BRITANCI SU PODIJELJENI

Kad Charles postane kralj Camilla će naslijediti kraljičinu krunu s 2800 dijamanata i poznatim Koh-i-Noor od 105 karata

07.02.2022 u 21:10

Bionic
Reading

Vijest da je kraljica Elizabeta II. prilikom obilježavanja 70. godina od ustoličenja odlučila da će nakon njene vladavine Vojvotkinja od Cornwalla, nositi titulu kraljice - odjeknula je svjetskim medijima. Camilla će po svemu sudeći naslijediti kraljičinu krunu iz 1937. godine koja sadrži skupocjen dijamant Koh-i-Noor

Riječ je o kruni koja je izrađena za krunidbu kralja Georgea VI. Kruna a sadrži 2800 dijamanata, a na prednjem križu se nalazi poznati dijamant Koh-i-Noor od 105 karata, koji potječe iz Indije. Monetarna vrijednost samog Koh-i-Noora procjenjuje se na više od 100 milijuna funti.

Navodno je Princ od Walesa još prije nekoliko godina dobio dopuštenje od majke da promijeni krunidbene zavjete te u njih uključi 'Kraljicu Camillu'. Charles joj je izrazio zahvalnost na podršci, istaknuvši da su on i Camilla 'duboko svjesni časti koju predstavlja želja njegove majke', piše DailyMail. Naime, 2005. godine, kad je princ Charles oženio Camillu, kraljevska obitelj je najavila da će vojvotkinja od Cornwalla nositi titulu princeze kad Charles postane kraljem, no kraljica je sad odlučila drugačije. I dok dio Britanaca hvali taj potez kraljice, mnogi nisu zadovoljni.

'I kada jednom moj sin Charles postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Camilli pružiti istu podršku kakvu ste dali meni. Moja je iskrena želja da, kada za to dođe vrijeme, Camilla postane poznata kao kraljica supruga kada nastavi svoju odanu službu', napisala je Elizabeta u poruci objavljenoj dan prije platinastog jubileja čime je pokazala šire prihvaćanje Camillinog statusa kao dijela kraljevske obitelji.

  • +4
Vojvotkinja Camilla Izvor: EPA / Autor: KHALED ELFIQI

Izvor iz palače tvrdi da je umetanje titule Charlesove supruge uključeno kao dio opće prerade planova za ceremoniju Westminsterske opatije prije pet godina. Htjeli su izabrati idealan trenutak za obavještenje javnosti.

  • +6
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: Joe Giddens / AFP / Profimedia