još se nije oglasio

Justin Bieber u središtu spora Saudijske Arabije i aktivista za ljudska prava: 'Zašto pjeva za saudijske ubojice?'

02.12.2021 u 08:45

Bionic
Reading

Premda to vjerojatno nije očekivao, kanadski pop pjevač Justin Bieber našao se u središtu ideološkog spora Saudijske Arabije i aktivista za ljudska prava koji bi mogao potrajati godinama

Odluka pop zvijezde da nastupi na ovotjednoj Velikoj nagradi Saudijske Arabije u Formuli 1 nesumnjivo je unosna, ali ga i košta prozivke aktivista koji žele da otkaže nastup u znak prosvjeda protiv kršenja ljudskih prava u kraljevini.

Bieber (27) trebao bi nastupiti pred tisućama ljudi na showu nakon nedjeljne utrke u Džedi. Među izvođačima su još francuski DJ David Guetta i američki pjevač Jason Derulo.

Kritike na račun koncerta nastavak su sličnih reakcija na druge velike događaje u Saudijskoj Arabiji koja nastoji ublažiti svoj konzervativni imidž i diversificirati gospodarstvo koje se oslanja na naftu. Najglasnija u pozivima Bieberu da otkaže nastup je Hatice Cengiz, zaručnica Jamala Khashoggija, saudijskog novinara ubijenog 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu, što je zgrozilo međunarodnu zajednicu.

'Ovo je jedinstvena prilika da svijetu pošaljete moćnu poruku da se vaše ime i talent neće koristiti za 'peglanje' ugleda režimu koji ubija svoje kritičare', poručila je Bieberu u članku u Washington Postu. Kampanja protiv njegova nastupa privukla je pozornost. Twitterom se proširio hashtag #WTFJustin, a avion s transparentom 'Zašto Bieber pjeva za saudijske ubojice?' letio je prošli mjesec iznad mjesta dodjele američkih glazbenih nagrada u Los Angelesu.

Bieber se još nije oglasio, ali se od svjetskog prvaka Lewisa Hamiltona i drugih vozača Formule 1, koji sve više progovaraju o društvenim pitanjima, očekuje da neće ostati suzdržani na kršenje ljudskih prava.

Povijest se ne može izbrisati

Konzervativno kraljevstvo provelo je reforme, dopustilo je ženama da voze, no suzbijanje neistomišljenika, odbacivanje LGBTQ zajednice i značajan broj pogubljenja izazivaju bijes među aktivistima.

'Možda se čini da se Justin Bieber i publika okupljaju kako bi ga čuli kako pjeva', rekao je profesor Simon Chadwick, stručnjak za sportsku industriju u poslovnoj školi Emlyon u Lyonu. 'No u stvarnosti su neka kompleksna pitanja u pozadini onoga što se događa u Saudijskoj Arabiji ovaj vikend, uključujući tko tamo pjeva i tko tamo vozi.'

Drugi domaćini Formule 1 uključujući Azerbajdžan, Bahrein, Kinu i Mađarsku, optuženi su za 'sportswashing', odnosno korištenje sporta za odvraćanje pozornosti od zlostavljanja, a rasprava je posebno uzavrela po pitanju Saudijske Arabije, dijelom zbog ubojstva Khashoggija.

Saudijci 'ne mogu izbrisati povijest' kad je riječ o tom ubojstvu, rekao je James Dorsey, viši suradnik na Istraživačkom institutu u Singapuru. Umjesto da Rijad prihvati kritike i odgovori na njih, Dorsey očekuje da će nastaviti koristiti svoje golemo naftno bogatstvo kako bi privukla sportsku industriju i slavne osobe. 'U osnovi će vam nuditi toliko da ne možete odbiti', rekao je Dorsey. Chadwick smatra da će Saudijci odbaciti optužbe za 'sportswashing' i tvrditi da koriste sport za diversifikaciju gospodarstva i stvaranje "pozitivne društvene promjene'.

  • +12
Hailey Bieber Izvor: Profimedia / Autor: SKYLER2018, GAMR I JOSIAHW / BACKGRID / BACKGRID USA / PROFIMEDIA

Princ Halid bin Sultan al-Fajsal, predsjednik saudijske automobilske i motociklističke federacije, rekao je da su čelnici S. Arabije i njezin narod njihova najbolja reklama, a ne Bieber. 'Onaj koji (lašti) imidž kraljevstva nije pjevač, nego njegovo vodstvo i narod', rekao je Halid za AFP ovaj tjedan u Džedi.

On je samo pjevač

Chadwick tvrdi da je Bieberov nastup postao središnja točka za obje strane. 'Ono što mnogi čine je pretvaranje Justina Biebera u geopolitičko oružje. U biti ga čine nečim što nije. On je samo pjevač koji pjeva pred publikom', rekao je Chadwick.

Biebera će s jedne strane radi odlaska u S. Arabiju 'oštro osuđivati liberali', ali istovremeno, 'ako ne ode ondje, oni ih Zaljevskih i drugih zemalja mogli bi ga doživjeti poput svojevrsnog liberalnog ideologa koji se protivi onome što se događa u tim zemljama', dodao je Chadwick. Prema Dorseyju, bitka Saudijske Arabije i njezinih kritičara nastavit će se još dugo nakon utrke Formule 1 i odlaska Biebera i Guette. 'U konačnici mislim da je ovo pitanje tko može dulje zadržati dah', rekao je Dorsey. 'Drugim riječima, mogu li Saudijci izdržati dok se prosvjednici ne umore?', dodao je.

  • +3
Justin Bieber Izvor: EPA / Autor: GIORGIO BENVENUTI