ZA ZAHTJEVNE GLEDATELJE

Kako bi trebao izgledati HRT 3

05.09.2012 u 10:48

Bionic
Reading

Na predstavljanju nove programske sheme HRT-a v.d. ravnatelja HTV-a Dean Šoša pobliže je predstavio Treći program koji bi trebao krenuti sredinom rujna

S Trećim programom krenut ćemo tijekom rujna, iako smo trebali krenuti već davno. Hrvatski televizijski prostor je zasićen komercijalnim sadržajima te trivijaliziran. Mi, kao javni servis, moramo raditi program za sve segmente gledatelja, pa i one 'zahtjevnije', koje ne zanimaju sadržaji koje sve televizije, pa i naša, najčešće serviraju u udarnom terminu', rekao je Dean Šoša na početku predstavljanja Trećeg programa.

'Unazad desetak godina sustavno je iz udarnog termina nestajao zahtjevniji sadržaj i ustupao termin telenovelama i raznoraznim reality showovima, a paralelno s time je rastao broj vrijednih javnih zbivanja u kulturi, umjetnosti, znanosti, obrazovanju i tako dalje. Trećim programom nam je misija vratiti pred ekran one ljude koje zanima najzahtjevniji programski sadržaj i koji, kad upale televizor navečer, ne pronalaze ništa zanimljivo', definirao je Šoša ciljanu publiku.

Što se tiče samog programa na Trećem, od 9 ujutro do 17, 18 sati bit će emitirani jaki sadržaji iz arhive HRT-a, kao što su dramske serije, znanstveno-povijesni serijali, koncerti klasične glazbe, jazza i antologijske obrazovne emisije. U 19 sati slijede ciklusi filmova slavnih filmaša poput Charlesa Chaplina, Akire Kurosawe, Franka Capre i Johna Forda. Od ponedjeljka do četvrtka nakon filma će na programu biti talk show radnog naslova 'Art talk show', dok je u petak na rasporedu talk show 'Peti dan'. Slijedi emisija uživo koja će pratiti aktualnosti u svijetu kulture, umjetnosti, znanosti i obrazovanja. U 22 sata na programu će biti antologijska dramska serija 'Killing', a nakon nje slijede antologijski filmovi koji su zbog svog sadržaja neprimjereni ranijim terminima.

Na Treći program će s Prvog i Drugog programa prijeći emisije 'Posebni dodaci', 'Vrijeme je za jazz' i spomenuti 'Peti dan', a bit će tu i nove emisije, 'Filmomat' i 'Animatik'. Sve one će na Trećem biti emitirane u udarnom terminu.

'Cilj nam je brendirati Treći program kao nešto drugačije, nešto čega nema u našem medijskom prostoru, osim na Trećem programu Hrvatskog radija s kojim ćemo usko surađivati, pa i emitirati odabrane sadržaje uz panoramu Hrvatske', nastavio je Šoša, dodavši da ga ne brine možebitna mala gledanost.

'Svjesni smo toga da ovaj program ispočetka neće imati gledanost kao 'Sulejman' i 'Larin izbor', ali to nam stvarno nije bitno. Nakon godina i godina tjeranja te 'zahtjevne' publike ispred ekrana, a te publike nema malo, nemam nikakve iluzije da ćemo je vratiti u 20 dana i 20 tjedana. Međutim, to je publika koja zaslužuje svoje sadržaje i u udarnom terminu i to nam je lajtmotiv za pokretanje Trećeg programa.'

'Želimo izbjeći priču o gledanosti kao svetom mjestu svih naših rasprava. I dosad smo, usudio bih se reći, pokazali da mogu biti gledani i drukčiji sadržaji. S jedne strane, uvjereni smo da možemo imati gledanost s kvalitetnim sadržajima, s druge strane, to nam ne može biti prioritet', rekao je Šoša i zaključio: 'Gledanost nam ni po zakonu ni po orijentaciji ne smije biti prioritet.'