roditeljska prava

Još jedno bizarno kraljevsko pravilo: Princ Harry i Meghan Markle neće imati skrbništvo nad svojom djecom

25.08.2018 u 10:13

Bionic
Reading

U moru kraljevskih pravila koja se ne poklapaju sa zakonima u ostatku svijeta, strani su mediji naišli na još jedno koje će možda jednoga dana napraviti probleme vojvotkinji Meghan Markle i princu Harryju

Kada jednoga dana novopečeni kraljevski par, Meghan Markle i princ Harry postanu sretni roditelji, shvatit će da zapravo oni nisu punopravni skrbnici svoje djece. Uređeno je to pravilo britanske kraljevske obitelji koje datira još iz vladavine kralja Georgea I., a kojeg tijekom godina nije promijenio i prilagodio niti jedan drugi vladar, pa ni aktualna kraljica Elizabeta II.

'Još od vremena kralja Georgea I. postoji ovaj zakon. Bilo je to 1700. godine i zakon nije nikada promijenjen. On ga je donio na snagu zbog loših odnosa sa svojim sinom Georgeom II., pa je tako postao zaštitnik svoje unučadi', objašnjava Marlene Koenig, stručnjakinja za odnose unutar kraljevske obitelji.

  • +2
Meghan Markle, princ Harry i kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iako je zakon izdan prije gotovo 300 godina on je još uvijek legalan u Britaniji i članovi kraljevstva moraju ga poštovati. Prema njemu, skrbništvo nad svom kraljevskom djecom ima upravo kraljica Elizabeta II. Ona ima puno pravo umiješati se u odgoj te je njezina riječ zadnja kada se radi o obrazovanju, zaposlenju i ostalim odlukama kraljevskih nasljednika.

To ujedno znači da je kraljica glavna kada je riječ o životnim odlukama malenog princa Georgea, princeze Charlotte i princa Louisa. Iako ima to pravo, kraljica Elizabeta do sada se nikada nije uplitala u odgojne metode svog unuka princa Williama i njegove supruge Kate Middleton, smatrajući kako taj segment sami odlično odrađuju.

  • +30
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ipak, trenutak u kojem je kraljica Elizabeta iskoristila svoju moć ovim zakonom bilo je kada su se rastali njezin sin princ Charles i preminula princeza Diana. Njihovo dvoje djece, sinovi William i Harry, kao što je poznato, nakon rastave su ostali živjeti u kraljevstvu, a majku su viđali povremeno.

No, ni princ Charles nije smio raditi što ga je volja. Čak je i on jednom prilikom morao upitati svoju majku, kraljicu Elizabetu, za dopuštenje da sa sinovima putuje istim zrakoplovom u Škotsku.

  • +5
Princeza Diana sa sinovima Williamom i Harryjem Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Tehnički, princ je trebao njezino dopuštenje jer je ona skrbnik djeci. Kraljica ima zadnju riječ kada se radi o roditeljskim odlukama', objašnjava nadalje Koenig.

Bizaran zakon koji se odnosi na pripadnike plave krvi nakon kraljičine smrti ne prestaje važiti, već se prenosi na njezina nasljednika, princa Charlesa. Dakle, kada jednom sjedne na tron, Charles će postati skrbnik svim svojim unucima, a to će uključivati i buduću djecu princa Harryja i Meghan Markle.