TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Kazneni novogodišnji TV program

01.01.2013 u 06:00

Bionic
Reading

Na HTV-u Škoro i Bratoš bjesomučno siluju najveće hitove domaće estrade, na Novoj se dijele auti za 1 kunu, a na RTL-u autopilot vrti filmove žbeng-kategorije dok ekipa koristi kolektivni godišnji - kratak je sažetak onoga što su domaće televizije ponudile gledateljima u novogodišnjoj noći. Teško je ne pomisliti da je riječ o kazni koju su TV djelatnici namijenili onima koji su toliki luzeri da u 'najluđoj noći' bleje u televizor

Dok je 31. 12. navečer na HTV-u pičio filharmonijski bal, palo mi je na pamet da u Hrvatskoj postoje neke zbilja shizofrene novogodišnje tradicije. S jedne se strane od pamtivijeka forsiraju kolopleti valcera, Grofica Marica i sličnih komplekasa austrougarskih konjušara koji se trude silvestarsku noć slaviti kao bečka gospoda iz tisuću-osamsto-i-lijeve, a s druge strane po ulicama odjekuju eksplozije nepoznatih projektila i pijane grupice razbijaju noseve spotičući se o zrak i jedni o druge. Nikada nisam uspijevala shvatiti zašto su i jedna i druga spomenuta 'tradicija' ovdje toliko neodvojivo povezane uz Novu godinu, ali pretpostavljam da u pozadini obje stoji isti neoborivi argument - raja to voli

Na televiziji je tijekom novogodišnje noći, doduše, nešto manje eksplozivnih projektila negoli po ulicama hrvatskih gradova (premda nema nikakve sumnje da će nas sve informativne emisije 1. siječnja izvijestiti o vatrometima u svakom mjestašcu koje ima dovoljno velik središnji trg da se na njega sparkira improvizirana pozornica), no inače programom također dominiraju neki neoborivi kanoni. Javna televizija trudi se stvoriti privid šarolikosti, pa uz Straussa, Šišmiše i inu fensi-šmensi valcerijadu kojom se valjda dokazuje naša stoljetna pripadnost europskom kulturnom krugu - gledateljima servira i specijalizirana izdanja regularnih emisija (ove godine - '8. kat' s 2 Cellos i repriza novogodišnje epizode serije 'Odmori se, zaslužio si' iz 2005.), ali i obavezan ludi provod uz aktualni show-program sezone, što je ove godine bio Škorin 'Pjevaj moju pjesmu'. Gledatelje su tako do ponoćnog ljubakanja pratili Miroslav Škoro i Nikša Bratoš sa svim zapaženijim estradnim asovima, koji su se u studiju rasplesali i raspjevali uz aranžmansko silovanje najvećih hitova domaće zabavne glazbe i rocka (pri čemu nijednoj pjesmi iz potonje rubrike nije bio dopušten pristup ako u međuvremenu nije navršila barem 25 godina). Sam ples i arnaukanje sa zvijezdama još su i donekle shvatljivi - raja to zbilja voli i voli si na taj način stvarati iluziju da se ludo provodi - no kada bi voditeljski duo počeo ulijetati s pokušajima duhovitosti, većina se okretala od ekrana da bi zatomila napadaje mučnine i nelagode.

Vrhunac HTV-ova novogodišnjeg programa - hit star samo 22 godine!

No sve što je gledateljima servirao HTV bilo je još mila majka prema novogodišnjem mega-trashu NoveTV. Stopedesetiosmo praznično-tulumsko izdanje emisije 'Nad lipom 35' (ovom prilikom nazvano 'I godina Nova 2013.'), čija je popularnost objašnjiva jedino rezultatima zadnjeg popisa stanovništva, po kojemu je prosječan građanin Hrvatske sve stariji, pa time i bliži demenciji - već je dovoljno apsurdno, ali nakon njega je emitirano nešto još mnogo, mnogo gore. Samozvana zabavna emisija 'S Novom u Novu' sva je prštala od pocupkivanja i zumpa-zumpa zvukova nekog lijevog kuruza-cover benda, oskudno odjevenih hostesa koje su se kameri smiješile u ruf-mih-an pozama te - ovo je najjači i očito najvažniji moment - nagradne igre u kojoj se gledatelje cimalo da zivkaju i kupuju razne drangulije te dva automobila po cijeni od jedne kune. Teško mi je vjerovati da nekome pred ekranom nije eksplodirao mozak od silnoga cupkanja, SMS-ova koji su klizili podnožjem kadra poručujući dragoj Darinki iz Šupčevineda joj ova godina bude najbolja do sada i poziva da obavezno nazove i osvoji, štajaznam, set turbodizel masažera. Tko zna, možda nas današnje informativne emisije u prilozima o najluđoj noći izvijeste i o nekakvom takvom incidentu, koji susjedi isprva nisu razabrali od svih ostalih prigodnih detonacija.

Na prvi se pogled učinilo da je RTL još imao najbolju ideju prilikom koncipiranja novogodišnjeg programa. Nisu, naime, koncipirali NIŠTA. Lijepo su oko sedam navečer emitirali zadnju prošlogodišnju epizodu luđački glupe 'Krv nije voda' i nakon toga većini ekipe dali kolektivni godišnji, prebacili na autopilot i do jutra puštali filmove te reprize informativnih emisija. Problem je jedino u tome što su im filmovi koje su tako pustili na autopilotu bili takvi da ih u siromašnim zemljama lokalne televizije ne bi prihvatile ni da im ih netko besplatno pošalje u sklopu humanitarne pomoći. Čista hrkljuš-kategorija. Onima koji su novogodišnju noć bili naumili provesti uz filmove bilo je zato mnogo mudrije okrenuti na HTV2 i guštati uz vestern-klasike ili - još bolje - pobjeći na jedan od specijaliziranih kabelskih kanala, odnosno na torrente.

Kad se sve zbroji i oduzme - klasika. Priglupo, trasherski, lijeno i bezvezno, baš  kao i svake godine. Gledateljima koji su iz bilo kojeg razloga novogodišnju noć odlučili provesti pred televizorom domaći su TV djelatnici zorno dočarali da im je odluka bila glupa i da su si sami krivi što su takvi luzeri da ne znaju ugasiti televizor i noć s 31. prosinca na 1. siječnja provesti pametnije/sadržajnije/zabavnije - družeći se s prijateljima, čitajući knjigu, gledajući DVD-ove i - u krajnjoj liniji - spavajući.