas čeka jednak kraj.'

Nagrađivani 77-godišnjak bio je malo skeptičan oko načina prikazivanja filma na streaming servisu, ali onda objasnio da je brzo prihvatio kako stoje stvari u filmskoj sadašnjosti i budućnosti.